İnsanların takvim oluşturma amacıyla zamanın ölçülmesinde ölçü birimi olarak;
I-bazı gök cisimlerinin hareketleri,
II-Akarsuların taşma ve çekilme dönemleri,
III-Ay ve Güneş tutulmaları
durumlarından hangileri kullaılmıştır?
A)Yalnız I
b)Yalnız II
C)Yalnız III
D)I ve II
E)I,II,III
I VE ll diye düşünüyorum....salladım biraz ama doğru cevap neymiş merak ettim

Öncelikle bir sayısalcı olduğumu belirteyim..(yaklaşık 5 senedir sözel ders görmedim

)
cevap E olması lazım..üçüde kullanılmıştır..
bende I ve II die düşünmüştüm ama yanlış her ikinizinkide.
bence 1 ve 2 kesin doğru olmalı..
mısırlılar nil nehrinin taşma zamanlarına göre bi takvim kullanıyordu yanlış hatırlamıyosam..
şu an kullandığımız takvimler gök cisimlerinin hareketine göre hazırlanmış..
3. yüde kullanmışlardır heralde diye düşündüm..3 de mantıklı geldi yani..
Cevap A.
Çok saçma soru yanlış olmalı.
I - Gök cisimlerinin hareketini kullanarak bulunan takvimler: (Mısır Güneş Takvimi, daha sonra Roma'da Papa'nın da desteğiyle geliştirilen Jülyen takvimi, On İki Hayvanlı TÜRK Takvimi gibi..)
III - Ay ve Güneş tutulmaları zaten gök cisimlerinin bir hareketidir.
II - Akarsuların taşma ve çekilme dönemleri ise aklımda iki biçimde canlanıyor. Birincisi Ay ve Güneş tutulmalarına bağlı olarak. İkincisi yaz mevsiminde kuruyup, kıştan sonra ilkbaharda akarsuların taşması. Hatırladığım kadarıyla ay/güneş tutulması çok önceden bilinmiş idi. Ancak bu daha tarihi şekillendiği coğrafyada çok az belli olduğu için tutulmayı hiç hesaba katmazsak, insanlar yazın akarsuların kuruduğunu, ilkbaharda yağan karların erimesinden dolayı taştığını düşünerek mevsimleri oluşturmuş olabilirler. Bu yüzden ben E diyorum.
Yanlışlıla iki kere yanıt yolladım, silme özelliği de aktif değil...
Ben "e" şıkkı derim. Çünkü gök cisimlerine tapan, onları kutsal sayan ve onlardan korkan milletler de vardı. Hem her millet değişik inançlara sahip. Suyun kenarında kurulmuş olan bir medeniyet için su önemlidir. İşlerini suya göre yaparlar. O yüzden 2'yi de dahil edebiliriz.