s-1 Ahmet Hamdi Tanpınar romanlarına ait:üslüp, roman kahramanları, konu ve roman tekniği özelliklerini yazınız?
s-2 Peyami Safa ve Yahya Kemal'in romancılığını,konu kahramanlar ve roman tekniği bakımından karşılaştırınız?
s-3 Son dönem halk şiirinin yaşadığı problemlerden ikisini yazınız?
s-4Cengiz Aytmatov'u Türk dünyasının yazarlarından ayrı kılan özelliklerden iki tanesini?
s-5İsmail Gaspıralı'nın türk dünyası açısından önemi ve savunduğu düşünce nedir?
5.İsmail Gaspıralı'nın türk dünyası açısından önemi ve savunduğu düşünce nedir?
Gaspıralı’ya göre Rusya, yönetimindeki büyük Müslüman topluluklar sebebiyle artık dünyadaki İslâm devletlerinden biri olduğu gerçeğini kabul etmeli ve Türk-İslâm düşmanlığından, onlara yönelik asimile siyasetinden vazgeçmelidir. Çünkü hem Rusya hem de İslâm âlemi, doğuda “Sarı Irk” tehdidiyle, batıda Avrupa emperyalizmi saldırganlığıyla kuşatılmıştır. Rusya ve başta Türkiye olmak üzere İslâm âlemi, bu iki büyük tehlikeden korunabilmek için aralarında ittifak yapmalıdır. Okuyucular için çok şaşırtıcı olsa da İsmail Gaspıralı, bu görüşleriyle günümüzde yeniden tartışma konusu olan “Avrasya Birliği” teorisinin kurucuları arasında yer almaktadır.
çok teşekkür ederim cevap için
2. Peyami Safa ve Yahya Kemal'in romancılığını,konu kahramanlar ve roman tekniği bakımından karşılaştırınız?
Peyami Safa:İlk romanlarında sola yakın görüşler taşıyan Peyami Safa, bir hastanın psikolojisini anlattığı otobiyografik romanı Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nu (1931) Nazım Hikmet’e ithaf etmişti. Bu roman hariç, 1922-1939 yılları arasında yazdığı Mahşer (1924), Şimşek (1928), Fatih-Harbiye (1931) ve Biz İnsanlar (1939) adlı romanlarında Doğu-Batı sorunsalını karakterlerde somutlaştırarak işledi. Safa, bu romanlarında, ruh hallerini çözümlemede, kurguda, dilinin kıvraklığında, anlatım tekniklerindeki denemelerde başarılı bulunurken romanlarında düşünceyi öne çıkarması dolayısıyla eleştiriler aldı. II. Dünya Savaşı sırasında Nasyonal Sosyalistlere yakınlaşmasıyla dikkat çeken Safa’nın gerçekçi roman çizgisi Matmazel Noraliya’nın Koltuğu (1949) ile mistisizme yöneldi.
Yahya Kemal'i bulamadım..
yanlış olmuş yaşar kemal imiş
arkadaşlar bana sorular acil lazım yardım gerek
kardeşim neden panik yapıyosun?google'a bakmayı denesene biraz da.araştırma yapman daha yararlı olur.hazır bilgi kimseye fayda sağlamaz.