Dersizle Forumları

Full Versiyon: sözcük anlamından bir soru..
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Sabaha dek karanlıklar içinde uyuyan deniz,Sabah fırtınayla birlikte uykusundan silkindi.

Yukarıdaki aktarım türüyle,aşağıdaki cümlelerde gerçekleştirilen aktarımlardan hangisi özdeş ''değildir'' ?

A)Aşağıdan gelir canım gemiler
Baş vurdukça inim inim iniler
B)Gülün nazla ömrü gelip geçiyor
Bülbül kafesinden kaçmış uçuyor
C)Akşam olsun kuşlar konar dallara
Susamış yıldızlar iner göllere
D)Karadır kaşların yay eylemişler
Aklımı başımdan zay(i) eylemişler
E)Selamını kurda kuşa ilettim
Almayana darıldım da iyi ettim

doğru şık 'e'..

açıklayabilir misiniz arkadaşlar..?(diğer şıkları da inceleyerek)
Teşhis kişileştirme sanatı kullanılmış açıklamada.."Denizin uyuması.."

Şıklarda da bu sanatı arayacağız..
Teşhis:İnsan dışındaki canlı cansız varlıklara insan özelliği kazandırmaktır.

A)Aşağıdan gelir canım gemiler  ("baş vurdukça inim inim iniler" insana ait olan inleme gemiye aktarılmış...)  
   Baş vurdukça inim inim iniler
B)Gülün nazla ömrü gelip geçiyor (Gülün naz yapıyormuş gibi görünmesi..Naz yapmak insana özgü bir özelliktir.)  
    Bülbül kafesinden kaçmış uçuyor
C)Akşam olsun kuşlar konar dallara (Yıldızların susaması..Susamak canlılar için geçerlidir.)  
   Susamış yıldızlar iner göllere
D)Karadır kaşların yay eylemişler (kaşları yaya benzetmişler..İnceliğinden dolayı)  
E)Selamını kurda kuşa ilettim
   Almayana darıldım da iyi ettim
ben ilk satırlarda da aktarım arayınca bulamadım tabi orda yanılgıya düşmüşüm..
teşekkürler sweet_crazy..
Rica ederim arkadaşım...37
cevap d olabilir mi
Bence olmaz arkadaşım.."karadır kaşların yay eylemişler" derken kaşların kendiliğinden yay gibi oluşması bir bakıma kişileştirme gibi oluyor ..tam anlamıyla kişileştirme diyemeyiz ama bir benzetme olduğu kesin.

peki sen D dedin .
E için ne diyorsun ??

Türkçede söyle birşey de var ..Bazı sorularda 2 cvp olabiliyor..biri %48 diğeri %52 oranında doğrudur..ve cvp %52 lik olanıdır..Burda da var ..D şıkkı da cvp olabilir gibi gözüküyor ama E ile kıyaslandırğında D şıkkı eleniyor.
d de kuşlara ilettim derken yani onlara insana ait bi özellik yüklüyor çünkü biz iletme işini insana karşı yaparız

"karadır kaşların yay eylemişler" derken kaşların kendiliğinden yay gibi oluşması bir bakıma kişileştirme gibi oluyo

iyi de burda nasıl kişileştirme vardır diyebiliyorsun hala anlamadım benzetme olması demek kişileştirme vardır demek değildir ki ...
d de kuşlara selamını ilettim derken onlara insana ait bi özellik yüklüyor çünkü biz iletme işini insana karşı yaparız ve selamlaşma insanlar arasında olur ..

"karadır kaşların yay eylemişler" derken kaşların kendiliğinden yay gibi oluşması bir bakıma kişileştirme gibi oluyo

iyi de burda nasıl kişileştirme vardır diyebiliyorsun hala anlamadım benzetme olması demek kişileştirme vardır demek değildir ki ...

D)Karadır kaşların yay eylemişler (kaşları yaya benzetmişler..İnceliğinden dolayı)

bence burada sevgilisine sesleniyor ve kaşlarını yaya benzetmiştir kişileştirme de yoktur .. çünkü seslendiği kişi zaten kişidir ...
işte kişilerştirme gibi oluyo dedim..tam anlamıyla kişileştirme demedim..anlatamadığım birşeyler var orda..6 benzetme var açık olarak..

D de ise kuşlara ilettim derken teşhis sanatına tam uyuyor mu emin değilim.Kuşlarla konuşuyo diye cevirirsek o cümleyi kuşlar ona cvp veriyo mu ?iş o boyutlara giriyor ...o konuda yorum yapmasam çok daha iyi olacak ..7
arkadaşlar ''e''seçeneğinde selam ileten şahısın kendisi kuş veya kurt değil ki o yüzden orda bir aktarma yok bence
d'de de sanırm ''zay(i)eylemişler derken kaşların zay eylediğini anlıyoruz o bakımdan bir aktarma olabilir
Sayfalar: 1 2
Referans URL