1-XII.yy da Osmanlı şehzadelerini sancaklra yönetici olarak gönderme uygulaması kaldırılmıştır
Bu durumun,
I.sadrazamın devlet işlerinde etkinliğinini artması
II.padişahların yönetim tecrübelrini artırmaları
III.padişahların ülkeyi ve halkı yakından tanıma olnağını kaybetmeleri
Sonuçlarındna hangilerine yol açtığı savunulamaz
a-I b-II c-III d-I III e-I II III
2-XVII.yyda
I.padişahların devlet işlerine ilgisiz kalmalrı
II.şehzadelerin sancaklara gönderilmemesi
III.Gümrük gelirlerinin azalmöasıGelişmelerinde hangileri merkezi otoritenin bozulmaında doğrudan etkili olmuştur
a-I B-II c-III d-I III e-II III
3-XVII.yyda Osmanlı İmparatorluğunda babalrının konumundan dolayı yeni doğan çocuklara müderrrsilik rütbesi verilmiş ve beşik uleması adıyla anılabn bir sınıf ortaya çıkmıştır
Bu durumun Osmanlı Devletinde
I.eğitim
II.askerlik
III.Blim
Alanlarından hangilerinde bozulmalara yol atığı savunulablir
a-I B-II c-III d-II I e-I III
4-Aşağıdaklerden hangisi Osmanlı dvletnin duraklmasının dış nedenlerinde biri olmaz
a-Devletin doğal sınırlara ulaşması
b_Avrupalı devletlerin Osmanlılara karşı birleşmeleri
c-avrupalıların bilim ve teknikte ilerlemesi
d-ordu ve donanmanın bozulması
e-Coğrafi Keşiflerin gerçeklemesi
4. soru d olmalı.ordunun bozulması dış diil iç nedendir.2. ve 3. sorular a mı acaba
1)b şıkkı yalnız II
sancağa çıkma;padişahın yerine hangi oğlu geçicekse o oğlunu bir bölgeye(eyalet,il gibi)gönderip orada yönetme işini öğrenmeleridir. ve orada tecrübe kazanmış olurlar.
şimgi gelelim seçeneklere:
I.sadrazamın devlet işlerinde etkinliğinini artması
savunulabilir.çünkü;sancak usulü kaldırılınca padişahlar tedrübesiz oldular.ve devlet yönetimi hakkında bir bilgileri yoktu.dolayısıyla araya sadrazamlar girip devleti yönetmeye çalışırlar.çünkü padişahın yardımcısıdır.
II.padişahların yönetim tecrübelrini artırmaları
bu savunulamaz.çünkü sancak usulü kaldırılınca padişahlar tecrübesiz oluyorlardı.(tanımda vermiştim)
III.padişahların ülkeyi ve halkı yakından tanıma olnağını kaybetmeleri
bu da savunulabilir..çünkü şimdi padişahlar oğullarını il ve eyalet gibi küçük yerlere yönetici olarak atıyordu.ve orası da küçük bir yer olduğu için halkı yakından tanıma olanağı olabilirdi.
2-XVII.yyda
I.padişahların devlet işlerine ilgisiz kalmaları
II.şehzadelerin sancaklara gönderilmemesi
III.Gümrük gelirlerinin azalmöası
Gelişmelerinde hangileri merkezi otoritenin bozulmasında doğrudan etkili olmuştur
a-I B-II c-III d-I III e-II III
2.a şıkkı
I kesinlikle doğru.padişahların devlet işlerine ilgisiz kalmaları merkezi otoritenin bozulmasını neden olur.zaten devlet işleri merkezi otoriteleriyle ilgili birşey.devlet işleriyle uğraşılmazsa tabii ki devlet zayıflar ve yıkılma tehlikesi geçirir.soruda doğrudan ilgili dediği için a diyorum ben...
III neden olamaz?.çünkü gümrük geliri diyor yani ekonomiyle ilgili birşey.ekonominin bozulması doğrudan etkili değil.yani bunun ayrımını yapman gerekiyor.gümrük geliri azalsa ne olucak ki sanki.sömürgelerimizden aldığımız ve savaşlardan kazandığımız para yeter de artar

tabii bu işin şakası...
3-XVII.yyda Osmanlı İmparatorluğunda babalrının konumundan dolayı yeni doğan çocuklara müderrrsilik rütbesi verilmiş ve beşik uleması adıyla anılabn bir sınıf ortaya çıkmıştır
Bu durumun Osmanlı Devletinde
I.eğitim
II.askerlik
III.Blim
Alanlarından hangilerinde bozulmalara yol atığı savunulablir
a-I B-II c-III d-II I e-I III
4-Aşağıdaklerden hangisi Osmanlı dvletnin duraklmasının dış nedenlerinde biri olmaz
a-Devletin doğal sınırlara ulaşması
b_Avrupalı devletlerin Osmanlılara karşı birleşmeleri
c-avrupalıların bilim ve teknikte ilerlemesi
d-ordu ve donanmanın bozulması
e-Coğrafi Keşiflerin gerçeklemesi
3)müderris ve beşik uleması eğitimle ilgilidir.o yüzden a şıkkı
Müderris, Osmanlı ve Selçuk devlet ve toplum yapısında günümüz öğretim üyesine karşılık olarak kullanılan bir kavramdır.
ayrıca bu madde;3-XVII.yyda Osmanlı İmparatorluğunda babalrının konumundan dolayı yeni doğan çocuklara müderrrsilik rütbesi verilmiş ve beşik uleması adıyla anılabn bir sınıf ortaya çıkmıştır.duraklama döneminin eğitimdeki bozulmalarla ilgili maddelerinden biridir.
4)ordu ve donanmanın bozulması iç işlerimizle ilgilidir.diğerleri ise dış nedenlerdir.o yüzden a şıkkı.
ve bu konuyla ilgili bilgiler vermek istiyorum...
Merkezi Yönetimin Bozulması
Osmanlı merkezi yönetiminin bozulmasında;
17. yüzyıldan itibaren tahta çıkan padişahların devlet işlerine ilgisiz kalmaları ve ordunun başında seferlere çıkmamaları
Şehzadelerin sancaklara gönderilmemesinden dolayı, devlet işlerinde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadan devletin başına geçmeleri
Padişahların tecrübesizliğinden yararlanan saray kadınlarının ve ağalarının devlet yönetiminde etkili olmaları
Küçük yaşta tahta çıkmaları (4. Mehmed 12 yaşında tahta çıkmıştır).
Önemli makamların liyakata bakılmadan rüşvet ve iltimas yoluyla dağıtılması gibi nedenler etkili olmuştur.
Devlet yönetiminde otoritenin sarsılması, halkın devlete olan güveninin azalmasına ve iç isyanların çıkmasına neden olmuştur. Deneyimsiz kişiler tahta geçmiş, bu nedenle merkezi yönetim bozulmuştur.
Ekonominin Bozulması
16. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlı ekonomisinin bozulmasında;
Coğrafi Keşiflerin etkisiyle ticaret yollarının yön değiştirmesi ve gümrük gelirlerinin büyük ölçüde azalması
17. yüzyılda Avusturya ve İran ile yapılan savaşların yüklü harcamalara yol açması
İhracatın azalması, ithalatın artması ve kapitülasyonların giderek Avrupalı devletlerin sömürü aracı haline gelmesi
Sömürgelerden Avrupa’ya yüklü miktarda altın ve gümüşün gelmesi, bu madenlerin bir miktarının Osmanlı ülkesine girmesi ve paranın değerini düşürerek enflasyonu artırması
Vergilerin yükseltilmesi üzerine köylerde yaşayan insanların vergilerini ödeyemeyerek tarımsal üretimi bırakmaları
Saray masraflarının artması
gibi nedenler etkili olmuştur. Köyden şehre göçler sonucu üretim azalmıştır
Askeri Sistemin Bozulması
III. Murat döneminden itibaren kapıkulu ocaklarına kanunlara aykırı asker alınarak sayılarının artırılması
Yeniçerilerin geçim sıkıntısını ileri sürerek askerlik dışında işlerle uğraşmaları
İltizam sisteminin yaygınlaşması üzerine tımar sisteminin önemini kaybetmesi ve eyaletlerde asker yetiştirilmemesi
Denizcilikle ilgisi olmayan kişilerin donanmanın başına getirilmesi
Avrupa’da meydana gelen harp teknolojisindeki gelişmelerin takip edilmemesi
gibi etkenler Osmanlı askeri sisteminin bozulmasına neden olmuştur.
Sosyal Alandaki Bozulmalar
Tımar sisteminin bozulması, nüfusun artması ve Anadolu’da çıkan Celali isyanları halkın devlete olan güvenini sarsmıştır. 17. yüzyılda başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin nüfusları hızla artmış, bu durum şehirlerde işsizliğe ve güvenliğin bozulmasına neden olmuştur. Sonuç olarak, devlet bu isyanları güçlükle bastırdı ve halkın devlete güveni azaldı.
Eğitim Sisteminin Bozulması
Ahmetli eğitim sisteminin temelini oluşturan medreselerin çağın gerisinde kalması ve Avrupa’da eğitim alanında meydana gelen yeniliklerin takip edilmemesi
Pozitif bilimlerin medreselerin müfredatından çıkarılması
Medrese öğrenimi görmemiş pek çok kişiye ilmi rütbeler verilmesi
Yeni doğmuş çocuklara müderrislik unvanının verilmesi ve beşik uleması diye adlandırılan bir sınıfın ortaya çıkması
Dış Etkenler
Coğrafi Keşiflerle zenginleşen ve ekonomilerini güçlendiren Avrupa devletleri, Rönesans ve Reform hareketleriyle düşünce ve bilim hayatında önemli atılımlar yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu Avrupa’daki teknolojik ve bilimsel gelişmelere ayak uyduramamış, Avrupa’nın gerisinde kalmıştır.
Avrupalıların Haçlı anlayışıyla Osmanlı İmparatorluğu’na hep birlikte saldırmaları duraklamaya neden olmuştur.
açıklamalar için teşekkürler...
3.soru a 4.soru b
açıklamalr için teşk.ederim
2.soruda ben I ve III seçtim III neden olmaz
arkadaşım 2.soruyu açıkladım ve ben 4.sorunun kesinlikle d şıkkı olduğunu düşünüyorum...