21-11-2007, 06:30 PM
21-11-2007, 06:36 PM

21-11-2007, 07:05 PM

cevablarını bilmiyorum

zehr-i zakkum
23-11-2007, 05:07 PM
natty Demişki:

cevabı bilmiyorum malesef..
1)X2 eklersek y nin derişimi azalacağından denge girenler yönüne bozulacak.x2 ve y2 nin mol sayıları azalacaktır(k değişmez.)
2)piston aşağıya indirilir ise hacim küçüldüğü için gazların derişimleri ve kısmi basınçalrı artar,hem ileri hem geri tapkime hızlanır.ileri tepkime daha fazla hızlandığından denge ürünler yönüne bozulur x2 ve y2 mol sayısı azalır.xy2 mol sayısı artar sıcaklık sabit kalır.
3)piston sabit tutulur ve he gazı eklenirse hacim değişmediğinden,gazların derişimleri,kısmi basınçları dolayısıyla ileri ve geri tepkime hızları mol sayıları ve denge sabiti değişmez yok eğer piston serbest ise kaba he gazı eklenirse dış basınç ile iç basınç eşitliğinin sağlanabilmesi için piston yukarıya hareket eder yani hacim artar yaniii hacim büyüdüğünden tüm gazların derişimleri ve kısmi basınçalrı azalır.hem ileri hem geri tapkime yavaşlar denge girenler yönüne bozulduğu için x2 ve y2 mol sayıları artar xy2 mol sayısı azalır sıcaklık sabit kaldığı için denge sabit kalır.)yani bu şıkta pistonun serbest veya sabit olup olmadığı bilinmeli)
çok uzun oldu ama testlerde bu bilgiler istenir hem konuyu kısaca tekrar etmiş olduk

23-11-2007, 05:52 PM
diger sorularıda ben geçen akşam çözmüştüm ama cevaplarını siteye koymadım belki ugraşan arkadaş olur die.eline saglık