-
a ve b reel (gerçek) sayıları için,
-2<a<3
-3<b<2
ise,a^2-b^2 ifadesinin alabileceği en büyük ve en küçük amsayı değerleri toplamı kaçtır?
Yanıt:0
-
x<y<0<z olduğuna göre,
Ix-yI-Iz-yI+Iz-xI+I-yI
ifadesinin eşiti nedir?
Yanıt:-2x+y
1.soruda a^2-b^2 =(a+b)(a-b) den a+b ve a-b için değerler almalıyız bunun için ifadede çıkarma ve toplama yapalım -5<a+b<5 ve 1<a-b<1 burdan sonrasıyla ilgili fikrim pek yok belki şöyle denilebilir bu olamayacağından ç.k. yoktur ve sonuç ta çarpıma yazılması gerektiğinden çarpımı 0
2.soruda değer verdim x e -2 y e -1 ve z ye 1 dersek 1-2+3+1=3 olmalı o da -2x+y dir
2.soru:
Ix-yI negatif olduğu için, mutlak değerden dışarı (y-x) olarak çıkar.
Iz-yI pozitif, mutlak değerden aynen çıkar.Yani (z-y) olur.
Iz-xI pozitif, (z-x) olarak çıkar.
I-yI pozitif, (-y) olarak çıkar.
(y-x)-(z-y)+(z-x)-y = y-x-z+y+z-x-y = -2x+y
1.soruda a^2-b^2 =(a+b)(a-b) den a+b ve a-b için değerler almalıyız bunun için ifadede çıkarma ve toplama yapalım -5<a+b<5 ve 1<a-b<1 burdan sonrasıyla ilgili fikrim pek yok belki şöyle denilebilir bu olamayacağından ç.k. yoktur ve sonuç ta çarpıma yazılması gerektiğinden çarpımı 0
çarpımını sormuyor sanırım yanlış gördün.
a ve b reel (gerçek) sayıları için,
-2<a<3
-3<b<2
ise,a^2-b^2 ifadesinin alabileceği en büyük ve en küçük amsayı değerleri toplamı kaçtır?
ave b değerleri için gerçel sayı dediğinden ve bizden istenende a^2 -b^2 olduğundan önce a^2 bulmalıyız.sonrada -b^2 ve toplamalıyız
-2<a<3
ifadenin karesini aldığımızda
0<eşit a^2<9
ve b^2 için
-3<b<2
ifadenin karesini aldığımızda
o<eşit b^2<9 olur bizden istenen -b^2 ozaman ifadeyi - ile çarparsak
-9<-b^2<eşit0
0<eşit a^2<9
toplarsak taraf tarafa
-9<a^2-b^2<9 olur
ozaman ifadenin en büyük tamsayı değeri 8 ve en küçük tamsayı değeride -8 dir ikisini toplarsak
-8+8=0 olur
nefretli benm çarpma dediğim yer şuydu (a+b)(a-b) genelde bu yolla çözüyordum da tebrikler

Nefretli şu I.soruda demişsin:
-2<a<3
-3<b<2
bu denklemlerin karelerini aldığımız zaman 0 olan sayıları nasıl belirliyoruz?
Bir türlü anlamadım şu 0 (sıfır) olayını...teşekkür ederim.
Bilen yok mu şu sorumu arkadaşlar çok merak ediyorum.Neden -2 ve 2 nin kareleri 0 oluyor.
Nefretli şu I.soruda demişsin:
-2<a<3
-3<b<2
bu denklemlerin karelerini aldığımız zaman 0 olan sayıları nasıl belirliyoruz?
Bir türlü anlamadım şu 0 (sıfır) olayını...teşekkür ederim.
-2<a<3
örneğin bu ifadenin karesini aldığımızda; eşitsizliğin bir tarafı artı diğer tarafı eksi ise önce iki tarafındakaresi alınır büyük olan büyüktür kısmına yazılır küçük olan ise dikkate alınmaz onun yerine sıfır yazılır.0<=a^2<9 gibi(sıfırın olduğu tarafta eşittirde gelir
niye adam gibi ikisininde karesini alıp yazmıyoruzki diyebilirsin

bu olmaz çünkü bu karışıklığa yol açar örnegin -5<a<3 olsa ve 100<a<9 gibi saçma bişe çıkar ve doğru olmaz.
şöyle açıklıyayım bende -2<a<3 için a^2 bulalım
şimdi burda a hangi sayıları alır -2 -1,0,1,2 , 3sayılarını alır -2ve 3 hariç bunlar sınırdır biri alt sınır biri üst sınır şimdi a nın karelerini alalım
a=-1 ise a^2=1
a=0 ise a^2=0
a==1 ise a^2=1
a=2 ise a^2=4 olur
üst sınır ve altsınır içinde bakalım
a=-2 için a^2=4
a=3 için a^2=9 olur demek ki
anın aldığı değerlerde en küçük 0 ve a^2de sıfır alacağından alt sınırım 0 dan büyük veya eşit olmalı üst sınır için a^2 en çok 9 alabilir üst sınırım 9 olduğundan ozaman a^2 için
0<eşita^2<9 olur