Dersizle Forumları

Full Versiyon: ÖSS adaylarına son uyarılar...
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın

Başarı için kaygıyı azaltın
Uzmanlara göre başarıyı belirlemede, öğrencinin bilgi düzeyi kadar kaygı düzeyi de rol oynuyor. Hafif kaygı motive ediyor, aşırı kaygı ise bildiğini bile unutturabiliyor...
Bu pazar günü yapılacak olan Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) 1 milyon 537 bin 463 aday girecek. Adayların geleceklerini belirledikleri sınav için öğrencinin bilgi düzeyi kadar kaygı düzeyi de büyük önem taşıyor.

Türk Psikologlar Derneği, sınav öncesi duyulan hafif bir kaygının motive edici olduğunu vurgulayarak, aşırı kaygının büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Pek çok öğrenci sınav öncesi kendini kaygılı hisseder. Hafif bir kaygı motive eder. Başarıyı artırır.

Aşırı sınav kaygısıyla birlikte ders çalışırken ise başarısızlık ve sınav sonuçları hakkında saplantılı düşünceler, düşünceyi organize edememe ya da odaklanamama oluşur.

Sınava girecek olan adayların bilgi düzeyi yeterli olsa bile, sınav kaygısı yaşadığında sınav sorularını anlayamaz. Çok iyi bilinen soruların bile yanıtları unutulabilir. Yapamadığı soruya fazla zaman ayırarak zamanını kötü kullanır. Sınavdan sonra tüm yanıtları doğru biçimde hatırlama da yıkıcı kaygısı olan kişilerde görülür.

Son gece ders çalışmayın
Sınav öncesi adayın kaygısını artıran birçok faktör bulunuyor. Sınavdan önceki gece çalışmak alınan verimi düşürüyor. Sınav stresini artıran bir diğer faktör de, sınavın kötü geçmesi durumunda adayın "rezil olacağına, her şeyin kötü olacağına" inanması, "Geçemezsem, annem babam çok kızar" diye düşünmesi. Adayın, sınav öncesinde "Bu sınavda derece yapmalıyım, yoksa ben değersiz - başarısız biriyim", "Ne yaparsam yapayım üniversiteye giremeyeceğim. Hele istediğim bölüme girme şansım hiç yok" gibi felaket senaryoları da kurmaması gerekiyor.

Sağlam bir kahvaltı şart
Sınav öncesi yapılan kahvaltı da oldukça önemli. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Aykut, ÖSS öncesinde sağlıklı ve uygun kahvaltı yapmanın sınav performansını olumlu yönde etkileyeceğini söylüyor. Aykut, sağlıklı ve uygun kahvaltıyı ise şöyle anlatıyor:

"Sınav sabahı kahvaltıda 2 dilim az tuzlu peynir, haşlanmış bir yumurta, 1 yemek kaşığı reçel, bal veya pekmez, 1 adet kabuğu soyulmuş domates, 2 - 3 dilim ekmek, içecek olarak da 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu veya önceden alışık olanlar için 1 bardak süt ya da açık çay alınması uygun olur. Alışık olmayanlar için kahvaltıda içilen süt, sınavda karın ağrısı ve gaz gibi şikâyetlere neden olabilir. Salam, sosis ve sucuk gibi besinler ile önceden alışık olunmayan besinler tercih edilmemelidir."

Kaydırmamak için yollar...
Sınav kâğıdında kaydırma yapma olasılığını azaltmak için, nasıl yollar izleyebilirsiniz? (Örneğin, deneme sınavlarını da orijinal cevap kâğıtlarına işaretleyerek pratik yapmak, sınavda cevapladığınız soruların yanına işaret koymak, sınav bittikten sonra cevaplarınızı gözden geçirmek yararlı olabilir.)

ÖSYM Başkanı Yarımağan'dan son uyarılar:
- Tuvalet iznini istismar etmeyin

- Bu yıl ilk kez ÖSS'de adaylara tuvalet izni verileceğini ifade eden Yarımağan, ancak bir adayın sınav sırasında 2 - 3 kez tuvalete gidemeyeceğini kaydetti.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl ÖSS'de ilk kez uygulamaya konulacak tuvalet iznini, adayların istismar etmemelerini istedi. ÖSS'de adaylara ilk kez tuvalet izni verileceğini ifade eden Yarımağan, ancak bir adayın sınav sırasında 2 - 3 kez tuvalete gidemeyeceğini kaydetti.

Adaylara bu konuda bir kolaylık getirdiklerini, ancak bunun istismar edilmemesi gerektiğini söyleyen Yarımağan, "Çünkü istismar yasakları da beraberinde getiriyor. Bundan önceki yasaklar bu yüzden gelmişti. Biraz yumuşama getirdik. Yetkiyi de salon başkanlarına verdik. Bir aday 'Ben şu amaçla dışarı çıkmak istiyorum' dediğinde salon başkanı iyi niyetli olduğuna ikna olmazsa, izin vermeyebilecek. İkna olursa bir görevliyle birlikte dışarı çıkması sağlanacak. Adayların bence bu imkânı otokontrolle iyi biçimde kullanmaları gerekir" dedi.

'Suyu yudum yudum için'
Yarımağan, sınav sırasında bir şeyler yeme ya da içmeyle ilgili olarak da şunları söyledi: "İçmeye hiçbir şey demiyoruz. Yanlarında su götürsünler ama suyu da yudum yudum içsinler. Çünkü aşırı su içerlerse rahatsız olabilirler. Yeme konusunda ise etrafı rahatsız etmemeleri lazım. Sessizce, etrafı rahatsız etmeden yenebilecek mesela bir çikolata parçası, bir şeker olabilir ama etrafı rahatsız edecek biçimde yemeye izin verilmeyecek."
Yarımağan adaylara ayrıca şu öneri ve uyarılarda bulundu:

Sınava giriş ve kimlik belgesini, diğer kimlik belgesini ve fotoğrafı, kalem, silgi ve kalemtıraşı sınavdan önce hazırlayın ve toplu olarak unutmayacağınız bir yere koyun. Önerim, televizyonun üzerine koyun. Çünkü her evde televizyon göz önünde duruyor. Sınav sabahı 08.30-08.45 gibi sınav yerinde bulunun.

Sınav sırasında bir adayın üzerinde, kapalı da olsa cep telefonu olduğu tespit edilirse, sınavı geçersiz sayılacak. Fotoğraf makinesi, hesap makinesi, cetvel, açıölçer gibi araç gereçler de aynı sonucu doğurur.
ÖSS için klakson uyarısı[color=red]
Vatandaşlardan gelen "Sınav sırasında okul çevrelerinde sürücüler gereksiz korna çalıyor, çocuklarımızın dikkati dağılıyor" şikâyetleri üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sürücüleri uyarmak için harekete geçti.
ÖSS süresince gürültü yapılmaması için uyarıcı kampanya başlatan belediye, üst geçitler ve yaya geçitleri ile okul çevresine bin adet "Sınav var, lütfen klakson çalmayınız" yazan tabelalar yerleştirecek,

alıntıdır...

bilgilendirdiğin için saol...
çook saol burcu katkın çok gulen
önemli deil arkadaşlar herşey sizler için.veya you yeter ki wantsiritan gozkirp
Referans URL