Dersizle Forumları

Full Versiyon: E D E B İ   A K I M L A R
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Bu konu daha önce açıldı mı bilmiyorum ama faydalı olabileceğini düşündüm.

EDEBİ AKIMLAR

Klasizmsiritan

Akılcılık olarak bilinir.akla ve sağduyuya dayanır. Klasik eserlerde duyguya yer yoktur. Batı edebiyatında LA Fontaine ve Pascal, bizde ise Şinasi ve Abdulhak Hamit’tir.

Romantizmsiritan

Klasizme karşı tepki olarak doğmuş bir edebiyat akımıdır. Hayal, duygu ve çoşkular önplandadır. Genellikle aşk, ölüm ve tabiat konuları işlenir. Batı edebiyatında J.J. Rouse, Victor Hugo, Shakespeare, bizde ise Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi ve Recaizade Mahmut Ekrem’dir.

Realizmsiritan

Romantizme tepki olarak doğmuştur. İnsanı, toplum hayatını doğayı değiştirmeden, olduğu gibi yansıtmayı amaçlar. Batı edebiyatında Balzac, Dostoyevski ve Tolstoy, bizde ise Samipaşazade Sezai, Nabizade Nazım, Hüseyin Rahmi Gülpınar’dır.

Naturalizmsiritan

Realizm gözlemciliğinin yanına deneyim ilkesi getiren aşırı gerçekçiliktir. Sanat toplum için anlayışı egemendir. Bilimsel esastır. Realizmin bilimsel deneylerden faydalanan türüdür.
Batıdaki temsilcilerden en önemlisi Emile Zola, bizde ise Hüseyin Rahmi Günpınar ve Ahmet Mithat’tır.

Parnasizmsiritan

Romantizme tepki olarak doğmuştur. Realizmin şiir koludur. Sanat, sanat içindir görüşü hakimdir. Biçim güzelliğine öenm verilmiştir. Bizde Tevfik Fikret ve Yahya Kemal Beyatlı belirgin temsilcileridir.

Sembolizmsiritan

Parnasizme tepki olarak doğmuştur. İnsanın iç dünyasını sembol ve imajlarla dile getirir. Bizde Cenap Şahabettin ve Ahmet Haşim önemli temsilcileridir.

Sürrealizmsiritan

Gerçek üstücülük olarak ortaya çıkmıştır. Her türlü baskı ve etkiden uzak olarak bilinç altındaki gizli duyumların otomatik olarak metne yansıtılmasıdır. Bizde garipçiler olarak bilinen yazarlar bu akımın temsilcileridir.

Belki eksik bir şeyler kalmıştır.Sanatçı adı vs. birlikte tamamlamak dileğiyle....
kısa ve öz olmuş..paylaşımın için teşekkürler damla siritan
Rica ederim.siritan

Fakat hocamın yazdırdığı notlarla kıyasladığımda eksik, yanlış,ya da fazla

bilgiler var sanki bunlarda sizlerde bir kez bakıp yorumlarsanız iyi olur.

Yanlış yönlendirmek istemem.
Güzel olmuş ellerine sağlıkda bişeyi anlamadım.

Parnasizm sembolizm tepki olarak doğmuş
Sembolizm de parnasizme tepki olarak doğmuş. Burada bi gariplik yokmu siritan
Parnasizm romantizme tepki olarak doğmuş.Realizmin ve natüralizmin şiirdeki karşılığı..Sembolizmde parnasizme tepki...Böyle değil mi ben mi yanlış görüyorumsiritanZaten böyle olmalı
Pardon ya yanlış okumuşsum kusura bakmayın uzgun3
olur böyle hatalar siritan
fakat daha önemlisi sanatçılarda bir gariplik yokmu arkadaşlar eksiklik falan
kimsenin benim yüzünden yanlış yapmasını istemiyorumuzgun3
Benim notlarımda Abdülhak Hamit'in Romantizme bağlı olduğu yazıyor.Onun yerinde Klasisizmde Ahmet Vefik Paşa var.Sanırım böyle olmalı...
Evet Ahmet Vefik Paşa Klasisizm'de.
Albdükhak Hamit Tarhan'ın da tiyatrolarında Romantizm var.
tamam işte benim notlarda da öyle yazıyor.
dediğim gibi eksik ve yanlış bilgiler var demekki burda
hepinizden çok özür diliyorum.
çok dikkatsizimuzgun3
Referans URL