Dersizle Forumları

Full Versiyon: Sembolik Mantık
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Önermeler P Q R veya R S veya herhangi bir harf veya sembol olabilir önemli olan bu önermelerin hepsine farklı değer vermektir ve dört satır yazdığımızda DD DD gibi birbirine benzeyen iki sütun varsa bu sıralama yöndemi yalnıştır DD DY YD YY gibi sıralama en ideal sıralamalardan biridir çünkü hiçbir karşılaştırmanın birebir aynısı yoktur. P Q R önermelerinde ise

P ye: DDDDYYYY
Q ya: DDYYDDYY
R' ye: DYDYDYDY

değerleri verdiğinizde hiçbir satır birbirine benzemez dikkat ederseniz.

P ve değil - P Q ve değil -Q R ve değil -R önermelerinde
P veya Q veya R veya S Doğru değeri almışsa -P veya -Q veya -R yalnış değeri alır.

P -P

D Y
D Y
Y D
D Y

Pratik Tablomuz: P Q -P -Q

D D Y Y
D Y Y D
Y D D Y
Y Y D D

Gördüğünüz gibi işaretin tam tersi P ile -P birbirinin zıttı doğrulama değerlerini alıyorlar aynı satırlarda

V: veya'da en az bir doğru olması yeterlidir:

V VEYA

Örneğin Özlem veya Hakan yan sınıfta dediğimizde ikisinden biri yan sınıfta olması bu cümleye göre doğru olması için yeterli yani Özlem veya Hakan en az biri yan sınıftaysa benim verdiğim önerme doğrudur

örnek:

PV-Q

alabileceği tüm değerlerin tablosunu çizeyim

P Q
D D
D Y
Y D
Y Y

Bakıyoruz ilk önermeye P doğru Q da doğru ozaman bu önerme doğru bizim için bir doğru değeri yeterliyken iki adet var.

Bakıyoruz ikinci önermeye biri doğru biri yanlış bir tane yeterli zaten ozaman buda doğru

Bakıyoruz üçüncü önermeye ordada bir doğru var oda doğru.

Bakıyoruz dördüncü önermeye ikiside yalnış bir tane bile yok ozaman bu önerme yalnıştır.

^ VE

V de ikiside doğru olması gerekir çünkü Özlem ve Hakan yan sınıfta dediğimizde biz ikisininde yan sınıfta olduğunu söylüyoruz birisini dışarda gördüğümüzde yalnış olur çünkü biz ikiside yan sınıfta dedik sadece biri değil bu yüzden karşılıklı iki sütun DD değeri almalıdır.

örnek:

P^-Q

PQ -Q
DD Y
DY D
YD Y
YY D

gördüğünüz gibi -Q Q'nun zıt değerlerine sahip

ozaman:

ilk satıra göre: P doğru -Q yalnış ozaman yalnıştır çünkü ikisininde doğru olması gerekir.
İkinci satıra göre: İkiside doğrudur ozaman doğrudur çıkarımın sonucu
Üçüncü satıra göre: İkiside yalnıştır ozaman yalnıştır çünkü ikiside doğru değil
Dördüncü satıra göre: Bir doğru bir yalnış ama ikiside doğru olması gerekiyordu bu yüzden yalnış ama veya olsaydı bağalyan önerme doğru olurdu bir önermenin doğruluğu bizim için kafi

Ozaman ve ( ^ ) ile bağlanan bir önermedeki çıkarım değeri Doğru ise veya ( V ) ile bağlandığında zati doğrudur veyada bir doğru yeterliyken iki doğru paşa paşa yetiyor gulen

İse (=>gozkirp

İsede DY yani formül tabiriyle DaYı olunca karşılıklı satırlar yanlış geri değerlerin hepsi ( DD YD YY ) doğru.

Neden:

Ali maça giderse maçı kazanırız diyorum

Ali maça gidiyor yani ( D ) maçı kaaybediyorsak (Y) ama ben giderse kazanırız diyodum bu benim dediğimi yalanlıyor ozaman yalnış

Ali maça gitmiyor (Y) maçık kazanıyoruz bu çıkarım benim dediğimi yalanlamaz çünkü ben Ali gitmezse kaybederiz diye birşey söylemedim.

Ali maça gitmiyor maçı kaybediyoruz ( Ali maça giderse maçı kazanırız diyorum ) ozaman buda benim dediğimi yalanlamaz yine çıakrım doğrudur.

Ali maça gidiyor ( D ) maçı kazanıyorsak ( D) ( Ali maça giderse maçı kazanırız diyorum ) buda benim dediğimi aynen doğruluyor zati bu çıkarımda doğrudur.

Esasen => de sadece karşılıklı DY satırı DaYı yalnış geri çıkarımların hepsi doğru

örnek:

P=>Q

PQ
DD
DY
YD
YY

bu tabloya göre:

ikinci satırda DY var yalnış geri sinin hepsi doğru ozaman yazıyorum;

İSEDE KESİNLİKLE SIRA ÖNEMLİDİR.

P=>Q sonuç:
D D ----------------> D
D Y ----------------> (DY var ) Y
Y D -----------------> D
Y Y -----------------> D

Ancak ve Ancak <=>

Ali ancak ve ancak bu maça giderse kazanırız diyorum ozaman Ali ya bu maça gider ( D ) maçı kazanırız ( D) yada bu maça gitmez (Y) maçı kaybederiz (Y)

DD YY değerleri doğru diğer çıkarımlar yanlış (DY YD)

Aliancak ve ancak maça giderse kazanırız dediğimde Ali maça gittiği halde ( D ) maçı kaybediyorsak ( Y ) çıkarım yanlıştır. yada Ali maça gitmiyor maçı kazanırsak yine yalnıştır çünkü ben Ali ancak ve ancak maça giderse kazanırız diyorum bu aynı zamanda maça gitmezse kaybederiz kesinlikle demektir

Ancak ve ancakta kesinlik konusu barizdir.

PQ
DD
DY
YD
YY

tabloya göre
örnek:

P<=>Q dolayısıyla
D D --------------> D
D Y --------------> Y
Y D --------------> Y
Y Y --------------> D

çünkü DD YY değerleri doğru YD DY değerleri yanlış.

Eşdeğerlilik aynı satırlarda aynı değerleri almasıdır.

Yaz yaz halim kalmadı kalan sorularınızı oguzyanik@msn.com veya oguz@zrael.com msn adresimden sorabilirsiniz. kolay gelsin...

Emaili eklemenize söylenenlere göre gerek yokutur istediğinizi burda sorun yanıtlayayım sembolik mantıkla ilgili en iyi taktik formüllerdir ama geçici bilgidir bu yüzden mantığını kavramak en iyisi mantık cümlelerden oluşur matematik gibi.
-(PV--Q)=> --P<=>-P, -(Q/\-P) .۬۬۬۬۬·. (PV-Q)

birlikte tutarlılığını, birlikte geçerliliğini denetleyiniz.

bunu yapan zannımca hepsini yapar doğruluk çizelgesinde. tabloya dizersek zati biraz uzun iş ama daha kısa gibi ötekinden.
(PVQ)=> ?
  D D      ?

BirlikteTutarlı olması için soru işratli yerlere ne gelmelidir.
BirlikteTutarsız olması için soru işratli yerlere ne gelmelidir.  
BirlikteGeçerli olması için soru işratli yerlere ne gelmelidir.
BirlikteGeçersiz olması için soru işratli yerlere ne gelmelidir.  

Tutarlılıkta en az karşılıklıherhangi bir satırın DDD değeri almazı lazım birlikte tutarlılık için.

Geçerlilikte herhangi bir satırda DDY varsa birlikte tutarlılıkta yanlıştır.

Mantığını boş avaktimde isteyene anlatabilirim.
Referans URL