12-06-2007, 02:39 PM
12-06-2007, 02:56 PM
Gazelin birinci beyitine matla deniyor.Son beyitinede makta deniyor.Aslında sormak istediğin şeyi anlamadım zaten gazelin belli özellikleri var onlara uyan bir beyit gazeldir gazellerin ilk beyitlerine matla denir..
baby_cim
12-06-2007, 03:02 PM
şöyle bulunuyor uyak düzenine bakacasın ilk beyiti aa ile başlar. buradn ilk beyiti bulursun zaten son beyiti sorarlrsa diğer şıklar mutlaka ilk beyitle başlar en sonnda uyk düzeni ba olan bi şık olur böylece son beyiti bulmuş olursun umarım anlatabilmişimdir
12-06-2007, 03:08 PM
yok aynur arkdaşım ben onu biliyorum, benim sormak istediğim o değildi.Örneğin makta beyitinde şairin mahlası geçer.Makta beyitini nasıl ayıracazzz !....
12-06-2007, 03:09 PM
baby_cim Demişki:
şöyle bulunuyor uyak düzenine bakacasın ilk beyiti aa ile başlar. buradn ilk beyiti bulursun zaten son beyiti sorarlrsa diğer şıklar mutlaka ilk beyitle başlar en sonnda uyk düzeni ba olan bi şık olur böylece son beyiti bulmuş olursun umarım anlatabilmişimdir
.. sağol..aslında benimde atladığm bir nokta olmuş hatırlattığın için teşekkürler..
baby_cim
12-06-2007, 03:14 PM
rica ederim

feyza_yaşatan
30-06-2007, 11:33 AM
güray arkadaşım;
sehercan arkadaşımızın da dediği uyak düzenine baktığımız zaman ilk beyiti(makla) anlayabiliyoruz..
gazelin ve kasidenin uyak düzeni aa ba ca da ...şeklinde gider..
buradan anladığımız gibi yalnızca ilk beyitte uyum söz konusu( aa)
maktayı biliyorsun sanırım..
başarılar dilerim.
konu kilitli
sehercan arkadaşımızın da dediği uyak düzenine baktığımız zaman ilk beyiti(makla) anlayabiliyoruz..
gazelin ve kasidenin uyak düzeni aa ba ca da ...şeklinde gider..
buradan anladığımız gibi yalnızca ilk beyitte uyum söz konusu( aa)
maktayı biliyorsun sanırım..
başarılar dilerim.
konu kilitli