Dersizle Forumları

Full Versiyon: 3 türkce sorusu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1-yarın,sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde cümlenin farklı bir ögesi olarak kullanılmıştır                                                                                  A-Bu konu telefonla konuşulmaz bunu yarın yüz yüze görüşelim              B-Yarın,bekledigimiz konukları büyük salonda akşam yemeğinde ağırlayacağız                                                                                C-Bugün iyi ya da kötügecti,bizim için yarın daha önemli artık                D-Gelecege iyi hazırlanın,yarın güneş sizin için doğacak                         E-Bugün çok yoruldum,yarın öğleye kadar uyurum herhalde                    -                                                                                               2-Aşağıdaki cümlede geçen isim tamlamalarından hangisi farklı bir ögöyi oluşturmuştur                                                                               A-Ayva receli ev halkı tarafından cok seviliyordu                                 B-Yaşama sevincidir,insanlara ümit veren olgu                                    C-Türk edebiyatı ,sürekli gelişme gösteriyor                                       D-Böyle anlarda yağmur sesi hep huzur veriyor                                  E-Okuyan insanların sayısı her geçen gün artıyor                                3-Aşağıdakilerin hangisi ünlem cümlesidir                                          A-Ne laf anlamaz bir adammış o                                                       B-Yarın gelde geziyi konuşalım                                                         C- Bunu sınıfta yalnız ben biliyorum                                                  D-Her şeyi olduğu gibi anlat                                                             E-Olay senin anlattığın gibi  değilmiş<bide ünlem cümlesi nedir açıklarmısınız/
1.C
2.B
3.A

ÜNLEM CÜMLESİ:Yoğun duyguları, seslenmeleri , çoşkunlukları anlatan cümlelerdir.

EYVAH, YİNE KİTAP GETİRMEYİ UNUTTUM!

NOT:Cümlenin ünlem cümlesi olması için cümlede ünem türünde bir sözcük bulunması şart değildir.
NE GÜZEL BİR YER BURASI.

gul UMARIM YANITLARIM DOĞRUDUR.....İYİ ÇALIŞMALARgul
evet yanıtların dogru teprik ederim bide şu soru vardı . Salacaktan kıyı boyunca Hareme doğru yürüdüğüm de ,bir kutu icindeki şekerlemelere benzeyen otobüslerden önce eski bir dost karşılar bizi . Bu cümlenin ögelerinin sıralanışı nasıldır.bu sorudada yardımcı olursan sevinirim

özlemcim tam olarak cümleyi anlayamadım yani kal geldi bana ama uğraşmaya devam edicem.

yapabilen arkadaşlardan sabırsızlıkla yanıt bekliyorum.
bende helen anlayamadım ama cümle aynen böyle acaba bu bir devrek cümle olabilirmi sence
feyza_yaşatan
Salacaktan kıyı boyunca Hareme doğru yürüdüğüm de ,bir kutu icindeki şekerlemelere benzeyen otobüslerden önce eski bir dost karşılar bizi . Bu cümlenin ögelerinin sıralanışı nasıldır.bu sorudada yardımcı olursan sevinirim

karşılar=yüklem
kim karşılar=eski bir dost=özne
kimi karşılar=bizi=belirtili nesne
ne zaman karşılar=Salacaktan kıyı boyunca Hareme doğru yürüdüğüm de ,bir kutu icindeki şekerlemelere benzeyen otobüslerden önce=buda zarf tümlecidir canım..
devrik olduğunu sanmıyorum canım ama,
salacaktan......................, bu birinci cümle
bir kutu..........................., bu iknci cümle
diye bakılır herhalde
birde yürüdüğümde derken sıfat fiil var sanırım orada öyle olunca ekeylem olarak düşünebilirmiyiz öyle bişeyler hatırlıyorum ama tamda netleşmiyor kafamda
feyzacım hangi soruya karşılık zarf tümleci ben göremedim canım açıklayabilirmisin
feyza_yaşatan
feyza_yaşatan Demişki:

Salacaktan kıyı boyunca Hareme doğru yürüdüğüm de ,bir kutu icindeki şekerlemelere benzeyen otobüslerden önce eski bir dost karşılar bizi . Bu cümlenin ögelerinin sıralanışı nasıldır.bu sorudada yardımcı olursan sevinirim

karşılar=yüklem
kim karşılar=eski bir dost=özne
kimi karşılar=bizi=belirtili nesne
ne zaman karşılar=Salacaktan kıyı boyunca Hareme doğru yürüdüğüm de ,bir kutu icindeki şekerlemelere benzeyen otobüslerden önce=buda zarf tümlecidir canım..

açıkladım arkadaşım..
Sayfalar: 1 2 3 4
Referans URL