Bir Meryem daha kayıyor!
"Baba beni okula gönder" diyor ama babayı ikna etmek mümkün mü?
Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliği ile yapılan "Haydi Kızlar Okula" kampanyası ile ilköğrenim çağında olan kız çocukları eğitime kazandırılıyor. Ancak Meryem onlardan biri olamadı.
KIZIM OKUMAYACAK, EVLENECEK
Kampanyayı yürütenler okumak isteyen Meryem'in evine gittiklerinden babasının "hayır" cevabı ile karşılaştılar. Baba Osman Kaplan kızını evlendireceğini söylüyordu.
İzin almaya çalışanlar her yolu denedi. Okullu yaptıkları çocukların ihtiyaçlarını da karşıladıklarını bu yüzden ailelerine hiçbir yük getirmediklerini de belirttiler ama baba nuh dedi peygamber demedi.
BEN OKUMAK İSTİYORUM
Baba Kaplan, büyük kızı gibi Meryem'i de okula göndermeyeceğini ve onu bir akrabalarıyla evlendireceğini söyledi.
Babası ile okul müdürünün konuşmalarını heyecanla kapı aralığından izleyen Meryem'in hayalleri işte böyle sona erdi. O hala '' okulumu isterim. Ben hiç okul görmedim, önlük giymedim, bu benim en büyük hayalim'' diyordu. Ama nafile evlenecekti. Ve kimse bir şey yapamıyordu.
alıntıdır..
umarım bu ve bunun gibi düşünen babalar geç olmadan yaptıkları yanlışları anlarlar..pek de sanmıyorum ama..
vah babanın haline vay Meryem'in kaderine..
baba iş işten geçmeden anlar umarım ve Meryem de her Türk'e yakışan bir şekilde gerekli eğitimini tamamlar inşallah..
paylaşımın için teşekkürler Aynur...
rica ederim..yorumlar içinde çok teşk arkadaşlar..
ayrıca rep için teşk zehr-i zakkum
Yazıklar olsun böyle babalara.!
Allah Meryem ve onun gibilerine sabır versin demekten başka birşey diyemiyorum.!
Ne gelir ki elden

16 yaşındaki Meryem, okula gidecek
Adana'da, 16 yaşında olmasına rağmen babasının ''evlendireceğim'' diyerek hiç okula göndermediği Meryem Kaplan'ın, okula kaydı yapıldı. Merve, hayalinin gerçek olduğunu söyledi.
Adana'da, 16 yaşında olmasına rağmen babasının ''evlendireceğim'' diyerek hiç okula göndermediği Meryem Kaplan'ın, okula kaydı yapıldı. Meryem Kaplan'ın okul sevgisini Anadolu Ajansı'nın yayına verdiği haberi gazetede okuyarak öğrenen Adana Valisi İlhan Atış, Vali Yardımcısı Reşat Özdemir, Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi ve İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar'ı, Meryem'in okula kazandırılması için görevlendirdi.
Baba Osman Kaplan'ın, Vali Atış'ın girişimi sonunda en azından ilköğretimi bitirinceye kadar eğitim almasına izin verdiği Meryem Kaplan'ın kaydı, Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim Okulunda, Vali Yardımcısı, Kaymakam ve Milli Eğitim Müdürünün huzurunda yapıldı. Meryem'e ''Okuyunca ne olmak isterdin?'' diye soran İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, ''Doktor olurdum ancak o kadar okumama izin vermezler'' cevabını alınca, ''Yeter ki sen okumak iste. Biz bu konuda da babanı ikna etmeye çalışır, seni sonuna kadar okuturuz'' dedi. Meryem'in yaşının okul çağını geçmiş olması nedeniyle önce okulda akşam saatlerinde verilen telafi eğitimine alınacağını, 180 saat ders aldıktan sonra da seviye tespiti sınavına tabi tutulacağını ifade eden Gülsar, şöyle konuştu: ''Meryem, burada okuryazarlık belgesi alabilecek. Ancak ilköğretim diploması alabilmesi için açık öğretime gitmesi gerekecek. Meryem, bu belgeden sonra açık ilköğretim uygulaması kapsamında 3 yıl boyunca ilköğretim 6, 7 ve 8'inci sınıflarının sınavlarını başarıyla tamamladıktan sonra ilköğretim diploması alabilecek.'' Vali Yardımcısı Reşat Özdemir ve Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi ise okumak istediğini okul yönetimine bildirmesi ve bu konuda çaba harcaması nedeniyle Meryem Kaplan'ı kutlayarak, eğitimi boyunca her türlü ihtiyacını gidermeye hazır olduklarını bildirdiler.
Okul Müdürü Bahri Bahadır, okul forması hediye ettiği Meryem Kaplan'a, ''Bu formayı giyme mecburiyetin yok. Okula gelip giderken giyip giymeme tercihini sana bırakıyoruz. Hayatın boyunca giymediğin için bu formayı anı olarak saklayabilirsin. Senin okul sevgin herkese örnek olsun'' dedi. Bu arada, Meryem ile birlikte gelen ve bugüne kadar hiç okula gitmeyen amcasının kızı Ayşe Kaplan'ın da okula kaydının yapılması için çalışmalara başlandı. Öte yandan, Osman Kaplan'ın, kızının okuyup diplomasını alması durumunda bile çalışmasına izin vermeyeceğini belirttiği öğrenildi.
MERYEM KAPLAN'IN MÜCADELE ÖYKÜSÜ
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç ederek gelenlerin yoğunlukta olduğu Gülbahçesi Mahallesi'ndeki Orgeneral Bedrettin Demirel İlköğretim okulunun kapısını kendisi gibi okula gönderilmeyen aynı yaştaki amcasının kızı Ayşe Kaplan ile çalan Meryem Kaplan, okula gidebilmek için başvuruda bulunmuştu. Okul Müdürü Bahri Bahadırlı ve Müdür Yardımcısı Şerife İlengir, Meryem Kaplan'ın babası Osman Kaplan'ı ikna etmek için evlerine gitmiş, ancak ikna çabaları sonuç vermemişti.
Baba Kaplan, ertesi gün yeniden kapısını çalan Okul Müdürü Bahadır'a, mahalle camisinde imamlık yapan ve kendisinden 5 yaş küçük olan kardeşi İhsan Kaplan'ın izin vermesi halinde kızını okula göndereceğini söylemişti. Müdür Bahadır, bu kez mahalle camisi imamı, Meryem'in amcası imam İhsan Kaplan'ı da yanına alarak tekrar Osman Kaplan'a gitmiş, baba Kaplan'ın Meryem'in okumasıyla ilgili inadı yavaş yavaş kırılmaya başlamıştı.
okula gideceğine çok sevindim..umarım bu olay kızlarını okula göndermeyen diğer babalara ders olur..gerçi bu olaydaki baba hala dersini almamış..
Bu haber sevindirici işte..
Teşekkürler.