Dersizle Forumları

Full Versiyon: sözcüğün yapısı
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1- aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapısı bakımından farklıdır?

a)başlamıştı
b)yaparak
c)tuzlayıp
d)girişinde
e)sonuçlarını  

2-Ozan, içindeki sevgiyi , duyguyu sözlerle,sözcüklerle çevresine yayar;insanlara aşılar.

Yukarıdaki cümlede türemiş kaç sözcük vardır?

(cevapları açıklarsanız daha memnun olurum teşekkürler.. gul )
1.soruda şeyda yapısı derken basit,bileşik v e türemiş olduklarına bakarız

1-e olmalı
sonuçlarını derken son-sonuç olmuş tamamen yeni bir sözcük diğerleri basittir

2- sözcük 4 tane olailir
sevmek den sevgi sevgiyi
duymak dan duygu duyguyu
sözden sözcük sözcüklerle
aşmak dan aşı aşılar

olabilir diye düşündüm

zehr-i zakkum
Selçuk abi emin değilim ama
1- b)
çünkü "yaparak" basit ama diğerleri türemiş.
baş-la
tuz-la
gir-iş
son-uç

2- ayrıca "çev(i)-resine " de olmalı değil mi emin değilim ama böyle olmalı sanki 25
sağolun arkadaşlar..
1. sorunun cevabı 'e' miş  bana 'b' seçeneği hariç hepsi türemiş gibi geldi ama basitmiş 25 mesela 'tuz' dan tuzlamak ayrı bir şey olmuyor mu? bi de 'gir' mekten  giriş olmuş bu nasıl basit oluyor kafam karıştı.

2. soru da 6 sözcük türemiş ben Selçuk arkadaşın dediklerini buldum diğer iki  tane hangisi ? Yeşim senin söylediğinde mantıklı kaldı 1 tane. 'söz' derken acaba söylemekten türemiş olabilir mi sizce?
zehr-i zakkum
1. soruda benim hiç fikrim yok Selçuk abi artık bize açıklar 7
ama şu 2. soru herhalde içindeki olmalı emin değilim 30 arkadaşları bekleyelim kesin bilen biri açıklar 7
zehr-i zakkum
ikinci soru kesinlikle böyle olmalı
iç-i-n-de-ki(sıfat yapmış),sev-gi(fiilden isim) duy-gu-yu(fiilden isim)
söz-cük-ler-le (isimden isim)çev(i)-re-si-ne(fiilden isim)aşı-la-r(isimden fiil)dolayısyla 6 tane oh be gulen
zehr-i zakkum Demişki:

ikinci soru kesinlikle böyle olmalı
iç-i-n-de-ki(sıfat yapmış),sev-gi(fiilden isim) duy-gu-yu(fiilden isim)
söz-cük-ler-le (isimden isim)çev(i)-re-si-ne(fiilden isim)aşı-la-r(isimden fiil)dolayısyla 6 tane oh be gulen

''içindeki '' kelimesi türemiş değildir. basittir.
şeyda Demişki:

1- aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapısı bakımından farklıdır?

a)başlamıştı
b)yaparak
c)tuzlayıp
d)girişinde
e)sonuçlarını

2-Ozan, içindeki sevgiyi , duyguyu sözlerle,sözcüklerle çevresine yayar;insanlara aşılar.

Yukarıdaki cümlede türemiş kaç sözcük vardır?

(cevapları açıklarsanız daha memnun olurum teşekkürler.. gul )

1. soruda

soru bu şekilde verilmez sorunun orjinal hali yazılması lazım çünkü cümleye kattığı anlamına göre aldığı eklerin görevi değişebilir . Burda yapım eki gibi gözüken ek çekim eki olabilir demek istediğim. bu arada sonuç kelimesi birleşiktir ...
haklısın paler.. ama doğru yaaa 'sonuç' sözcüğü birleşik sözcüktür..soru anlaşılmıştır o vakit teşekkürler..
arkadaşlar zehir zakkuma katılıyorum 1 b olmalı diğerleri türemiş zaten yaparak filimsi olmazma hemde basit bir sözcük

2.side tane doğru bu arada içindeki bence de basit olmalı yada içmekten içi farklı kelime ikiside olabilir
Sayfalar: 1 2
Referans URL