Dersizle Forumları

Full Versiyon: üslü ve köklü sayılardan bi kaç soru..
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1- 5^m = 36 ve 5^n = 216 olduğuna göre, n-m/n+m oranının değeri nedir? ( 2/3)

2- kökiçinde '2 - kök3' ün çarpmaya göre tersi nedir? (çarpmaya göre tersi bi de toplamaya göre tersi denildiğinde ne yapıyorduk ?) (kök6+kök2/2)

3- a ve b pozitif tamsayılardır. a = kökiçinde 144.b (kök derecesi 5 ) olduğuna göre a+b nin toplamının değeri en az kaç olabilir?(60)

4- köka/b + kök b/a = kökab olduğuna göre, b nin a türünden ifadesi nedir? (a/a-1 )

5- 24^1/3 - 6(24^-1/3 ) + 9^1/3 işleminin sonucu kaçtır? (2 'küpkök3' )

teşekkürler..
SORU 1

5^m = 6^2
5^n = 6^3

üsleri oranlarsak

m/n = 2/3

n=3k m=2k 3k-2k/3k+2k = 1/5

nerde yanlış yapıyorum 5
ben de 1/5 buluyorum kaç kere çözdüm soruyu ama başka türlü çözüyorum şurası karışıyor 5^m+n =6^5 m+n ne yaparak bulcaz burdan ? ya da 6 nın 5. kuvveti 5 in kaçıncı kuvvetine eşittir? of çok karıştı :S
toplamaya göre tersi o sayının eksi parantezine alınmasıyla elde edilir

çarpmaya göre tersi ise o sayının 1 bölülüsüdür halidir (örn 3 ünki 1/3 )

kökiçinde '2 - kök3'

SONUÇTAKİ PAYDA KÖK 2 DEİL 2 YANLIŞ YAZDIM KUSURA BAKMAYIN

paydada ki kök2 nerden geldi bide burda çarpmaya göre tersini nerde kullandık.. bişey daha cevap kök6+kök2/2 olcak ..uğraştırdım biraz kusura bakma uzgun3
SORU 3

A = KÖKİÇİNDE 144.B KÖK DERECESİ 5 İMİŞ O HALDE ;

144 Ü ÇARPANLARINA AYIRIRIZ 3^2 . 2^4

ÜSLERİNİ 5 E GETİRMELİYİZ Kİ KÇK DIŞINA ÇIKABİLSİN BU YÜZDEN B SAYISININ ÇARPANLARI = 3^3 . 2^1 OLUR BURADAN B = 54

İŞLEMİN SON HALİ A= KÖK İÇİNDE 3^5 . 2^5 ( KÖK DERECESİ 5 )

A = KÖKİÇİNDE 6^5 (KÖK DERECESİ 5 BU YÜZDEN 6 OLARAK DIŞARI ÇIKAR)

A= 6 B = 54

EN AZ DEDİĞİ İÇİN DİREK ÜSLERİNİ 5 E GETİRMEYE ÇALIŞTIK EĞER EN AZ DEĞİLDE MESELA ONDAN SONRA GELEN DEĞER İSTENSEYDİ DE ÜSLERİNİ 10 A EŞİTLERDİK. (KÖK 5 OLDUĞU İÇİN YANİ DIŞARI ÇIKARMAK İÇİN )
eveeeet bunu çok iyi anladım sağolasın.. gul
5. soru:

4. soru:

ilk soruyu logaritma ile çözdüm. O sorunun cevabı 1/5 belki yanıt yanlış basılmıştır...
Sayfalar: 1 2
Referans URL