Dersizle Forumları

Full Versiyon: çatı sorusu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem etken geçişssiz bir eylemden oluşmamıştır?
a-Bahçedeki çam her geçen yıl büyüyor.
b-Birazdan buraya da yağmur yağacak
c-Sabahtan beri ayakta durmaktan yoruldum.
d-tatilini geçirmek üzere Antalya’ya gitti.
e-Siz de beş dakika daha otursaydınız

sağoun.

Cvp a şıkımı ?degilse açıklamayayım boşuna
Ayrıca bu konu öss ye hazırlanırken türkçede en sevmedigim konudu gulen
ben bulamadım yaw gulen B olabilir
arkadaşlar cevap e olmalı diğer şıklara bakmadan önce

etken cümlede eğer özne varsa özneye sorulur
geçişsiz ise cümlede nesne olmama durumu

a şıkkımda yükleme ne büyüyor bahçedeki çam etken mevcut neyi büyüyor belli değil geçişsiz olur

b şıkkında yağacak ne yağacak yağmur etken mevcut neyi yağacak cevap yok geçişsiz
c şıkkında yoruldun kim yoruldu gizli özne ben etken neyi yoruldum cvp yok

d şıkkında gitti kim gitti o etken neyi gitti cevap yok geçişsiz

e şıkkında geçişsizlik ve etkenlik mevcut değildir bu şık emir bildiriyor yükleme soru sorulamıyor

umarım yararlı olmuştur
arkadaşlar bu konu görüldüğü kadar da zor değildir aslında öss geçmiş soruları incelenirse bu konudan çok soru gelmiştir onun için size kendi çalıştığım bilgileri sunuyorum.

FİİLDE (EYLEMDE) ÇATI

I I

Nesneye Göre Özneye Göre

I I I I I I I I

geçişli ettirgen oldurgan geçişsiz-etken -ettirgen-edilgen-

NESNESİNE GÖRE ÇATI (NESNE- YÜKLEM İLİŞKİSİ): Nesnesine göre çatı ,yüklemin nesne alıp almamasına göre değerlendirilir.

1)Geçişli ve Geçişsiz Fiiller:

Nesne alabilen fiiller geçişlidir.Pratik olarak bir fiilin geçişli olup olmadığını anlamak için fiile “neyi, kimi” sorularını yöneltiriz ,bu soruları yöneltebiliyorsak fiil geçişlidir, yöneltemiyorsak fiil geçişsizdir.Bir diğer yöntem ise şudur:Fiilin başına “onu” zamirini getirebiliyorsak fiil geçişlidir ,getiremiyorsak fiil geçişsizdir.

*Seni duyuyorum. ( “kimi duyuyorum?” ya da “onu duyuyorum”gozkirp (geçişli)

*Beni anladığını biliyorum. ( “neyi biliyorum? Ya da “onu biliyorum.) (geçişli)

*Lütfen otur. ( “neyi otur? Ya da “onu otur” ) (geçişsiz)

*Kitabı verir misin? (“neyi verir misin?” ya da “onu verir misin?” (geçişli)

*Burası ne güzel kokuyor. (“neyi kokuyor?” ya da “onu kokuyor”gozkirp (geçişsiz)

*Sonbaharda bitkiler ölür. (“neyi ölür? Ya da “onu ölür”gozkirp (geçişsiz)

*Seni çok seviyorum. (“kimi seviyorum?” ya da “onu seviyorum”gozkirp (geçişli)

*Bir bilinmezliğe doğru yürüyorum. (“neyi yürüyorum” ya da “onu yürüyorum”gozkirp (geçişsiz)

Not: Bir fiilin geçişli olabilmesi için cümlede mutlaka nesne olması şart değildir.Cümlede nesne olmasa bile cümle geçişli olabilir.Önemli olan “neyi, kimi” sorularını sorup soramadığımızdır.

*Gördüm; ama söyleyemedim.

2)Oldurgan ve Ettirgen Çatılı Fiiller:

Geçişsiz bir fiilin üzerine “-r,-t,-tır” eklerinden birinin getirilerek fiilin geçişli yapılmasına “oldurgan” çatılı fiil denir. Geçişli bir fiilin üzerine “-r,-t,

-tır” eklerinden biri getirilerek fiil yeniden geçişli yapılıyorsa o fiil “ettirgen” çatılı bir fiildir.Bu durumda eylemin geçişlilik derecesi arttırılmış olur ve bir başkasına yaptırma,ettirme anlamı katar.

*Adam öldü (geçişsiz) ---------------------------- Adamı öldürdü. (oldurgan)

*Günler zor geçiyor.(geçişsiz) ------------------ Günlerini zor geçiriyor.(oldurgan)

*Bu kitapları okudum (geçişli) -------------------Bu kitapları okuttum.(ettirgen)

*Her şeyi kırdım (geçişli) -------------------------Her şeyi kırdırdım (ettirgen)

metehan abicim çok teşekkür ederim.çok güzel anlatmışsın.yanıt e olacakmış.çok iyi anladım.
yardımcı olmaya çalışan herkese tesekkürler.
BİŞEY DEĞİL HAYAT PAYLAŞDIKÇA GÜZEL
teşekkürler..
konu kililtli..
Referans URL