SINIF ÖĞRETMENLİĞİ
Sınıf öğretmenliği programının amacı ilkokulların ihtiyacı olan öğretmenleri yetiştirmektir. Mezunlar ilkokullarda görev alırlar. Ülkemizde ilkokul öğretmenlerine ihtiyaç olduğundan mezunların iş bulma sorunu yoktur. İlköğretimin ilk 5 sınıfında bulunan öğrencileri eğitecek öğretmenleri yetiştirir. Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Programı ise ilköğretim çağında zihin yetersizliği yüzünden öğrenme güçlüğü olan çocukları eğitecek öğretmenleri yetiştirir.
Bölümler / SINIF ÖĞRETMENLİĞİ
Üniversite Fakülte Taban Puanı
ULUDAĞ EĞİTİM FAKÜLTESİ 398,962
İSTANBUL HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ 310,26
EGE EĞİTİM FAKÜLTESİ 309,863
HACETTEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ 307,468
GAZİANTEP ADIYAMAN EĞİTİM FAKÜLTESİ 305,854
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 302,729
ANKARA EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 302,401
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ 302,275
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ 302,238
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 301,815
ANADOLU EĞİTİM FAKÜLTESİ 301,193
AKDENİZ EĞİTİM FAKÜLTESİ 300,868
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ 300,396
OSMANGAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 300,242
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ 298,257
BALIKESİR NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ 297,84
KOCAELİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 297,83
BAŞKENT EĞİTİM FAKÜLTESİ 295,949
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ 295,657
ONDOKUZ MAYIS EĞİTİM FAKÜLTESİ 295,499
PAMUKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ 295,361
ERCİYES EĞİTİM FAKÜLTESİ 295,351
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ 294,733
FIRAT EĞİTİM FAKÜLTESİ 294,6
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ 294,229
SAKARYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 293,646
MUĞLA EĞİTİM FAKÜLTESİ 293,366
ADNAN MENDERES EĞİTİM FAKÜLTESİ 293,227
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ 293,081
KIRIKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ 292,947
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 292,48
MUSTAFA KEMAL EĞİTİM FAKÜLTESİ 291,955
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ 291,724
OSMANGAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 291,346
DİCLE SİİRT EĞİTİM FAKÜLTESİ 291,261
YÜZÜNCÜ YIL EĞİTİM FAKÜLTESİ 291,063
CELAL BAYAR EĞİTİM FAKÜLTESİ 290,79
NİĞDE EĞİTİM FAKÜLTESİ 290,58
CUMHURİYET EĞİTİM FAKÜLTESİ 290,563
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ 290,458
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ 290,434
ULUDAĞ EĞİTİM FAKÜLTESİ 290,155
AFYON KOCATEPE UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ 289,857
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR EĞİTİM FAKÜLTESİ 289,688
GAZİ KIRŞEHİR EĞİTİM FAKÜLTESİ 289,525
AFYON KOCATEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ 289,419
GAZİANTEP KİLİS MUALLİM RIFAT EĞİTİM FAKÜLTESİ 289,313
GAZİANTEP ADIYAMAN EĞİTİM FAKÜLTESİ 289,07
TRAKYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 289,023
ONDOKUZ MAYIS AMASYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 288,77
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 288,461
DİCLE SİİRT EĞİTİM FAKÜLTESİ 288,395
BALIKESİR NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ 288,308
KOCAELİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 287,902
GAZİOSMANPAŞA EĞİTİM FAKÜLTESİ 287,854
GAZİ KASTAMONU EĞİTİM FAKÜLTESİ 287,837
ZONGULDAK KARAELMAS EREĞLİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 287,614
ONDOKUZ MAYIS SİNOP EĞİTİM FAKÜLTESİ 287,232
KARADENİZ TEKNİK RİZE EĞİTİM FAKÜLTESİ 286,652
PAMUKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ 286,637
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ 286,517
ATATÜRK ERZİNCAN EĞİTİM FAKÜLTESİ 286,324
ADNAN MENDERES EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,994
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,8
MUĞLA EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,717
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,476
SAKARYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,387
ATATÜRK AĞRI EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,177
ATATÜRK AĞRI EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,177
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,964
ONDOKUZ MAYIS EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,943
KAFKAS EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,697
KIRIKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,568
TRAKYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,515
MUSTAFA KEMAL EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,384
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,671
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,396
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,384
YÜZÜNCÜ YIL EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,227
NİĞDE EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,14
AFYON KOCATEPE UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,003
ONDOKUZ MAYIS AMASYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 282,958
CUMHURİYET EĞİTİM FAKÜLTESİ 282,874
GAZİ KIRŞEHİR EĞİTİM FAKÜLTESİ 282,662
GAZİ KASTAMONU EĞİTİM FAKÜLTESİ 282,047
GAZİANTEP ADIYAMAN EĞİTİM FAKÜLTESİ 282,025
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,818
CELAL BAYAR EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,775
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,685
ATATÜRK ERZİNCAN EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,361
KAFKAS EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,002
FIRAT EĞİTİM FAKÜLTESİ 275,264
BAŞKENT EĞİTİM FAKÜLTESİ 256,858
KARADENİZ TEKNİK ARTVİN EĞİTİM FAKÜLTESİ 0
ZONGULDAK KARAELMAS EREĞLİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 0
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ 0
SANAT TARİHİ
Bölümde Türk Sanatı temel alınarak İslam ve Dünya Sanatının eğitimi ve öğretimi yapılır. Bölümden mezun olanların çalışma alanları son derece özgün olduğundan genellikle iş bulma imkanları sınırlıdır. Mezunlar, Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, müzeler ve turizm kuruluşlarında görev almaktadırlar.
Programın Amacı: Sanat tarihi programının amacı, Türkiye'de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında incelemek ve bu alanda eğitim yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sanat tarihi programında İslam sanatı, batının ve çağımızın sanatı, eleştiri ve yöntembilim, teknik resim, fotoğrafçılık, Türk süsleme sanatları, minyatür sanatı gibi dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler: Sanat tarihi programında okumak isteyenlerin, her şeyden önce, güzel sanatlara ve sosyal bilimlere ilgili, uyarıcılar arasındaki farkları algılayabilme ve analitik düşünme gücü yüksek kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sanat tarihi programını bitirenler "Sanat Tarihçisi" ünvanı ile görev yaparlar. Sanat tarihçisi resim, minyatür, mimarlık eserleri gibi sanat eserlerini değerlendirir, korur ve tanıtır, halkta sanat sevgisinin gelişmesi ve tarihi eser kaçakçılığına karşı halkın uyanık olması için konferanslar verir, yayınlar yapar. Sanat tarihçilerinin iş çevreleri genellikle müzelerdir. Ancak sanat tarihçileri geçmiş devirlerden kalma sanat eserlerinin ortaya çıkarılmasına katıldıklarından, zaman zaman arazide çalışmak zorunda kalabilirler. Müzelerde çalışan sanat tarihçileri, müzeye gelen eserleri, geliş yollarına göre sınıflandırır, kayıtlarını tutar, depolanmasını ve halka uygun yer ve zamanlarda sunulmasını sağlarlar.
Çalışma Alanları: Sanat tarihçileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlar (müzeler) turizm kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Öğretmenlik sertifikası almış olanlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler.
Bölümler / SANAT TARİHİ
MİMAR SİNAN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 296,515
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ 295,406
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ 295,127
EGE EDEBİYAT FAKÜLTESİ 294,971
ANKARA DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ 294,583
ANADOLU EDEBİYAT FAKÜLTESİ 293,733
ULUDAĞ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 293,247
SELÇUK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 292,966
ERCİYES FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 292,933
YÜZÜNCÜ YIL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 292,748
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART FEN VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ 292,671
ATATÜRK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 292,283
SELÇUK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 292,147
ATATÜRK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 291,998
GAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 264,008
SİNEMA VE TELEVİZYON
Mezunlar film yönetmenliği, seslendirme, senaryo yazarlığı, kurgu, ışıkçılık, görüntü .yönetmenliği, stüdyo şefliği vb. tanıtım program ve reklamcılık sektöründe çalışabilirler.
Programın Amacı: Sinema ve televizyon programı sinema ve televizyon sanatı ile bu alanlarda kullanılan tekniklere ilişkin konularda çalışacak sanat elemanlarını yetiştirir.
Gereken Nitelikler: Sinema ve televizyon programına girmek isteyenlerin olayları dikkatle izleyip gözleyebilen, ayrıntıyı algılayabilen, değişik görüntülerden ilgi çekici kompozisyonlar oluşturabilen, yaratıcı kimseler olmaları beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sinema-televizyon programını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir ve bu diplomada öğrenim yapılan ana sanat dalı ve sanat dalı belirtilir. Mezunlar film yönetmenliği, seslendirme, senaryo yazarı, kurgu, ışık, görüntü yönetmeni, stüdyo şefi ünvanları ile çalışabilirler.
Çalışma Alanları: Sinema ve televizyon programında öğrenim yapmış kişiler film yönetimi, seslendirme, senaryo yazarlığı, kurgu, ışıkçılık, görüntü yönetmenliği, stüdyo şefliği vb. tanıtım, program ve reklamcılık alanlarında çalışabilirler. Sinema ve televizyon programı mezunları, TRT'de, sinema endüstrisinde, video kuruluşları ile reklamcılık sektöründe çalışabilir.
Bölümler / SİNEMA VE TELEVİZYON
MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 325,762
İSTANBUL BİLGİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 321,231
MARMARA GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 306,933
BEYKENT GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 305,247
ANADOLU İLETİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 302,321
DOKUZ EYLÜL GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 301,407
ERCİYES GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 296,927
İSTANBUL BİLGİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 264,726
BEYKENT GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ 236,471
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLİĞİ
Bölümün amacı ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.
Bölümler / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLİĞİ
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 341,328
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ 340,813
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 339,275
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ 335,68
BALIKESİR NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ 333,45
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ 330,942
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ 328,335
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 324,978
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ 323,802
YÜZÜNCÜ YIL EĞİTİM FAKÜLTESİ 320,853
FIRAT EĞİTİM FAKÜLTESİ 319,154
GİRNE AMERİKAN EĞİTİM FAKÜLTESİ 255,256
SERMAYE PİYASASI
Bu programı bitirenler bankalarda yatırım danışmanı, portföy yöneticisi olarak görev yaparlar. Sermaye piyasasının hızlı gelişen bir sektör olması nedeni ile bu alanda yetişmiş insan gücüne duyulan gereksinim artmaktadır.
Programın Amacı: Sermaye piyasası programının amacı borsada, bankalarda yatırım danışmanlığı yapacak elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sermaye piyasası programında hukuk, iktisat, matematik, sosyoloji ve ekonomi alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka uluslararası finans, finansal yönetim, finansal hizmetler pazarlaması, uluslararası borsalar, Avrupa Birliği sermaye piyasası hukuku,yatırım gibi dersler okutulur ve proje çalışması yaptırılır.
Gereken Nitelikler: Sermaye piyasası programında okumak isteyenlerin matematik ve sosyal bilimlere ilgili ve bu alanlarda başarılı, durumu iyi analiz edip geleceğe ilişkin doğru tahminler yapabilen, tedbirli, soğukkanlı, girişken, başkalarını etkileyebilen, araştırıcı ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir. Yabancı dil (özellikle İngilizce) bilmek başarıyı artırıcı faktördür.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sermaye piyasası programını bitirenler Lisans Diploması almaya hak kazanırlar. Mezunlar bankalarda ve borsalarda parasını değerlendirmek isteyen müşterilere danışmanlık yaparlar ve paralarını hangi hisse senetlerine veya fonlara yatırırlarsa ne kadar zamanda ne miktar kâr elde edecekleri ve varsa her bir seçeneğin riskleri hakkında bilgi verirler.
Çalışma Alanları: Sermaye piyasası programını bitirenler bankalarda ve borsalarda yatırım danışmanı, portföy yöneticisi olarak görev yaparlar. Sermaye piyasasının hızla gelişen uluslararası piyasalara açılan bir sektör olması nedeni ile bu alanda yetişmiş insangücüne duyulan gereksinim artmaktadır.
Bölümler / SERMAYE PİYASASI
MARMARA BANKACILIK VE SİGORTACILIK YÜKSEKOKULU 334,643
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE ÖĞRETMENLİĞİ
Bu bölüm 2000 ÖSS’den itibaren Sözel puan türüyle öğrenci almaktadır. Özel kolejler, resmi okulların anaokulu sınıflarında ve kreşlerde okul öncesi çocukların bakımı ve eğitimini yürütebilecek öğretmenler yetiştirir. Pedagojik formasyon derslerinin yanında mesleki eğitim dersleri de verilir. Bu dalı seçenlerin sonsuz bir çocuk sevgisinin yanında, hoşgörü, sabır ve karşılıksız yardım ve özverili davranma özelliklerine sahip olmaları gerekir.
Bölümler / OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ
BOĞAZİÇİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 324,028
ORTA DOĞU TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ 316,82
HACETTEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ 300,472
ANKARA EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 294,991
EGE EĞİTİM FAKÜLTESİ 293,115
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 292,711
BAŞKENT EĞİTİM FAKÜLTESİ 292,52
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ 289,942
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 288,922
ANADOLU EĞİTİM FAKÜLTESİ 288,706
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ 288,569
ULUDAĞ EĞİTİM FAKÜLTESİ 287,21
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ 286,419
ONDOKUZ MAYIS EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,926
PAMUKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,821
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,881
MUĞLA EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,613
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,398
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR EĞİTİM FAKÜLTESİ 284,198
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,616
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,565
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ 283,468
ONDOKUZ MAYIS AMASYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 282,927
SAKARYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 282,789
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ 282,341
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,723
CUMHURİYET EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,715
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,528
PAMUKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,294
ONDOKUZ MAYIS SİNOP EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,268
YÜZÜNCÜ YIL EĞİTİM FAKÜLTESİ 281,054
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ 280,987
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR EĞİTİM FAKÜLTESİ 280,788
MUĞLA EĞİTİM FAKÜLTESİ 280,604
SAKARYA EĞİTİM FAKÜLTESİ 280,551
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 280,158
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ 268,167
ONDOKUZ MAYIS ÜNYE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 267,756
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ 0
BAŞKENT EĞİTİM FAKÜLTESİ 0
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ 0
MALİYE
Kamu sektöründe ve özel sektörde mali konulara ilişkin sorunlara, bilimsel yöntemlerle gerekli çözümleri geliştirecek elemanlar yetiştirilir. Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Merkez Bankası, Kamu İktisadi Teşebbüsler, DPT, mahalli idareler, Sayıştay yanında bankalarda ve özel sestörün değişik kuruluşlarında çalışılabilir. Ayrıca büro açarak serbest de çalışılabilmektedir. Maliye programında, maliye konusunda çalışacak ara insangücü yetiştirmek amacıyla eğitim yapılır. Mezunlar, devlet sektöründe özellikle Maliye ve Gümrük Bakanlıkları’nda çalışma imkânına sahiptirler. Maliye yüksek okulu mezunları, özel sektöre ait kuruluşların mali birimlerinde çalışabilecekleri gibi serbest de çalışabilirler.
Programın Amacı: Maliye programında, maliye konusunda çalışacak ara insangücünü yetiştirmek amacı ile eğitim yapılır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Maliye programında kamu maliyesi, vergi hukuku, muhasebe, hukuk, işletme ve matematik gibi dersler okutulur. Dersler, maliye ve özellikle vergi hukuku ağırlıklıdır.
Gereken Nitelikler: Maliye programında öğrenim görmek isteyenlerin genel akademik yetenek yanında, sayısal yeteneğe sahip dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Maliye ve Gümrük Bakanlığı bu programda okuyan öğrencilere burs vermektedir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Maliye programını bitirenlere "Maliye Meslek Elemanı"ünvanı verilir. Maliye meslek elemanları vergi ile ilgili alanlarda ara eleman olarak görev yaparlar.
Çalışma Alanları: Mezunlar, devlet sektöründe özellikle Maliye ve Gümrük Bakanlığında çalışma imkânına sahiptirler. Maliye meslek yüksekokulu mezunları, özel sektöre ait kuruluşların mali birimlerinde çalışabilecekleri gibi serbest de çalışabilirler.
Bölümler / MALİYE
ANKARA SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ 319,388
HACETTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 307,553
MARMARA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 297,769
İSTANBUL İKTİSAT FAKÜLTESİ 293,842
MARMARA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 291,706
ULUDAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 291,528
GAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 290,293
ULUDAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 287,289
DOKUZ EYLÜL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 285,334
ANADOLU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 278,389
DOKUZ EYLÜL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 278,298
PAMUKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 276,549
CELAL BAYAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 274,676
AKDENİZ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 274,632
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 274,239
ADNAN MENDERES NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 273,737
OSMANGAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 272,749
KARADENİZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 272,517
DUMLUPINAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,873
SÜLEYMAN DEMİREL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,818
CELAL BAYAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,252
AFYON KOCATEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 271,154
PAMUKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 269,384
ZONGULDAK KARAELMAS ÇAYCUMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 268,537
AFYON KOCATEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 267,093
SÜLEYMAN DEMİREL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 266,739
OSMANGAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 266,576
KARADENİZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 265,436
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 261,025
ÇUKUROVA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 246,992
SELÇUK AKŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU 0
VARNA EKONOMİ VARNA EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ 0
CUMHURİYET CUMHURİYET MESLEK YÜKSEKOKULU 0
CUMHURİYET CUMHURİYET MESLEK YÜKSEKOKULU 0
KAFKAS KAĞIZMAN MESLEK YÜKSEKOKULU 0
KAFKAS KAĞIZMAN MESLEK YÜKSEKOKULU 0
KAFKAS IĞDIR MESLEK YÜKSEKOKULU 0
SELÇUK AKŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU 0
ANADOLU İKTİSAT FAKÜLTESİ 0
İLAHİYAT
İslam dinini incelemek ve öğrenmek için eğitim ve araştırma yapılır. Mezunlar önemli bir kısmı İmam Hatip Liselerinde meslek dersleri yapabilecekleri gibi diğer bir kısmında, vaiz veya müftü olarak çalışabilmektedirler.
Programın Amacı: İlahiyat programının amacı başta İslam dini olmak üzere, çeşitli dinleri bilimsel yöntemlerle inceleyerek bilimsel tutumu benimsemiş ve geniş görüşlü aydın din adamı yetiştirmek için eğitim ve bu alanda araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İlahiyat fakültesinde Arapça Kur'an-ı Kerim öğretiminden oluşan bir yıllık hazırlık sınıfı vardır. Hazırlık sınıfından sonraki yıllarda ise Kur'an-ı Kerim’in yorumu (Tefsir), Hz. Peygamber'in sözlerinin yorumu (Hadis), İslam hukuku, din felsefesi, dinler tarihi, din sosyolojisi ve din psikolojisi gibi lisans dersleri verilmektedir.
Gereken Nitelikler: İlahiyat fakültesine girmek isteyen bir kimselerin, üstün bir genel akademik yeteneğe, özellikle de sözlü düşünme yeteneğine, düşüncelerini, başkalarına aktarma gücüne sahip, felsefe, sosyoloji, psikoloji, özellikle sosyal psikoloji ve tarihe meraklı ve bu konularda iyi yetişmiş belleği güçlü olmaları gereklidir. Bu alanda çalışacak kimselerin ayrıca sabırlı, hoşgörülü, yeniliklere açık, öğrenmeye istekli olmaları beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Öğrenimlerini başarı ile bitirenler görev yerlerine göre "Din ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni", "Müftü" veya "Vaiz" olarak çalışırlar. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olanlar ortaokul, lise ve denge okullarda, din kültürü ve ahlak bilgisi dersini, imam hatip liselerinde meslek derslerini okuturlar. Müftü, bulunduğu il ya da ilçedeki ibadethanelerin yönetiminden sorumlu olup bunların müezzin, imam gibi din görevlisi gereksinmelerini saptar ve durumu Diyanet İşleri Başkanlığına bildirir; gereksinme duyulan din görevlilerinin atanması için girişimlerde bulunur; bölgesindeki din görevlilerinin çalışmalarını denetler; halkın dini konulardaki sorularını cevaplar; halka yararlı birleştirici konuşmalar yapar. Vaiz, camileri gezerek halka İslam dinini açıklayıcı konuşmalar yapar, yani vaaz verir.
Çalışma Alanları: Halen ilahiyat fakültesi mezunlarının önemli bir kısmı imam hatip okullarında meslek dersleri ve orta dereceli okullarda din ve ahlak dersleri öğretmeni olarak görev almakta, bir kısmı müftü ya da vaiz olarak çalışmakta, küçük bir kısmı da ya Diyanet İşleri Başkanlığında ya da fakülte ve yüksekokullarda öğretim ve araştırma alanında çalışmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde çok sayıda imam hatip okulları açılması, ilahiyat fakültesi mezunlarına öğretmen olma olanağı sağlamıştır. Ancak, müftü veya vaiz olarak çalışma alanının sınırlı olduğu söylenebilir.
Bölümler / İLAHİYAT
MARMARA İLAHİYAT FAKÜLTESİ 356,246
İSTANBUL İLAHİYAT FAKÜLTESİ 346,758
ULUDAĞ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 346,484
SELÇUK İLAHİYAT FAKÜLTESİ 345,964
ANKARA İLAHİYAT FAKÜLTESİ 345,411
SAKARYA İLAHİYAT FAKÜLTESİ 344,967
ONDOKUZ MAYIS İLAHİYAT FAKÜLTESİ 344,339
ERCİYES İLAHİYAT FAKÜLTESİ 344,173
DOKUZ EYLÜL İLAHİYAT FAKÜLTESİ 344,034
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART İLAHİYAT FAKÜLTESİ 343,608
ÇUKUROVA İLAHİYAT FAKÜLTESİ 343,292
SÜLEYMAN DEMİREL İLAHİYAT FAKÜLTESİ 342,774
ATATÜRK İLAHİYAT FAKÜLTESİ 342,714
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM İLAHİYAT FAKÜLTESİ 341,868
KARADENİZ TEKNİK RİZE İLAHİYAT FAKÜLTESİ 341,673
FIRAT İLAHİYAT FAKÜLTESİ 341,513
CUMHURİYET İLAHİYAT FAKÜLTESİ 341,444
HARRAN İLAHİYAT FAKÜLTESİ 340,863
DİCLE İLAHİYAT FAKÜLTESİ 340,719
GAZİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0
İLETİŞİM
Bu programın amacı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmektir. Mezunlar gazeteci, radyo-TV programcısı, halkla ilişkiler elemanı gibi ünvanlarla mezun oldukları alana göre çalışabilirler.
Bölümler / İLETİŞİM
Forum Kurallarını Okuyalım !!! İLETİŞİM FAKÜLTESİ 332,868
BAŞKENT İLETİŞİM FAKÜLTESİ 300,156
BAŞKENT İLETİŞİM FAKÜLTESİ 246,335
İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
öğretmeni olarak görev alırlar.
Bölümler / İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
MARMARA İLAHİYAT FAKÜLTESİ 361,073
SELÇUK İLAHİYAT FAKÜLTESİ 353,181
ULUDAĞ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 351,128