Dersizle Forumları

Full Versiyon: alt karşıtlık sorusu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
feyza_yaşatan
bazı insanlar ölümsüz değildir(doğru)

bazı insanlar ölümsüzdür(yanlış)

ilkini anlamadım.yani bazı insanlar ölümsüz mü oluyor muş?
Alt karşıt durumunda tikel olumlu ve tikel olumsuz önermeler bulunuyor.Biri olumluysa diğeri olumsuz biri olumsuzsa değeri olumlu olmak zorunda.Soruda da biri olumlu diğeri olumsuz zaten.Bazı insanlar ölümsüz değildir yani bazı insanlar ölümlüdür demek istemiş.Pek anlamadım sorduğunu ama umarım anlatabildim(:
Şekli çizdim. siritan

Şekilde de görüldüğü gibi, alt karşıt ya da üst karşıtta biri olumluysa, diğeri olumsuz; biri olumsuzsa diğeri olumludur.
Olumlu/olumsuz, yani nitelemeleri değişmiyorsa altıklardır.
Bunları şekilleyerek daha iyi anlayabiliriz.
Daha sonra öğrenmiş oluyoruz zaten. siritan
Birde bu konularda hayattaki mantığa bakmayacağız. Mesela Safsata mantığında:
Gerçekler acıdır,
Biber de acıdır,
O halde gerçek biberdir.
Gibisinden çıkarımlar bile olabiliyor.
feyza_yaşatan
çokkk tesekkür ederim ikinize de.

şekil için ayrıca saol furkan arkadaşımsiritaneline sağlık..

damla arkadaşımada tesekkürlersiritan

ne sorduğumu anlamamakta haklısınsiritan bende hiç bişey anlamadım çünküsiritan

saolun..hazır açılmışken bide ben ters düz döndürmeleri hiçç anlamıorumuzgun3

kısa pratik akılda kalacak bir yönteminiz var mı acabauzgun3

mesela bazı insanlar öğrenci değildir.

bunu döndürebilir misiniz? uzgun3

feyza_yaşatan
ben mantık yapamıyorum arkadaşlaruzgun3

hiç bişey anlamadımuzgun3

mantık deyince mantıklı bir konu bekliyorsunuz..

ama çok mantıksız şeyler dönüyoruzgun3

5 soru çıkıyouzgun3 kaçırmamalıyımuzgun3

pratik bişiler istiorum..

sembolik mantığa girmenize gerek yokuzgun3 zaten onu hayatta anlamam.

kıyas ters düz döndürme ayrık girişik ne varsa bunların pratik bi yolunu

bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinicemuzgun3
Ters döndürmeyi şöle öğretmişti hoca.EROL MOTOR SATAR die(: tümel olumlu(A) Tümel olumsuz (E) Tikel Olumlu(I) Tikel olumsuz(O) Şimdi şöle oluo ilk başta EROL E ve O yani tümel olumsuz bir önermenin ters döndürmesi tikel olumsuz.Tikel olumsuz bir önermeyi soruyorsa motor u kullanıoruz o ve o var...Böle feyzacım çizsem daa iyi olucak ama çizemiorum):Sorunda da bazı insanlar öğrenci değildir.Tikel olumsuz bir önerme olduğundan(o) ters döndürmesi bazı insan olmayan öğrenci olmayan değildir olmalı sanırım...Düz döndürmede de EKREM CAMI KIRDI sesli harfleri alıoruz yine ilk kelime EKREM E ve E var yani tümel olumlu bir önermeni düz döndürmesi tümel olumlu bir önerme.Konuyu bilen bi arkadaş çizebilirse daha iyi anlayabilrsin):
feyza_yaşatan
damlacım nasıl tesekkür etsem bilemiorumsiritan

bunu defterime geçiriiim,sanırım o zaman çok daha net anlarımsiritan

çok yardımcı oldun tesekkürler siritan

feyza_yaşatan
kitapta bazı öğrenci olmayan insan olmayan deildir dio siritan

fazla döndürdün sanıırımsiritan

ama anladım ben onusiritan
İnşallah olmuşumdur.Çizebilsem çok daha iyi olucaktı.Ayrıklık,Eşitlik,Tam girişimlik ve Eksik girişimlik bunları da sormuşsun ben yine çizemedğim için şöyle anlatmaya çalışıcam sen bi kağıda çiz öyle daha iyi kalıo akılda.Ayrıklık:x ve y die iki kavram olduğunu düşünelim bunlardan hiçbiri dierinin hiçbir elemanını içine almıyorsa aralarında ayrıklık ilişkisi vardır.Mesala bir tarafta hayvan dier tarafta insan olsun ikisi de birbirlerinin hiçbir elemanını içine almaz.(Hiçbir-Hiçbir)Eşitlik:x y kavramlarından herbiri diğerinin bütün elemanlarını içine alıyorsa aralarında eşitlik ilişkisi oluyor.Örneğin;düşünen ve insan kavramları.Her düşünen insandır Her insan düşünendir gibi.Her ikisi de birbirlerini kapsamakta.(Her-Her)Tam girişimlik:x ve y kavramlarında sadece biri diğerinin bütün elemanlarını kapsıyorsa bu ilişki oluşuyor.Kuş ve Serçeyi örnek alalım.Bütün serçeler kuştur Bazı kuşlar serçedir.(Bütün-Bazı)Eksik girişimlik:x ve y kavramlarından her biri diğerinin bazı elemanlarını içine alıyorsa eksik girişimlik olur.Doktor ve kadın kavramlarını alalım.Bazı kadınlar doktordur bazı doktorlar kadındır.(Bazı -Bazı)Karışık gibi gözükbilir ama şekle geçirdiğinde çok kolay gelecek...
Tersini yazmış ama aynı yere çıkıyor her ikisi de(:
Sayfalar: 1 2
Referans URL