şekil 1 deki birbirine karışmayan X veY sıvılarının yere göre potansiyel enerjıleri Ex ve Ey dir.
Kap şekil 2 deki gibi ters çevirilirse Ex ve Ey nin değerleri için ne sölenebilir(ARTAR veya AZALIR cinsinden..)

Ex=azalır
Ey=artar..
Doğruysa anlatıyım...
prenses eğer yükseklikler aynı ise potansiyel enerji Ep=m.g.h
olduğundan ikiside değişmez....aynı değilse yorum yapamıcam
arkadaşlar maalesef cevap ikisde artar olacakmış ya nasıl olur..

ilk durumda cismin ağırlık merkezi geniş tarafına daha yakındır.Bir cismin potansiyel enerjisi ağırlık merkezinin yerden yüksekliğine bağlıdır.(m.g.h)Bu nedenle ters çevrilirse potansiyel enerji artar.Taban alanı küçüldüğünden yere yapılan basınç da artar.Cismin ağırlığı değişmediğinden basınç kuvvetide değişmez.işte bu nedenlerden dolayı her ikisi de artar....
teşekürler ama ya her soruda farklı mantık oluyor..

başka soruda denesem bunu aynı yanıtla karşılaşmıyorum. neyse teşekürler burcu saolasın

tabiki her soruda aynı yorumu yapamazsın..soruya göre değişir..önemli olan o anda yaptığın yorumun soruya olan uygunluğudur..ok?önemli değil

Prensens_67 soruyu yanlıs sormussun bir kere. cunku birbirine karısmayan sıvılar diyor. 1. sekilde X sıvısının oz kutlesi kucuk ki yukarıda kalmıs. 2. duruma getirdiğinde de X sıvısı yukarıda olmalı. ŞEKİL YANLIŞ YANİ.
2. duruma getirildiğinde Y sıvısının kütle merkezi yani h yuksekliği kap daraldıgı için artar. bu durumda Y sıvısının potansiyel enerjisi artar.
Y sıvısı yukarı doğru kaydığı için X sıvısıda yukarı kayar,dolayısıyla kütle merkezide yukarıya kayar ve onunda potansiyel enerjisi artar
CEVAP: İKİSİDE ARTAR...
hocam denemye tekaradan baktım ama şekil aynene böle sizde saolun güzel anlatım için teşekkürler tekardan.
X ve Y sıvılarının yeri o şekilde gosterilmişse cok buyuk hata o zaman o yayın için. boylece hatalı soru bulmus olduk... ama cevap kesin budur...