Dersizle Forumları

Full Versiyon: 3 tükçe sorum var!
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1)''üretirken''kelimesindeki yapım eki ve çekim ekini gösterir misiniz?

2)''Dalmak sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
a)İskeleden buz gibi suya çivileme daldı.
b)Arkadaşımız nefes nefese sınıfa daldı.
c)Derste,arkadaki kız dalmış,beni duymuyor.
d)Yemekten sonra oturduğu koltukta daldı.
e)Zaman zaman ateşi yükselince dalıyor.

3)Dil bir aslandır ki eşikte yatar
Başıboş bırakırsan başını yutar.
Aşağıdaki cümlelerden hangisinin iletisi bu dizelerinkiyle aynı doğrultuda değildir?
a)Yerinde ve zamanında konuşmak bir erdemdir.
d)Dilin güzelliğini belirleyen düşüncelerin doğruluğudur.

2b 3d mi acaba?
1.üre-fiil kök- t-f.f.yapım eki -ir-sıfat fiil (çekim eki) ken çekim eki olsa gerek

2.c)Derste,arkadaki kız dalmış,beni duymuyor.

3.d)Dilin güzelliğini belirleyen düşüncelerin doğruluğudur.

sen bu soruları nerden buldun hiç birinden emin olamadım uzgun3 belki 2 doğrudur.siritan
hepsi doğru destinasiritantebrik ederim..
1'de -ir nasıl sıfat fiil oluyor?
bir de 2 ve 3ü açıklayabilir misin cnm ben mesela 3e ''a'' demiştimuzgun3
1.sıfat fiil :an-a-sı-mez-ar(ır)-dik-ecek-miş oluyor ya ondan.

2.c)Derste,arkadaki kız dalmış,beni duymuyor.:burda kız gerçekten dalma işlemini yapmıyor mecazi anlamda dalmış

3.d)Dilin güzelliğini belirleyen düşüncelerin doğruluğudur.:

Dil bir aslandır ki eşikte yatar
Başıboş bırakırsan başını yutar.

burada bir kişinin düşüncesi kötüyse zamanını bulunca yapacağı kötülüğü yapar gibi bir anlam anladım. ve güzel ve doğru düşünürsen dil güzelleşir pis düşünürsende dilin kötüleşir gibi bir anlam çıkardım kendimce

işte böyle cümlede anlam açıklarken çok mantıksız oluyor ya da ben mi beceremiyorum anlatmayı umarım demek istediklerim anlaşılmıştır siritan
1 ve 2 yi tam olarak anladım çok sağol..
ama 3ü anlayamıyorum bir türlüüuzgun3 tamam sen açıklamışsın ama aynı doğrultuda değildir diyor..senin açıkladığına göre ikisi aynı doğrultuya gidiyormuş gibi geldi bana cnmuzgun3yanlışsam kusura bakma ama girmiyo kafama vallauzgun3
"1.üre-fiil kök- t-f.f.yapım eki -ir-sıfat fiil (çekim eki) ken çekim eki olsa gerek"
O zaman "ken" de bağ-fiil olmaz mı?

Ya ben ilk defa bu şekilde görüyorum.
Bildiğim kadarıyla bunlara sıfat-fiil ya da bağ-fiil değilde;
fiilden isim yapan ek gibisinden şeyler deniyordu. Çünkü bu kelime cümle içinde değil. siritan
FurkanDilben Demişki:

"1.üre-fiil kök- t-f.f.yapım eki -ir-sıfat fiil (çekim eki) ken çekim eki olsa gerek"

fiilden isim yapan ek gibisinden şeyler deniyordu. Çünkü bu kelime cümle içinde değil. siritan

iyide kelimenin cümle içinde olup olmamasıyla alakalı değildir ki sonuçta bu kelimeler cümleyi oluşturmuyor mu

üretir f.i y.e olsa bile, üretirken asla yapım eki olmaz çekim ekidir.

destinasiritan Demişki:

FurkanDilben Demişki:

iyide kelimenin cümle içinde olup olmamasıyla alakalı değildir ki sonuçta bu kelimeler cümleyi oluşturmuyor mu

üretir f.i y.e olsa bile, üretirken asla yapım eki olmaz çekim ekidir.

Haklı olabilirsin, bu şekilde düşünmemiştim siritan
Bir de şuan şu şekilde düşündüm: (biraz önce Batı Edebiyatıyla ilgilenirken o yanıtı yazmıştım)
Peki kipli olarak alınması daha doğru olmaz mı?
Mesela:
"gel-ecek" sözcüğündeki "ecek"e gelecek zaman demek mi daha doğru, sıfat fiil demek mi daha doğru?
gelecek bu sözcük iki anlamada gelebilir yani cümledeki anlamıma bağlı
gelecek gün: sıfat fiil

abim gelecek:gelecek zaman

fakat üretirken cümlede ne şekilde kullanırsan kullan birşey farketmiyor
diye düşünüyorum ama yanllışta olabilirim siritan
Sayfalar: 1 2
Referans URL