Dersizle Forumları

Full Versiyon: Eylem Sorusu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bileşik zamanlı değildir?

A)Yolumuzu gözlerdi.
B)Sonradan katılacakmış.
C)Sizinle kalabilirim.
D)Günler kısalıyordu.
E)Yemeğe bakabilirdin.

Birden fazla haber kipi bulunan sözcüklere bileşik zamanlı eylem deniyor.Cümlede A B C D ve E seçeneklerinin hepsinde bileşik zamanlı eylem var.Valla ben anlayamadım bu soruyu,biri açıklayarak anlatırsa sevinirim siritan
a şıkkı mı? arkadaşım?
c şıkkıymış selvi. abilmek eki C ve E şıkkında var ikiside olabilir ama C şıkkıymış nedendir anlamadım uzgun3
A ) YOLUMUZU GÖZLERDİ DE R GENİŞ ZAMAN Dİ Dİ'Lİ GEÇMİŞ ZAMAN
B ) katılacakmış. ACAK GELECEK ZAMAN MIŞ MIİŞLİ GEÇMİŞ ZAMAN
C)KALABİLİRİM DE SADECE R GENİŞ ZAMAN
D) KISALIYORDU DA YOR ŞİMDİKİ ZAMAN DU Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN
E)BAKABİLİRDİN DE R GENİŞ ZAMAN Dİ DE Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN

soruda bizden e bilmek a bilmek in olduğu yeri falan istemiyor ikiden az zamanın kullanıldığı yeri istenitor. o yüzden e bilmek olup olmaması bizi ilgilendirmez.

bak-(a)bil-(i)r-di-n
hımm c seçeneğinde basit oluyor.Ben abilmek ebilmek şeklinde düşünmüştüm ama yanlış düşünmüşüm siritan saol dostum siritan
1-A GENİŞ ZAMANIN HİKAYESİ
2-GELECEK ZAMANIN RİVAYETİ
3-KALABİLİRİM GENİŞ ZAMAN
4-ŞİMDİKİ ZAMAN HİKAYESİ
5-E KURALLI BİLEŞİK FİİL

PALERE AYNEN KATILIYORUM
Doğru cevap C şıkıdır. Birleşik zaman demek 9 kip ekinin idi, imiş, ise veya bunların ekleşmesiyle meydana gelen -di, -miş ve -se eklerini almasıyla olşur. İki tane kip eki almış görünselerde 1. kip eki asıl kip iken 2. kip eki rivayet, hikaye ve şart birlerşik zamanları yaparlar. C şıkkında birleşik zaman değil kurallı birleşik bir fiil var. kalmak ve (a)bilmek= kal-a-bil-irim
edebix05 Demişki:

Doğru cevap C şıkıdır. Birleşik zaman demek 9 kip ekinin idi, imiş, ise veya bunların ekleşmesiyle meydana gelen -di, -miş ve -se eklerini almasıyla olşur. İki tane kip eki almış görünselerde 1. kip eki asıl kip iken 2. kip eki rivayet, hikaye ve şart birlerşik zamanları yaparlar. C şıkkında birleşik zaman değil kurallı birleşik bir fiil var. kalmak ve (a)bilmek= kal-a-bil-irim

evt haklısın arkadaşım c şıkkında bileşik zaman yok kurallı bileşik eylem var.
Referans URL