Dersizle Forumları

Full Versiyon: yalanladığını söylediği sav ...
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
İnsanımızın doğaya ilgisi, yazınımızda doğa duygusunun yeri üzerine bir sav vardır. Bir yandan İstanbul'un görünüşü, öte yandan ince beğenili okuryazar kuşağının gezi yerlerine düşkünlüğü bu savı yalanlar. Buna sultanların bir döneme adını koydurtacak denli lale bahçelerine olan tutkularıyla birlikte Nedim'in şiirlerini de ekleyebiliriz.

Bu parçada yazarın, yalanladığını söylediği sav aşağıdakilerden hangisidir?

a) Türklerin doğa sevgisi öteden beri bilinmektedir
b) Türk yazınında doğa duygusu, canlı doğa betimlemeri bir yeniliktir
c) Türk yazınında doğa duygusunun yeni olduğunu belirtme, aykırı bir düşünce sayılabilir
d) Türk yazınında doğa duygusunun bulunmadığunu söyleme halk şiriyle de çelişir
e) Doğadan seçilen öğeler, Divan ve Halk şiirini benzetmelerinde kullanmıştır

--------------------------------------------------------------------------------
b olabilir mi ?..
bilmiyorum cevaı da b demenin nedeni ne
parçadan anladığım kadarıyla,insanımızın doğaya karşı ilgisizliği konu alınmış... ama, yazar bu savın doğru olmadığını söylemiş ve aslında doğaya olan ilginin Nedim zamanında bile olduğunu vurgulamış..

bunlar söylenmiş ve doğaya karşı bir ilgisizliğin olmadığını savunmuş.hatta eskilerden beri bir ilginin olduğunu söylemiş.

b şıkkına baktığımızda bu ilginin yeni olduğu söylenmiş..fakat Nedim zamanından beri olduğu için bunun eskiden beri olduğunu anlarız..yani sav'ın geçerli olmadığını görürüz.böylece yalanlanan sav bu olmuş olur.

biraz karışık oldu ama bence b şıkkıdır..
bence c olmalı şöyle birşey anladım nedim de insanlarında gerek doğaya gerekse istanbula karşı bir hayranlık bir tutku sezdikleri doğru ancak bence paragrafda bu istenmiyor bunun dile getirilmesi ni doğru bulmuyorlar

buda şurdan çıkıyor:bir yandan istanbul görünüşü ,bir yandan incebelli okuryazar yazar kuşağının gezi yerlerine düşkünlüğü bu savı yalanlar.nedimin de şiiri buna ekleniyor yani bunun dile getirilmesini aykırı buluyorlar

onun için cevap c olmalı

türk dünyasında doğa duygusunun yeri olduğunu belirtme bir aykırılıktır
ordaki yeni-yeri mi bir hata var sanırım

gerçi biraz kafa kurcalayıcı ve anlamsız bir soru
cevabı bana soran arkadaş da söylemediği için yorum yapamıycam arkadaşlar ama açıklamlar için sağolun
bence de c şıkkı.
teşekkürler arkadaşlar..
konu kilitli...
Referans URL