05-06-2007, 09:12 AM
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) haziran ayında açıkladığı raporun son şekli, önceki gün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sunuldu. Raporun son şeklinde de üniversite seçme ve yerleştirme sistemine ilişkin olarak geliştirilen yeni model korundu. Bu modelde, tüm lise mezunu öğrencileri “Ortaöğretimi Bitirme Sınavı”na girecek. Bu sınavın ardından gerekli şartları taşıyanlar sınavsız geçişle 2 yıllık yüksekokullara yerleşebilecek. Şu andaki sistemde de uygulanan sınavsız geçiş ile özel yetenek sınavının dışında öğrenciler, 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans programlarına girmek için iki ayrı sınav türünde yarışmak zorunda. Öğrenciler önce baraj puanı uygulaması olmayan Temel Düzey Seçme Sınavı’na (TDSS) girecek. Öğrenciler TDSS puanlarına paralel olarak YÖK’ün belirlediği 2 yıllık meslek yüksekokulları ile bazı 4 yıllık lisans programlarına başvuracak, ÖSYM de adaylar arasında yerleştirme yapacak. Üniversitelerin tıp, mühendislik, hukuk gibi bölümlerinde eğitim almak isteyen öğrenciler ise Ders Düzeyi Seçme Sınavı’na (DDSS) girmek zorunda. DDSS, haziranın ikinci yarısında, 4 aşamada gerçekleştirilecek. Karmaşık gibi görünen bu sistemin dershane gereksinmesini artırmayacağı, öğrenciler daha az alandan sorumlu olacağı için sınava gireceklerin sayısının azalacağı raporda özellikle vurgulandı.
alıntıdır..
alıntıdır..
furkan merak etme yakında onu da yaparlar.ben artık ösym'den herşeyi bekliyorum.dershane gereksinmesi ortadan kalkacakmış diyorlar.bu değişikliğin neresi bu gereksinmeyi kaldıracakmış anlamadım.okuldaki eğitimle bir yere gelinmez arkadaşlar.ösym okullarda verilen eğitime çok güveniyor ama o pembe gözlüklerini çıkarıp böyle değişiklikler yapacaklarına ilk önce okullarda verilen eğitimi düzene koysunlar.mesela işe biz nasıl sınava giriyorsak öğretmenlere de aynı şekilde yeterlilik sinavı uygulayarak başlayabilirler.mesela böylece edebiyat öğretmen(!)leri yıl boyunca derste çekirdek yiyip çayını yudumlama zevkinden mahrum kalır.gerçekten öğrencileri için canla başla çalışan öğretmenle salla başını al maaşını tavrı takınan şahıs aynı ücrete tabi tutulmaz.bilmem anlatabildim mi?