Dersizle Forumları

Full Versiyon: "eğer" sözcüğü anlatım bozukluğu yapıyor!
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
EĞER SÖZCÜĞÜ ANLATIM BOZUKLUĞU YAPIYO. KULLANILMADAN DA OLMUYO.uzgun2
feyza_yaşatan
kulllanılmadan da olmuyo derken ,
cümlede kullanılmadan mı olmuyor?
illa kullanmak mı lazım demek istiyorsun yanii??
biraz daha açıklayıcı yazsaydın keşke..
Bende tam anlayamadım.
Biraz araştırdım şu tip bir bilgi buldum ve anladım:

" kullanıldığı her cümlede anlatım bozukluğu yapılmasına yol açan sözcük. dilek şart kipi ile birlikte (-se, -sa)kulanılmak durumunda olduğundan, cümlede aynı anlamı veren iki öğeye yer vermiş oluyoruz.

eğer eğer gereksizse neden var?"

Şöyle düşünüyorum ki, "eğer" şart eki olan "se,sa" yerine kullanılıyor. Yani eğer bir şarttan bahsediyor. Haliyle şart ardından şart, yani eğer ardından "sa,se" kullanılması doğru değil.

Bir örnekle açıklayım hemen:

Eğer ben geleceksem, Feyza gelmesin.

Bu cümledeki eğer ve se aynı anlamda. Yani iki şart olduğu için kullanımı gereksiz.

nasıl yani ?
'Eğer ben geleceksem, Feyza gelmesin. ' sınavda bu soru çıksa anlatım bozukluğu vardır mı diyicez soru
destinasiritan
Kuralları okuduğumda o sonuç çıkıyor. Yani anlatım bozukluğu olduğu çıkıyor.
"Eğer" şart demek. Şartın ardından şart olan ek "sa/se" kullanınca anlatım bozukluğu oluyor. Aslında çok mantıklı geliyor; fakat yine de öğretmenlere sormakta fayda var.

evet soralım çünkü bunca yıl hiç duymadım böyle bir kural daha doğrusu hiç bir hocam bu kuralı ya anlatmadı ya da üstünde durmadı ama gerçekten mantıklı siritan
destina
Bize de haber verirsen seviniriz. siritan Malesef şuandan sonra sorabileceğim biri yok. Merakta ettim. gulen
FurkanDilben Demişki:

Bende tam anlayamadım.
Biraz araştırdım şu tip bir bilgi buldum ve anladım:

" kullanıldığı her cümlede anlatım bozukluğu yapılmasına yol açan sözcük. dilek şart kipi ile birlikte (-se, -sa)kulanılmak durumunda olduğundan, cümlede aynı anlamı veren iki öğeye yer vermiş oluyoruz.

eğer eğer gereksizse neden var?"

Şöyle düşünüyorum ki, "eğer" şart eki olan "se,sa" yerine kullanılıyor. Yani eğer bir şarttan bahsediyor. Haliyle şart ardından şart, yani eğer ardından "sa,se" kullanılması doğru değil.

Bir örnekle açıklayım hemen:

Eğer ben geleceksem, Feyza gelmesin.

Bu cümledeki eğer ve se aynı anlamda. Yani iki şart olduğu için kullanımı gereksiz.

bence furkan çok güzel açıklamış.Bu zaten cümlede aynı anlama gelen iki sözcüğün kullanılması gibi bir şey...
Ben hocaya sordum ve anlatım bozukluğu yapar dedi. Ama mesela eğer kazanamazsa[color=black] gibisinden bi -sa -se şart eki gelince anlatım bozukluğu yapıyormuş.
bizi de bilgilendirdiğin için sağol arkadaşımsiritan
Sayfalar: 1 2
Referans URL