Dersizle Forumları

Full Versiyon: türkçe edebiyat deneme sorular
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
şimdikiler sevileli birliktelikler yaşıyor maaşallah.bu seviyeli birliktelikler her hafta değişiyor.ben bu yaşıma kadar böyle birlikteliklere akıl erdirebilmiş değilim

parçadaki altı çizili sözcüğün kullanımındaki anlam özelliği aşşağıdakilerin hangisinde vardır.

a- bu borcu inkarda edbilirdim;ama dürüst bir davranış olmayacağını düşündüm.

b-beyimiz okadar meşguller ki,nargile keyfini bırakıp bizi kabul edemiyorlar demek.

c-hak etmiş de olsa,ge şu çocuğu düğme de mertlik sende kalsın.

d-hırsızlık ta okadar ileri gitmiş ki torosların ötesinde söylenir olmuş

e-öyle dakiktir ki murtaza efendi her sabah saat sekizi vurdu mu dairededir.

açıklarsanız sevinirim.cevabi sonra vercem

arkasına döndüve"uzak dur ulan!" dedi çocuğa onun kibar olduğunu biliyordum da bu kadarını ummmuyordum doğrusu

yukarıdaki parçada aşşağıdaki anlam olaylarından hangisi mevcuttur.

a-insandan doğaya aktarım
b-karşıt anlamlı sözcükler
c-bir sözcüğün görünürdeki anlamını vererek karşıtını kastetme
d-bir sözcüğü temel anlamlı gösterip mecaz ile kastetme
e-eş sesli sözcükler

hep sözcüğü aşşağıdaki sözcüklerin hangisinde farklı anlamdadır

a-senin gibi olmayı hep özlemişimdir
b-bir üniverste okumak hep hayalimde
c-hep itiriraz etmemeli,biraz dinlemeli
d-hep sözünü etttiğin deneme bu mu?
e-ceddede hep beş katlı evler var

arkadaşlar bu soru cevabı e olabilirmi.çünkü diğer heplerde bir süreklilik anlamı çıkıyor.ancak e de farklı olabilirmi açıklarmısınız

hangisi deneme yazmamıştır

a-montaigne
b-bacon
c-nurullah ataç
d-sait faik abası yanık
e-ahmet hamdi tanpınar

arkadaşlar soru cevabı d imi çünkü montaigne deneme türünün yabancı temsilcisi-nurullah ataç-sebahattin eyüboğlu-ahmet hamdi tanpınar-suut kemal yetkin-bacon deneme türü temsilcelerimizdir diye düşündüm ama
sait faik hikayeci demi arkadaşlar

1.b

seviyeli biliktelik derken aslında böyle bir durum yoktur yani tam tersi bir durumdan bahsedilmiş.aynı şekilde b şıkkında da meşgul denilmiş fakat nargile keyfini bırakamadığı söylenmiş..
2. c
yine aynı şekilde gerçekleşen bir durum var bu soruda da ..
teşekkür ederim ancak anlaşılmadı
rica ederim..
cevaplar doğruysa daha eğer daha detaylı anlatmaya çalışayım..
cevaplar doğru
o zaman daha ayrıntılı anlatmaya çalışayım..

1.
sorudaki paragrafı okuduğumuzda birlikteliklerin her hafta değiştiğini,hiç te iyi olmayan bir beraberlik olduğunu anlıyoruz fakat 'maşallah çok seviyeli birliktelikler'denilerek tam tersi bir durumdan söz edilmektedir..

şıkkını incelersek eğer,

'''beyimiz okadar meşguller ki,nargile keyfini bırakıp bizi kabul edemiyorlar demek.'''

burada da sözü edilen kişinin aslında vakti olduğu bu vaktini de nargile keyfiyle geçirdiğini anlıyoruz..fakat 'o kadar meşguller ki ' denilerek tersi bir durumdan söz edilmiştir..

bir örnek te ben vereyim,

selçuk hiç soru çözmüyor maşallah günde 200 den aşağı düşürmez..

burda aslında olumsuz olarak başladım söze,fakat çok soru sözdüğünü anlatmak istedim..

umarım açıklayıcı olmuştur siritan ..

2. soru kökünü incelersek, 'uzak dur ulan' demek aslında kaba bir söylemdir..fakat yazar demiş ki,onun bu kadar kibar olduğunu zannetmiyordum..yani yazar kişiye kibar diyerek aslında tam tersi bir durum olarak ne kadar kaba olduğunu söylemiştir..

4.d olması lazım sait faik abasıyanık modern öykücülüğümüzün kurucularındandır.
selçuk,soruyu unutmadın inşallah siritan..
çok teşekkür ederim çok iyi anlaşıldı
Sayfalar: 1 2
Referans URL