Dersizle Forumları

Full Versiyon: Tarih 1. bölüm!
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1. Durum:Osmanlı anayasası padişaha,gerek gördüğünde Mebusan Meclisi'ni kapatma yetkisi tanımıştır. 2. Durum:TBMM "Padişahın geleceği kurtuluştan sonra meclisin düzenleyeceği yasalarla belirlenir."kararını almıştır.Her iki durum birlikte düşünüldüğünde;I:TBMM,meclisin üstünlüğü ilkesiyle hareket etmektedir.II:Osmanlı anayasasında demokratik olmayan hükümler bulunmaktadır.III:TBMM, monarşik devlet anlayışının devamından yanadır.Yargılarından hangilerine ulaşılabilir. A)yalnız I B)yalnız II C)yalnız III D)I ve II E)I,II ve III
I.Yargıya ulaşabiliriz tmm padişahın gelecegine karar verme yetkisine sahipse meclis üstünlüğü ilkesinin benimsendiğine ulaşılabilir.
II.Yargıya da ulaşılabilir.Osmanlıda padişahın meslici kapatma yetkisine sahip olması demokratik olmayan bir hükümdür.
III.Yargıya ulaşılamaz tmm monarşik değil cumhuriyet rejimini benimsemiştir.
Ama padişah gerekli gördüğünde meclisi kapama yetkisine sahipse burda padişahın üstünlüğünden söz edilemez mi??
söz edilir tabiî Osmanlı Meşrûtiyet ile yönetiliyordu Sultan 2. Abdülhamid ilk Meclis-i Mebusan'ı tâtil etmişti ben de "goias177" adlı arkadaşımızın dediğine katılıyorum
Saygılarımla...
Söz edilebilirse 1. öncüle nasıl ulaşılır ki?Eğer meclis üstün ise padişah meclisi nasıl kapatma yetkisine sahip olabilir?Açıklayabilirmisin??
bak şimdi bu ikisi farklı iki yargı I.yargıda osmanlıdaki meclisden bahsediliyo II.yargıda ise Yeni Türk devletindeki TBMM den bahsediliyo.Bu iki meclis aynı meclis değil sanırım sen burda karıştırdın.
uzgun3 Haklısın.Mebusan meclisi ve TBMM...Seni de yordum.Çok teşekkür ederim ikinize de.İyi akşamlar İyi çalışmalar..
Referans URL