Dersizle Forumları

Full Versiyon: İRAN OSMANLI
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
supergirl
osmanlı devleti çok güçlü olmasına rağmen İranı kaldıracak gücü olmasına rağmen kaldırmamıştır neden??

ikinci soru: kasr-ı şirin ile iran sınırımızda herhangi bir değişiklik olmadan bugüne kadar gelmiştir sebebp?
ikinci soru: İran sınırı çok eskidir, yani birçok ülkeyle sınırımızın çokça değişmesine rağmen İran ile değişim olmamıştır. Bunun sebebi ise İran ile sınırlarımızın kesin olarak doğal şartlarla ayrılmasıdır. Yani sınır doğal şartlarla kesin biçimde ayrılmaktadır. (Şuan aklıma gelmiyor; ancak dağların dizilişi ile ayrıldığını hatırlıyorum.)
1. soruyla ilgili olarak, İran'ın aslında nüfusunun büyük bölümü Acem Türkü'dür yani Türk. 2. olarak da Orta Asya ile bağlantımız o bölgeden sağlanmakta. Anadolu'ya göçler o bölge üzerinden de yapılmakta. Aynı şekilde İslâm devleti İran. Bu nedenlerle kaldırmamıştır. 2. soru ile ilgili olarak da İran ile belirttiğim sebepler nedeniyle 18 ve 19. yy'larda neredeyse hiç savaş yapmadık. Bu nedenle bu sınır aynı şekilde kaldı. 1. Dünya Savaşı'nda da İran tarafsız olduğu için herhangi bir sınır değişikliği sözkonusu olmadı. Ayrıca ve ayrıca, Osmanlı sebepsiz yere savaşan bir devlet değildir-istisnalar kâideyi bozmaz-. Bu nedenle savaşması için sebep de gerekir. Eğer yoksa, neden savaşsın ki?
Saygılarımla...
iki sorunun cevabıda aynı aslında.iki devlette köklü bir kültüre ve güçlü bir orduya sahip oldukları için birbirlerinden çekinmişler.
Size katılmıyorum, İran güçlü değildi, Persler bittikten sonra güçleri kalmadı. İngilizler ve Ruslar resmen sömürdüler onları. "Bizi sömüremediler"
Soruda yanlışlık var: çok güçlü olmasına rağmen kaldıramamıştır??
Yani istiyerek kaldırmamış anlamı veriyor.
Oysa Osmanlının İran'a sahip olamamasının nedeni DOĞAL ENGELLERDİR.
Hâyır, Orta Asya ile köprü kurmasıdır efendim, doğal engeller diyorsunuz da, Tuna Nehri ne oluyor? Viyana'ya kadar giderken karşımıza hiç doğal engeller çıkmadı mı?
Saygılarımla...
supergirl
ben karahanlıya katılıyorum....yarın hocaya söyleyeceğim...siritan
bakalım ne dicek....iran islam devleti ama şii....oradan neden sağlansın ki anadoluya göçler anlamadım orasını
Anadolu ile köprü konumundadır dikkat ederseniz. Hazar Gölü'nün kuzeyinden gelen kısımlar da var, İran, Irak üzerinden gelenler de...
Ayrıca dediğiniz gibi, Şiî devleti ve Osmanlı'da çok sayıda Alevi var. Aleviler ile Şiiler aynı değiller ama ikisi de birçok konuda benzerlik gösteriyor. Şiiler ile yapılacak bir savaş, Alevilerin de tepkisini çeker, Irak, Arabistan gibi bölgelerde yaşayan Şiilerin de ayaklanmasına sebep olabilir. Ayrıca, İslâm "birlik" demektir. İslâm'ın lideri olan bir devletin, İslâm'ın diğer devleti ile savaş yapması aykırı olur. Şiî-Sunnî ayrılığı ortaya çıkar.
Sayfalar: 1 2 3
Referans URL