06-06-2007, 10:24 PM
1)Kimi filozoflar,felsefenin salt merak eden,sorgulayan ve bilmek için bilen yanıyla ilgilenmemişlerdir.Diyalektik materyalizmin öncüsü K.Marks'ın ''Birinci Enternasyonal''i kurması ''Eleştirel Kuramın''geliştiricilerinden olan Marcuse'ün ''68 Devrimi''ne öncülük etmesi örneklerinde olduğu gibi,felsefeyi,kendi dönemlerinin devlet düzenlerini ve siyasal olaylarını doğrudan etkilemeye yönelik bir eylem aracı olarak görmüşlerdir.
Bu bilgiler,filozoflarla ilgili aşağıdakilerden hangisini desteklemek için kullanılabilir?
a)Çağlarına tanıklık etmeleri
b)Felsefi birikimden yararlandıklarını
c)Farklı öğretilerin doğmasında etkili olduklarını
d)Toplumu değiştirmeye çalıştıklarını
e)Toplumsal değerlerden etkilendiklerini
2)Siyaset felsefesinin temel kavramlarından birisi''hak''tır.Hak,hukuk devletinde ön plana çıkar.Hukuksal işlerde korunmaya değer çıkarları sağlayabilmek için hukuk düzeninin,kişilere tanıdığı yetkiye,hak adı verilir.Haklar,kamı hakları ve kişisel haklar olmak üzere ikiye ayrılır:Kamu hakları,kişinin toplumla,onun siyasi örgütlenmesi ve temsilcisi durumundaki devletle plan ilişkilerinden doğan haklardır.
Kişisel haklar ise bireyin maddi ve manevi varlığıyla ilgili olan ve bu varlığın geliştirilmesini amaçlayan haklardır.
Bu açıklamaya göre-aşağıdakilerden hangisi kişisel haklara örnek olamaz?
a)Özel yaşamın gizliliği
b)Bilim ve sanat özgürlüğü
c)Düşünce ve ifade özgürlüğü
d)Din ve vicdan özgürlüğü
e)Parti ve dernek kurma özgürlüğü.
(feci yoruldum
yardımlarınızı bekliyorum..)
Bu bilgiler,filozoflarla ilgili aşağıdakilerden hangisini desteklemek için kullanılabilir?
a)Çağlarına tanıklık etmeleri
b)Felsefi birikimden yararlandıklarını
c)Farklı öğretilerin doğmasında etkili olduklarını
d)Toplumu değiştirmeye çalıştıklarını
e)Toplumsal değerlerden etkilendiklerini
2)Siyaset felsefesinin temel kavramlarından birisi''hak''tır.Hak,hukuk devletinde ön plana çıkar.Hukuksal işlerde korunmaya değer çıkarları sağlayabilmek için hukuk düzeninin,kişilere tanıdığı yetkiye,hak adı verilir.Haklar,kamı hakları ve kişisel haklar olmak üzere ikiye ayrılır:Kamu hakları,kişinin toplumla,onun siyasi örgütlenmesi ve temsilcisi durumundaki devletle plan ilişkilerinden doğan haklardır.
Kişisel haklar ise bireyin maddi ve manevi varlığıyla ilgili olan ve bu varlığın geliştirilmesini amaçlayan haklardır.
Bu açıklamaya göre-aşağıdakilerden hangisi kişisel haklara örnek olamaz?
a)Özel yaşamın gizliliği
b)Bilim ve sanat özgürlüğü
c)Düşünce ve ifade özgürlüğü
d)Din ve vicdan özgürlüğü
e)Parti ve dernek kurma özgürlüğü.
(feci yoruldum
yardımlarınızı bekliyorum..)