Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bileşik zamanlı değildir?
A)Yolumuzu gözlerdi.
B)Sonradan katılacakmış.
C)Sizinle kalabilirim.
D)Günler kısalıyordu.
E)Yemeğe bakabilirdin.
Birden fazla haber kipi bulunan sözcüklere bileşik zamanlı eylem deniyor.Cümlede A B C D ve E seçeneklerinin hepsinde bileşik zamanlı eylem var.Valla ben anlayamadım bu soruyu,biri açıklayarak anlatırsa sevinirim

c şıkkıymış selvi. abilmek eki C ve E şıkkında var ikiside olabilir ama C şıkkıymış nedendir anlamadım

A ) YOLUMUZU GÖZLERDİ DE R GENİŞ ZAMAN Dİ Dİ'Lİ GEÇMİŞ ZAMAN
B ) katılacakmış. ACAK GELECEK ZAMAN MIŞ MIİŞLİ GEÇMİŞ ZAMAN
C)KALABİLİRİM DE SADECE R GENİŞ ZAMAN
D) KISALIYORDU DA YOR ŞİMDİKİ ZAMAN DU Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN
E)BAKABİLİRDİN DE R GENİŞ ZAMAN Dİ DE Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN
soruda bizden e bilmek a bilmek in olduğu yeri falan istemiyor ikiden az zamanın kullanıldığı yeri istenitor. o yüzden e bilmek olup olmaması bizi ilgilendirmez.
bak-(a)bil-(i)r-di-n
hımm c seçeneğinde basit oluyor.Ben abilmek ebilmek şeklinde düşünmüştüm ama yanlış düşünmüşüm

saol dostum

1-A GENİŞ ZAMANIN HİKAYESİ
2-GELECEK ZAMANIN RİVAYETİ
3-KALABİLİRİM GENİŞ ZAMAN
4-ŞİMDİKİ ZAMAN HİKAYESİ
5-E KURALLI BİLEŞİK FİİL
PALERE AYNEN KATILIYORUM
Doğru cevap C şıkıdır. Birleşik zaman demek 9 kip ekinin idi, imiş, ise veya bunların ekleşmesiyle meydana gelen -di, -miş ve -se eklerini almasıyla olşur. İki tane kip eki almış görünselerde 1. kip eki asıl kip iken 2. kip eki rivayet, hikaye ve şart birlerşik zamanları yaparlar. C şıkkında birleşik zaman değil kurallı birleşik bir fiil var. kalmak ve (a)bilmek= kal-a-bil-irim
Doğru cevap C şıkıdır. Birleşik zaman demek 9 kip ekinin idi, imiş, ise veya bunların ekleşmesiyle meydana gelen -di, -miş ve -se eklerini almasıyla olşur. İki tane kip eki almış görünselerde 1. kip eki asıl kip iken 2. kip eki rivayet, hikaye ve şart birlerşik zamanları yaparlar. C şıkkında birleşik zaman değil kurallı birleşik bir fiil var. kalmak ve (a)bilmek= kal-a-bil-irim
evt haklısın arkadaşım c şıkkında bileşik zaman yok kurallı bileşik eylem var.