Dersizle Forumları

Full Versiyon: Yazılı Soruları
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1-
Köktürk yazıtları...........yüzyılda..............devleti tarafından dikilmiş ve.................Tigin tarafından yazılmıştır.
Boşlukara uygun olan kelimeleri yazınız.

2-
Türklerin kullandıkları alfabeleri sırasıyla yazınız.

3-
Türk edebiyatının bilinen ilk yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ahmet yesevi
B)Köroğlu
C)Şehname
D)Bİlge kağan
E)Yollug Tigin

4-
I.Köktürk Devleti'nin tarihine ışık tutar.
II.Anlatımda aliterasyonlar görülür
III.Bir söylev niteliğindedir.
IV.9.yüzyılda dikilmişlerdir.
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde Köktürk Yazıtları'nın özellikleri bir arada verilmiştir?
A)I-II
B)I-III
C)II-III
D)I-IV
E)III-IV

5-
Doğal destan ile yapma destan arasındaki farklılıklar nelerdir?

6-
İlahi ile gazel arasındaki farklılıklar nelerdir?
supergirl
8.yyda göktür devleti tarafından yolluğ tigin
Göktürk, Uygur, Arap, Latin alfabeleri
Türk edebiyatının bilinen ilk yazarı yolluğ tigin

4.soruda kesin 1.bilgi doğru fakat diğerlerini bilmiyorum...
fakat tek bildiğim 2.bilgi yalnış 8.yyda yazıya geçirildiği 9.yyda yazıya geçirlmediğidir..ban göre B şıkkı doğrudur kardeşim

5.1.DOĞAL(TABİİ) DESTAN
Önce bir şair tarafından söylenen, zamanla şairi unutularak anonimleşen destanlardır. Bun-lar,dilden dile dolaşırken büyük değişikliklere uğrar. Örneğin, Ergenekon Destanı, bir doğal des-tandır.
2.YAPMA (SUNİ) DESTAN
Doğal destandan temel farkı, anonim nitelik taşımamasıdır. Bir şair tarafından, doğal destan-lara benzetilerek yazılır. Örneğin Tasso’nun Kurtarılmış Kudüs, Fazıl Hüsnü Dağlarca’ nın Üç Şehitler Destanı adlı eserleri, birer yapma destandır.

6.ilahi: dörtlüklerle yazılır
hece ölçüsü vardır
tekke edebiyatına aittir
konu bakımından farklı(allah aşkı övgüler)

gazel:beyit
divan edebiyatı
aşk kadın şarap gibikonular
aruz ölçüsü
dili daha ağır

işte böyle basitmiş ya geçen seneki bilgilerimle yaptım ama kekmiş yani umarım ii bir not alırsın sana özendim bende yazıcamsiritan

evet arkadaşımın dediği tüm cevaplar doğru.4.soru da da 1 ve 3 doğru olmalı.söylev niteliğindedir.
seranite,cevapları doğru veya yanlış olarak belirtirsen hem cevaplayan arkadaşlar hem de merak eden arkadaşlar bilgilenmiş olacak...
konu kilit..
Referans URL