Dersizle Forumları

Full Versiyon: 2 tane 2005 coğ.sorusu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1)Antalyadan 10 günlüğüne Sinop'a giden bir kişi,bu süre içinde Sinop'taki
gündüz süresinin Antalya'dakinden uzun olduğunu ve gündüz sürelerinin her gün biraz daha kısaldığını gözlemiştir.
Bu gözlem,aşağıdakilerin hangisinde verilen tarihler arasında yapılmış olabilir?
a)1 Temmuz-10 Temmuz
b)26 Eylül-5 Ekim
doğru cvp a arkadaşlar ama b niye olmuyor hiç anlamadım açıklarsanız çok iyi olursiritan

2)Türkiye'nin indirgenmiş yıllık ortalama sıcaklık haritasından,
1.Ortalama yükselti,
2.indirgenmiş en yüksek ve en düşük sıcaklıklar arasındaki fark.
3.mevsimler arasındaki sıcaklık farkı
4.kıyıların gerçek yıllık ortalama sıcaklıkları.
bilgilerinden hangilerine ulaşılabilir?
a)2 ve 3
b)2 ve 4
(doğru cvp b,yardımcı olursanız sevinirm)
1.soru
soruda Sinop'taki gündüz süresinin daha uzun olması istenmiş..dolayısıyla şıklarda yaz ayları aramamız gerekir..neden yaz ayı dersek;
yaz aylarında Sinop'taki gündüz süresi Antalyadakine göre daha uzundur ve gitgide kısalır..hatırlarsak gurup ve tan süreleri kuzeye gidildikçe uzamaktaydı..
günlerin kısalmasının sebebi de Türkiyede gündüz sürelerinin 21 Hazirandan 21 Aralık tarihine kadar kısalmasıdır..
2.soru
-bu haritada indirgenmiş en yüksek ve en düşük sıcaklıklar arasındaki farka ulaşılabilir..
-indirgenmiş olduğu için ortalama yükseltiye ulaşılamaz..
-haritada mevsimlere göre indirgenmiş demediği için mevsimsel olarak bir ayrım yapamayız..
dolayısıyla 3 elendiği için b şıkkına ulaşırız..
ben böyle düşündüm soruları umarım yardımcı olur..
Engincim bende öyle düşünmüştüm hatta cevabı yazmaya başlamıştım bile ama 4 e nasıl ulaştığını anlamadım.Bi yorumun var mı?
pabuç Demişki:

Engincim bende öyle düşünmüştüm hatta cevabı yazmaya başlamıştım bile ama 4 e nasıl ulaştığını anlamadım.Bi yorumun var mı?

tabi damla siritan kendimce bi yorum yaptım ;
soruda türkiyenin indirgenmiş sıcaklık haritası denmiş.. bildiğim kadarıyla indirgenmiş demek deniz seviyesine indirilmiş yani yüksek alanların deniz seviyesindeki sıcaklıkları demek.. buraya kadar tamam..
4. yargıda kıyıların gerçek sıcaklıkları denmiş yani zaten oraların gerçek sıcaklıkları verilmesi gerekir..indirgenmiş haritada zaten kıyı seviyesine indirilmiş sıcaklıklar..kıyılardan daha düşük bi yükselti söz konusu olamaz..
dolayısıyla kıyıların sıcaklıkları zaten gerçek sıcaklıklarıdır..
ben böyle düşündüm..umarım yanlış bir düşünce değildir..
ama genelde böyle sorularda şıkları elemek en güzeli bence..soruda 3 elenmişti..dolayısıyla geride kalan şık 2 ve 4 olurdu..
iyi çalışmalar .. siritan
Doğrusun(:Teşekkür ederim iyi çalışmalar...
rica ederim siritan
başarılar.......
engin çok saolsiritan..aklıma bişy takıldı ama 26 Eylülde de Sinopta gündüz süresi Antalyadan uzun olmaz mı?
rica ederim siritan
23 eylülde eşit oluyor bu tarihten sonra kısalmaya başlıyor diye biliyorum..
21 marttan sonra da tam tersi..21 martta eşit olur daha sonra uzamaya başlar..
anladım gibisiritanbir daha çıkarsa ben hazirana en yakın olanı işaretlerim aklımda böyle tutym barisiritansaol arkadaşmm
Sayfalar: 1 2
Referans URL