Dersizle Forumları

Full Versiyon: Patronlar sekiz yıllık eğitimi az buluyor...
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Patronlar derneği TÜSİAD, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını istedi. Önce laiklik, sonra da reformlarla ilgili olarak hükümeti eleştiren TÜSİAD, şimdi de 'eğitim raporu' açıkladı. Türkiye ekonomisinde verimlilik artışıyla, eğitim göstergeleri arasındaki bağın 'kopuk' olduğunu vurgulayan raporda, zorunlu eğitimin sekiz yıldan 12 yıla çıkarılması teklif edildi.

TÜSİAD'ın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) başuzman Şeref Saygılı, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) uzman Cengiz Cihan ve TÜSİAD Ankara Daimi Temsilcisi Zafer Yavan'a hazırlattığı 'Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi, Riskler, Fırsatlar' başlıklı eğitim raporu dün bir seminerle tanıtıldı.

Raporu tanıtan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, eğitim sisteminde yapılması gereken reformları yedi maddelik bir paket halinde şöyle sıraladı:

1) OKUL ÖNCESİ EĞİTİM YAYGINLAŞTIRILMALI:

Türkiye, kendisiyle aynı gelir düzeyine sahip olan ülkelerle karşılaştırıldığında okul öncesi eğitim programlarına katılan çocuk sayısında geri bir konumdadır. Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve altı yaş için zorunlu kılınması konusunda kapsamlı bir idari, hukuki, mali ve teknik reforma ihtiyaç vardır.

2) ZORUNLU EĞİTİM SÜRESİ UZAMALI:

Ülkemizde zorunlu temel eğitimin 1997 yılında sekiz yıla çıkarılması okullaşma oranlarını olumlu yönde etkilemiştir. Artık zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılmalı ve müfredat yenileme çalışmaları da tüm okul kademelerine yaygınlaştırılmalıdır.

3) EĞİTİM YAŞAMIN GEREKLERİNE UYGUN OLMALI:

Eğitimde dar meslek alanları yerine geniş tabanlı sektörel eğitimin verildiği, modüler yapıyla esneklik özelliğine sahip ve çalışma yaşamının ihtiyaçlarına cevap verebilen bir mesleki ve teknik eğitim sistemi için çalışmalar hızlandırılmalıdır.

4) REKABETÇİ YÜKSEKÖĞRENİM SİSTEMİ:

Yükseköğretim sisteminde çeşitliliği vurgulayan, âdemi merkeziyetçi, kurumların yaratıcılığını ve kimliklerini ön plana çıkaran, üniversitelerin birbirleriyle rekabet edebilmelerine fırsat tanıyan bir sistem tasarlanmalıdır.

5) YAŞAMBOYU EĞİTİM STRATEJİSİ OLUŞTURULMALI:

Yeni sektörlerin gelişimi, inovasyon ve teknolojik ilerleme, kendini sürekli olarak günün koşullarına uyarlayabilen bir işgücünün mevcudiyetine bağlıdır.

Türkiye'de çeşitli kurumlar tarafından çalışmalar yürütülmekle birlikte, Avrupa Komisyonu (AK) tarafından da altı çizildiği gibi, yaşam boyu öğrenim hakkında henüz bir strateji geliştirilememiştir.

6) EĞİTİMDE CİNSİYET FARKINA DİKKAT:

Okullaşma oranları bakımından kızlarıyla erkekler arasındaki farklılığın giderilmesi için devletin, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin çalışmaları kesintisiz şekilde sürdürülmelidir.

7) EĞİTİMCİNİN EĞİTİMİ İÇİN ÇOK KAYNAK AYRILMALI:

Türkiye'deki eğitim reformlarının uygulanmasında çok önemli rolü olan eğiticilerin eğitimi için daha fazla kaynak aktarılmalıdır.

TÜSİAD'ın eğitim raporunda günümüzde pek çok ülkede eğitime ayrılan kaynakların milli gelirin yaklaşık yüzde 6'sını bulduğu, kamu kaynaklarının tahsisinde de eğitimin en öncelikli alan olduğu vurgulandı. Raporda Belçika, Almanya ve Hollanda'da zorunluğu eğitim süresinin 13 yıl, İngiltere ve ABD'de 12 yıl, Meksika, Rusya ve Ürdün'de 10 yıl, İsviçre dokuz yıl olduğu hatırlatıldı.

Zorunlu eğitimin sekiz yılda kaldığı ülkeler listesindeyse Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Şili ve Mısır bulunuyor.

paylasımın için tşklerrr
teşekkürler serap gozkirp
ParanIN GöZü köR OLsUN gulen önmeli değil..
Referans URL