BASIN YAYIN
Basın yayın programı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık ve turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmeyi amaçlamaktır. Bu amaçla toplumsal , siyasal ve ekonomik olayları kavramayı sağlayacak biçimde çok yönlü kültür, teknik ve uzmanlık bilgileri vererek Türkiye’nin iletişim yaşamına ilişkin konularda eğitim ve araştırma yapmaktadır.
Bölümler / BASIM VE YAYIMCILIK (BASIN VE YAYIN)
Üniversite Fakülte Taban Puanı
ANADOLU İLETİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 299,934
GİRNE AMERİKAN İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ 255,657
GİRNE AMERİKAN İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ 0
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ
Programın Amacı
Beden eğitim ve spor programının amacı, insanın fizyolojik ve psikolojik kapasitesini sporda en yüksek verim elde edebilmek üzere yönlendirebilen ve kapasiteyi geliştirici teknikleri uygulayabilen sporcuları ve spor eğiticilerini yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Beden eğitimi ve spor programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda spor biyolojisi ve uygulamalı fizyoloji, fonksiyonel anatomi ve kineziyoloji, ilkyardım ilkeleri, spor psikolojisi, egzersiz fizyolojisi, psikososyal açıdan spor gibi dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler
Beden eğitimi ve spor programına girmek için, öncelikle sporun belli bir dalında yetenekli olmak gereklidir. Bu alanda çalışan insanlar bir anlamda eğitici olarak görev yaptıkları için, insanlarla iyi iletişim kurabilmek, sabırlı ve dayanıklı olabilmek bu alanda başarıyı arttırıcı faktörlerdir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler
Beden eğitimi ve spor programını bitirenler "Antrenör" olarak görev yaparlar. Antrenörler insanların hangi spor türüne ne derece yatkın olduğunu saptar ve bireyleri yetenekleri doğrultusunda eğitirler
Çalışma Alanları
Antrenörler (spor eğitimcileri) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda, üniversitelerde, okullarda, spor kulüplerinde görev alabilirler.
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
Bu bölümde ortaöğretim kurumlarında sosyal bilimler ve coğrafya derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapmaktadır. Orta dereceli okulların tümünde öğretmen olarak çalışabilirler. Coğrafya öğretmenliğinde, öğretmen fazlalığından söz edilmekteyse de okullaşma oranı arttıkça, coğrafya öğretmenliğine de gereksinim artmaktadır.
Programın Amacı: Coğrafya bölümünde, doğal çevrenin özellikleri ile çevre-insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler gibi konularda araştırma ve eğitim yapılır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Coğrafya bölümünde 4 yıldır eğitimin ilk iki yılında genel klimatoloji, jeomorfoloji, coğrafi kartografya, beşeri coğrafyaya giriş, genel ekonomik coğrafya, hidrografya ve bitki coğrafyası gibi genel coğrafya derslerine ve teorik bilgilere ağırlık verilmiştir. Son iki yılda ise, Türkiye jeomorfolojisi, uygulamalı jeomorfoloji, uygulamalı klimatoloji, toprak coğrafyası, Türkiye ekonomik coğrafyası, beşeri coğrafyada veri toplama ve değerlendirme yöntemleri, bölgesel Türkiye coğrafyası, ulaşım ve tarım coğrafyası gibi daha çok uygulamaya yönelik dersler okutulmaktadır. Ayrıca, coğrafya öğrencilerine başlangıçta harita bilgisi, grafik ve diyagram-çizim yöntemleri ile değerlendirilme gibi dersler verilir ve öğretim gezileri düzenlenir.
Gereken Nitelikler: Coğrafya alanında çalışmak isteyen bir kimsenin genel akademik yeteneğe, coğrafya yanında, biyoloji, jeoloji gibi doğal; sosyoloji, tarih gibi toplum bilimlerine ilgi duyması, doğayı incelemeye istekli olması gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Coğrafya bölümünü bitirenler "Coğrafyacı" ünvanı ile görev alırlar. Coğrafyacıların önemli bir kısmı öğretim, bir kısmı ise araştırma alanında çalışırlar ve yaptıkları iş de çalıştıkları kuruma ve çalışma alanına göre değişir. Araştırma alanında çalışan coğrafyacı jeomorfoloji, iklim, bitki örtüsü, toprak, maden ve su kaynakları konularında incelemeler yapar. Coğrafyacı ayrıca, ulaşım sistemi ve ekonomik yapı üzerinde çalışır, haritaları ve istatistiksel verileri değerlendirir.
Çalışma Alanları: Üniversitelerin coğrafya bölümü mezunlarının büyük bir kesimi ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapmaktadırlar. Bunun dışında, yüksek lisans öğrenimi yapanlar, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, MTA, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda ve çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler. Ancak, bu kuruluşlardaki teknik eleman kadrolarının sayısının kısıtlı olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
Bölümler / COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 314,378
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ 313,295
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 312,365
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ 309,979
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ 307,961
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ 307,39
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 306,253
EĞİTİM İLETİŞİMİ VE PLANLAMASI
Bu bölümün amacı, çeşitli kamu ve özel kurum ve kuruluşların hizmet içi eğitim bölümlerinde görev yapacak sosyal hizmet uzmanları yetiştirmektir. Bölüm mezunlarının uğraşısı, çalıştıkları kurumların eğitim problemlerini inceleyerek bunların ortadan kaldırılması için planlamalar yapıp, istenilen hedeflere ulaşmak için en uygun ortam hazırlamaktır. Mezunlar bankaların, fabrikaların, belediyelerin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli eğitim birimlerinde iş bulabilirler. Eğitim iletişimi ve Planlaması Bölümlerinde bir yıl İngilizce eğitimi de verildiği için bölüm mezunları deneyim kazandıktan sonra, uluslararası hastaneler, oteller ve sanayi kuruluşlarının yine eğitimle ilgili bölümlerinde de çalışma imkânına kavuşabilirler.
Bölümler / İLETİŞİM
ANADOLU İLETİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 303,375
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
Doğustan veya sonradan herhangibi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından teşhisi konup tedavisi belirlenen hastalara,gerekli fizik tedavi rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelinin yetiştirilmesi alanında eğitim ve araştırma yapılır.Ayrıca bu alanda çalışacak kişiler, hastalara güç verme durumunda oldukları için sabırlı, hoşgörülü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdır. Hastanelerin fizik tedavi, otopedi, nöroloji,yanık kardiyoloji, pediadri, kadın-doğum kliniklerinde rehabilitasyon merkezlerinde çalışılabilir. Ayrıca fizyoterapist bir uzman hekimle birlikte klinik açılabilir.
Programın Amacı: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından tanısı konup tedavisi belirlenen hastalara gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programında biyoloji (insan anatomisi ve fizyoloji) fizik, kimya alanlarına ilişkin derslerin yanında mesleğe yönelik kuramsal ve uygulamalı dersler de okutulmaktadır. Bu uygulamalarda öğrenciler, tıbbi, bilimsel dayanağı olan beden hareketlerini, elektrik akımları, ısı-ışık, parafin, mekanik aletler gibi fiziksel araçlarla yapılan tedavi yöntemlerini, masaj ve su tedavilerini öğrenirler. Kuramsal ve uygulamalı derslerin eşit oranlı olduğu okulda, tatil dönemlerinde kliniklerde staj yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programına girebilmek için ortalamanın üzerinde genel akademik yeteneğin yanı sıra, fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışacak kişiler, tam olarak iyileşemeyecek bir hastaya bazı ihtiyaçlarını karşılaması için yeni beceriler kazandırmak, ona güç vermek ve ailesinin anlayışlı davranmasını sağlamak durumunda oldukları için, sabırlı, hoşgörülü, güleryüzlü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdırlar.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bitirenlere "Fizyoterapist" denir. Fizyoterapist, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedende ve buna bağlı olarak psiko-sosyal yapıda oluşan sakatlığı gidermek veya minimum seviyeye indirmek için kesin tanısı ve tedavisi hekim tarafından belirlenen hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bizzat uygulayan kişidir. Bu amaçla fizyoterapistler kas, hareket ve elektrik testleriyle hastaların değerlendirmesini yaparlar, elde edilen sonuçlara göre tıbbi bilimsel hareketler, güç geliştirme, düz, alçak, orta, yüksek frekanslı akımlar; ısı, ışık, parafin, mekanik araçlar ile değişik masaj ve su tedavisi yöntemlerini uygular. Ayrıca fonksiyon yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan uzuvların desteklenmesi için uygulanan yardımcı cihaz ve protezlerin kullanma eğitimini yapabilirler. Tam fonksiyon kazanamayıp, normal yaşantılarına dönemeyen hastalara uygun yöntemleri öğreterek günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmak, eski mesleğine veya yeni yapabileceği bir mesleğe yöneltmek ve yeni yaşam koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olmak da görevleri arasındadır.
Çalışma Alanları:: Bir fizyoterapist, tıp ekibinin bir üyesi olarak hastanelerin fiziktedavi, ortopedi, nöroloji, yanık, kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde görev yapabilir. Ayrıca büyük kentlerde rehabilitasyon merkezi olan sağlık kuruluşlarında görev alabilir.Fizyoterapist bir uzman hekimle özel klinik açarak çalışabilir. Resmi kliniklerde ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan fizyoterapistler Devlet Memurları Yasasına göre maaş alırlar ve sağlık personeline tanınan yan ödemelerden yararlanırlar.
Bölümler / FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
HACETTEPE FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU 332,293
DOKUZ EYLÜL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU 329,64
BAŞKENT SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 328,46
İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU 328,188
PAMUKKALE FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU 324,66
ABANT İZZET BAYSAL KEMAL DEMİR FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU 322,127
DUMLUPINAR KÜTAHYA SAĞLIK YÜKSEKOKULU 315,931
SÜLEYMAN DEMİREL ISPARTA SAĞLIK YÜKSEKOKULU 315,332
BAŞKENT SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 212,632
GÜRCİSTAN DEVLET BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR AKADEMİSİ GÜRCİSTAN DEVLET BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR AKADEMİSİ 210,588
HALKLA İLİŞKİLER
Açıköğretim verilen bu bölümde halkla ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine eğitim ve araştırma yapan elemanlar yetiştirilir.
Programın Amacı: Halkla ilişkiler ve tanıtım programının amacı, gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Halkla ilişkiler programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimleri, ekonomi, hukuk ve istatistik gibi temel dersler okutulmaktadır. Daha sonraki yıllarda reklamcılık, fotoğrafçılık, iletişim vb. konularda eğitim yapılmaktadır.
Gereken Nitelikler: Halkla ilişkiler ve tanıtım programına girmek isteyen bir kimsenin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, normalin üzerinde bir sözel yeteneğe ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan, çevredeki kaynakları seferber edebilen, yaratıcı bir kişi olması gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Halkla ilişkiler programını bitirenler çeşitli kurumlarda "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" olarak görev alırlar.
Çalışma Alanları: Hakla ilişkiler ve tanıtım alanında yetişenler resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde, reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm özel ve kamu kesiminde halka ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine ve eğitim araştırma yapar. Halkla ilişkiler uzmanını amacı, çalıştığı kurumu halka tanıtmak, kurum ile halk arasında iletişim sağlamaktır. Bunun için kurumu tanıtıcı broşürler, raporlar hazırlayarak bunları kitle iletişim araçlarıyla halka duyururlar. Kurum ileri geleneklerinin konuşma ve yazışmalarının gözden geçirirler. Basın, konferans, yıldönümü toplantıların beklenen etkiyi yapması için gerekli koşullar hazırlarlar. Kısaca çalıştığı kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturmaya çalışırlar. Mezunlar bank , fabrika, hastane, üniversite gibi özel ve kamu sektörüne ait çeşitli kurumlarda çalışabilirler.
Bölümler / HALKLA İLİŞKİLER
İSTANBUL BİLGİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 318,322
MARMARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ 313,857
BAHÇEŞEHİR İLETİŞİM FAKÜLTESİ 309,584
İSTANBUL İLETİŞİM FAKÜLTESİ 307,608
İSTANBUL TİCARET İLETİŞİM FAKÜLTESİ 306,529
EGE İLETİŞİM FAKÜLTESİ 305,771
ANKARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ 305,677
YEDİTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ 304,212
GAZİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 303,45
AKDENİZ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 302,939
KOCAELİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 302,469
BAŞKENT İLETİŞİM FAKÜLTESİ 301,008
SELÇUK İLETİŞİM FAKÜLTESİ 300,408
SELÇUK İLETİŞİM FAKÜLTESİ 298,891
ATILIM İŞLETME FAKÜLTESİ 298,66
DOĞU AKDENİZ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 298,113
YAKIN DOĞU İLETİŞİM FAKÜLTESİ 294,252
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS İLETİŞİM FAKÜLTESİ 293,743
ATILIM İŞLETME FAKÜLTESİ 269,356
SOFYA ST. KLIMENT OHRIDSKI GAZETECİLİK VE KİTLE İLETİŞİM FAKÜLTESİ 269,11
GİRNE AMERİKAN İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ 266,654
İSTANBUL TİCARET İLETİŞİM FAKÜLTESİ 263,502
BAŞKENT İLETİŞİM FAKÜLTESİ 255,258
YEDİTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ 246,56
İSTANBUL BİLGİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 243,071
MALTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ 240,425
BAHÇEŞEHİR İLETİŞİM FAKÜLTESİ 239,206
DOĞU AKDENİZ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 0
LEFKE AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU 0
ÇAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU 0
SAKARYA SAPANCA MESLEK YÜKSEKOKULU 0
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU 0
SAKARYA SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU 0
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU 0
SELÇUK SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU 0
SELÇUK SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU 0
KOCAELİ KANDIRA MESLEK YÜKSEKOKULU 0
İSTANBUL BİLGİ MESLEK YÜKSEKOKULU 0
CUMHURİYET ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU 0
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART GÖKÇEADA MESLEK YÜKSEKOKULU 0
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ 0
GİRNE AMERİKAN İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ 0
FATİH ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU 0
LEFKE AVRUPA İLETİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 0
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU 0
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU 0
KOCAELİ KANDIRA MESLEK YÜKSEKOKULU 0
YAKIN DOĞU İLETİŞİM FAKÜLTESİ 0
GİRNE AMERİKAN MESLEK YÜKSEKOKULU 0
İZMİR EKONOMİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 0
İZMİR EKONOMİ MESLEK YÜKSEK OKULU 0
İSTANBUL KÜLTÜR İŞLETMECİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU 0
İSTANBUL KÜLTÜR İŞLETMECİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU 0
İZMİR EKONOMİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ 0
TRAKYA ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU 0
KOCAELİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
AKTÜERYA
Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir. Aktüerler sigorta şirketlerinde, emekli sandığı, sosyal sigortalar kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar.
Programın Amacı: Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Aktüerya programında matematik, istatistik, sosyoloji, hukuk, iktisat alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka, insan kaynakları yönetimi, pazar yönetimi, hayat sigortacılığı, vergi analizi, finansal piyasalar ve kurumlar, sigorta sözleşmeleri, emeklilikte sosyal güvenlik teorisi, vergi mevzuatı gibi dersler okutulur ve bir proje çalışması yaptırılır.
Gereken Nitelikler: Aktüerya programına girmek isteyenlerin analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntı ile ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlar "Aktüer" ünvanı ile görev alabilirler. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır. Aktüer yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar ve sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir; bunlara dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini, tarifelerini belirler.
Çalışma Alanları: Aktüerler sigorta şirketlerinde, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar. Türkiye'de endüstri ve ticaretin gelişmesi ile bu alanda yetişmiş insangücüne ihtiyaç artmaktadır.
Bölümler / AKTÜERYA
MARMARA BANKACILIK VE SİGORTACILIK YÜKSEKOKULU 291,581
HACETTEPE FEN FAKÜLTESİ 289,975
AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Amerikan Dili ve Edebiyatı ile kültürel gelişmesini inceleyen bölümdür. Bu bölümü bitirenler yabancı dilde veya Türkçe eğitim yapan orta dereceli okullarda yabancı dil öğretmeni veya yükseköğretim kurumlarında okutman olarak görev alabilirler. Ayrıca TRT kurumunda, Dışişleri Bakanlığında, elçiliklerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında, turizm acentelerinde ve ticari şirketlerde çalışabilirler. Amerikan kültürü ve edebiyatı çalışmalarını İngiliz dili ve edebiyatı programıyla birlikte yürütmekte olup 17. yüzyılda ilk ürünlerini vermeye başlayan ve Amerikalıların yaşayışını ve dünya görüşünü yansıtan Amerikan edebiyatı, her ulusun edebiyatı gibi kendine özgü nitelikleriyle araştırılmakta ve öğretilmektedir.
Bölümler / AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI
BİLKENT İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ 367,265
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ 352,452
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ 341,77
BAŞKENT FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 340,944
EGE EDEBİYAT FAKÜLTESİ 339,96
KADİR HAS FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 338,366
ANKARA DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ 336,428
DOKUZ EYLÜL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 336,366
HALİÇ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 328,828
HALİÇ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 206,405
KADİR HAS FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 0
FATİH FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 0
BİLKENT İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ 0
BAŞKENT FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 0
ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ
Evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vs.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Liselerde matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği, Meteoroloji Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında, rasathanelerde, çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak çalışılabilir.
Programın Amacı: Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır.
Gereken Nitelikler:Bir kimsenin astronomi ve uzay bilimleri programında başarılı olabilmesi için, her şeyden önce, üstün bir akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, bu bilim dalına ciddi bir ilgi duyan, sabırlı bir gözlemci olması gereklidir. Astronomi ve uzay bilimleri programının dersleri genellikle matematik ve fizik konularını kapsadığı için, bu programa girmek isteyen kimselerin lisede fizik ve matematik derslerinde ortalamanın üzerinde bir başarı göstermiş olmaları beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Astronomi programını bitirenlere "Astronom" ünvanı verilir. Astronomi genelde astronometri ve astrofizik şeklinde iki anabilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özellikleri araştırılırken, ikincisinde gök cisimlerinin fizik yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece gündüz gözlem yapar ve sonra bu gözlem verilerini değerlendirirler.
Çalışma Alanları:Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler. Başarılı öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenlerin çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmekte, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlemevlerinde çalışabilmektedirler.
Bölümler / ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ
İSTANBUL FEN FAKÜLTESİ 276,017
ANKARA FEN FAKÜLTESİ 275,901
EGE FEN FAKÜLTESİ 273,548
FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLİĞİ
Bu bölümde ortaöğretim kurumlarında felsefe gurubu derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirme amacına yönlik eğitim ve araştırma yapılmaktadır. Felsefe grubu öğretmenleri liselerde psikoloji, sosyoloji, felsefe ve mantık derslerine girerler. Mezunları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kura ile atanırlar.
Bölümler / FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLİĞİ
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 294,314
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ 285,719
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ 277,712
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12