1- 3000 sayısını tam bölen kaç tane çift tamsayı vardır? (bu soru da nasıl bir formül kullanacağımı bilemedim

)
2- a ve b aralarında asaldır. OKEK(a,b) =120 olduğuna göre,kaç tane (a,b) ikilisi vardır?
3- 64! sayısının 1 eksiğinin 5 tabanındaki karşılığı olan sayının sondan kaç rakamı 4 tür? ( hiç yorum yok

)
2- a ve b aralarında asaldır. OKEK(a,b) =120 olduğuna göre,kaç tane (a,b) ikilisi vardır?
Aralarında asal sayıların okek'i sayıların çarpımına eşit olacağından dolayı:
okek(a,b)=a.b
ben üçtane buldum: 8.15, 40.3, 24.5
[quote=şeyda]
aralarında asaldır diyorsa a.b=120 olması gerekiyor!...
burdan deger vererek yapabilirsin...
ebob(a,b) deseydi burda da sonuç 1 olcaktı...
arkadaşlar saolun ama o kuralı ben de uygulamaya kalktım olmadı..

cevap 8 olmalıymış...

3000 sayısını tam bölen kaç tane çift tamsayı vardır?
çift bölenler sayısı = Tüm bölen sayısı - tek bölen sayısı
olarak buluyoruz.
tüm bölen sayısı için : 3000= 2³.5³.3
pozifit bölen : 4.4.2 = 32 tam bölen : 64
tek bölenler : 2³.5³.3 = 2.4.2 =16
çift bölen = 64 - 16
= 48
arkadaşım,
1-EĞER SORUNUN CEVABINI BİLİYORSANIZ SORU İLE BİRLİKTE DOĞRU CEVABI DA BELİRTİNİZ...CEVABI BİLMİYORSANIZ SORUNUN ŞIKLARINI YAZINIZ...EĞER ŞIKLARI DA YOKSA,SORUYU YAZARKEN ŞIKLARINI BİLMEDİĞİNİZİ DE BELİRTİNİZ...BÖYLELİKLE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞAN ARKADAŞLAR,ÇÖZÜMLERİNİN DOĞRU OLUP OLMADIĞINI ÖĞRENEBİLİR...
peki teşekkür ederim bi daha bu uyarıyı yapmanıza fırsat vermicem..

3- 64! sayısının 1 eksiğinin 5 tabanındaki karşılığı olan sayının sondan kaç rakamı 4 tür? ( hiç yorum yok

)
(64!-1) sondan kaç basamağı 4 tür diyor dimi
5
Şimdi şöyle bir şey yaprsak eger
5!=120
6!=720
7!=5040
8!=40020 bu hep böyle devam eder son rakam hep 0 yani bu demek oluyor ki 64! inde son rakamı 0 dır 1 çıkarsak son rakam 9 olur bunu 5 tabanına çevirsek 4 kalanını verir ama yalnız 1 tane 4 çıkar
o halde ;
sadece 1 basamagı 4 tür
ben bu mantıktan çözdüm yanlışda olabilirim ama
kolay gelsin
3- 64! sayısının 1 eksiğinin 5 tabanındaki karşılığı olan sayının sondan kaç rakamı 4 tür? ( hiç yorum yok )
64! den 1 çıkarırsak, sıfır olan tüm basamaklar 4 olacaktır. yani cevap yine 14 olur.
64! sayısının 1 eksiğinin 5 tabanındaki karşılığı olan sayının sondan kaç rakamı 4 tür?
emreye katılıyorum bu soru aslında şu demek, (64!-1) sayısının sondan kaç basamağı 9 dur? ile aynı mantıktır.