1)Ekvator üzerinde yıl boyunca gece gündüz sürelerinin eşit olması neyin sonucudur ya da hangi nedene bağlanabilir?
2)21 Hzr.'da Y noktasında Güneş bir gün süreyle hiç batmazken,Z noktasında gündüz uzunluğu 16 saattir.Buna göre,bu 2 nokta ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi kesin değildir?
B)Z noktasının Güneş ışınlarını,Y noktasına göre daha büyük açıyla aldığı.
D)2 noktanın farklı meridyen yayları üzerinde olduğu.(öss 2000)
1-)dünyanın şekline ve ekvatorun dünyanın tam merkezinde olmasına bağlıdır.yani güneş hangi konumda olursa olsun ister 21 aralık ister 21 haziran ister ekinokslar eksen ekvatoru iki eş parçaya böldüğü için gece gündüz eşitliği yıl boyunca görülür diyebiliriz...
bence 2 c şıkkı belki aynı meridyende olabilirler ...
evet c şıkkıymış..ben şurasını anlayamadım aynı meridyende olup da gündüz uzunluğu veya gece uzunluğu farklı olabiliyor mu?
2. sorunun cevabı D arkadaşım. Soruya göre y ve z noktalarını dünya üzerinde yerleştirmeye çalışırsak z iyice kutuplarda y de yengec dönencesi ile kutuplar arasında bi yerlerde olur.. Yani o tarihte güneş ısınları yengeç dönencesine dik geldigi için ve kutuplara doğru bu açı azalacagı için. X, y'den daha büyük acıyla ışık alır; ancak farklı merdyenlerde bulunabilirler...
Biraz geç kalmışım cevap yollamak için

2-)"d"
y noktasında 24 saat gündüzün yaşanması demek(21 haziranda)y noktasının kuzey kutup dairesi üzerinde olduğuna kanıttır.21 haziranda güneye gidildikçe gündüz süresi kısaldığı ve z noktasında 16 saat gündüz süresi yaşandığı için z noktasının ekvatora daha yakın dolayısıyla güneş ışınlarını daha büyük açıyla aldığını söyleyebiliriz...
kolay gelsin...
evet b seçeneğini ben de eledim zaten d doğru olan ama tam olarak anlayamadım

pardon c demişim d yani açıklamama göre .. üstte yazdım zaten . .
aynı meridyende olabilme ihtimalini anlayamdm işte..yani aynı meridyende olup da gece gündüz süresi farklı olabliyor mu?bu bilgi eksik bnde