Dersizle Forumları

Full Versiyon: ögretici metinler
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
yarın yazılım var.aşagıda belirttigimlerim sorularla ilgili bana birkaç cümle kurar mısınız??okulda bu konuları işlmişler ben o günler hastaydım ve takipde etmedim açıkcası uzgun3uzgun3 şimdiden kolay gelsin arkadaşlar..

soru1- göstermeye baglı edebi metinler ve anlatmaya baglı edebi metinlerin genel özellikleri nelerdir??farkları nelerdir???

soru2-
mektubun özellikleri nelerdir?mektup türünde eserler verenlere örnek veriniz.

soru3-
dilekçe nasıl yazılır özellikleri neleridir?

soru4-
günlük türünün özellikleri nelerdir?günlük türünde eserler verenlere örnek veriniz.

soru5-
anı türünün özellikleri nelerdir? Anı türünde eserler verenlere örnek veriniz.

soru6-
otobiyografinin özellikleri nelerdir?

soru7- gezi yazısının özellikleri nelerdir? gezi yazısı türünde eserler verenlere örnek veriniz.

1- Anlatma esasına bağlı edebî metinler, yaşadığımız dünyada gerçekleşmiş veya gerçekleşen bir olayı görüşü olduğu gibi anlatmazlar. Sanatçı dış dünyadan aldığı gerçekliği, kendi duygusu, iç dünyası, yaşadığı dönemin özellikleriyle ve düşünceleriyle yoğurur; yaptığı seçimi okuyucunun hizmetine sunar. Bunu yaparken anlatacağını bir olay çevresinde ve bir anlatıcı ile oluşturur. Anlatmaya bağlı edebi metinlerde yaşadığımız dünyadan hareketle yeni bir kurmaca evren anlatılmaktadır. Amaç da okuyucuda estetik yaşantı uyandırmaktır.

Masal ve destandaki olağanüstülükleri ve farklı egzotik mekânları, halk hikâyelerindeki duygusallığı, mesnevînin sanatlı ve hayal ürünü anlatım tekniğini, roman, hikâye ve manzum hikâyenin insanı yorumlayan değerlendiren ve betimleyen anlatımını sahnede canlandırmak imkânsızdır.

Göstermeye bağlı edebî metinlerde kurmaca olay veya olay örgüsünü bir sahne düzeninde topluluk önünde canlandırmak esastır.

2- Başka bir yerde bulunan kişiye yada kuruma bir bilgi iletmek amacıyla yazılan yazılara mektup denir.
Mektubun diğer yazı türlerinden ayrı bir özelliği vardır. Herşeyden önce; bağımsızdır,ufukları alabildiğine geniştir,dar kalıplar ve kurallar içinde tanımlanamaz. Konuları oldukça bol ve sınırsızdır. Doğallığın ve içtenliğin en çekici belgesidir. Elbette ki herkese aynı içtenlikle mektup yazılmaz. Gönderdiğimiz kişi yada kurumla olan ilginin derecesine göre,mektubun hitap bölümünden,amaç,hatta sonuç bölümüne kadar değişen üslup özelliği vardır.
Mektup kişiliğimizin bir aynasıdır. Saygımız,sevgimiz,karakterimiz,inancımız,görüş ve düşüncelerimiz hatta kültürümüz mektubumuza yansır.
Basit bir yazı türü gibi görülmesine rağmen mektubun da kendine özgü bir düzeni,bir disiplini,bir planı vardır.

Fuzuli(Şikayetname),Cahit Sıtkı Tarancı(Ziya'ya Mektuplar), Mevlana(Mektubat)

3- Bir dilekçe;

- Sorun hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır.

- Yer ve tarih belirtilmelidir.

- Doğru, düzgün, özenli ve temiz bir Türkçeyle yazılmalıdır.

- Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.

- Mutlaka imzalanmalıdır.

- Dilekçe sahibi adını ve açık adresini belirtmelidir.

- Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda "ekler" başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır.

- Nesnel olunmalıdır.

- Sorun/durum ya da dilek kısa ve açık olarak ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılara ve kişiselliğe yer verilmemelidir.

4- Bir kimsein günlük hayatında edindiği izlenimlere dayalı olarak geliştirdiği duygu ve düşücelerini gazete ve dergilerde tarrih belirterek günü gününe anlattığı yazılardır. Günlükleri anılardan ayıran özelliği günü gününe yazılmasıdır. Eski edebiyatımızda günlüklerin yerini tutan tür Rüzname idi

André Gide, Julien Green, Max Frisch, Stefan Zweig
Türk Edebiyatında; Ruşen Eşref Ünaydın, Falih Rıfkı

5- Bir kimsenin(özellikle ünlü kişilerin) geçen ömürleri içinde olup biten olayların ve tanıdığı kişilerin hayarındaki rolünü ve özelliklerini anlattığı yazılardır. Anılarda tarafsız olmak önemlidir. Anılar otobiyografiye benzer; ancak otobiyografi bir hayatın tamamının anlatılmasıdır.

Ali Fuat Cebesoy Moskova Hatıraları,Falih Rıfkı Atay Atatürk'ün Bana Anlattıkları, Refik Halit Karay İstanbul'un İç Yüzü, Halit Ziya Kırk Yıl

6- Otobiyografi Bir düşünürün, bir sanatçının kendi yaşam öyküsünü anlattığı eserdir. Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır. Otobiyografi yazmak çok güçtür, çünkü insanın kendinden sözederken objektif olması zordur. Otobiyografiler sayesinde o kişinin sanatı, düşünceleri, yaptığı işler hakkında bilgileniriz.Otobiyografinin belirleyici özellikleri:

• Otobiyografi düşünsel plânla yazılır.

• Otobiyografi, belgelere dayanılarak yazılır. Rivayetlere ve tartışmalara yol açacak bilgilere yer verilmez.

• Derlenen bilgiler bilimsel araştırma yöntemiyle bir araya getirilmelidir.

• Biyografi yazarı objektif olmak zorundadır.

7- Gezilerde, gezilen yerlerin önemli, farklı özelliklerinin tanıtıldığı yazılardır. Gezi yazısı bir yeri herşeyiyle sadece tanıtmak değildir. Gezi yazısının ilginç olabilmesi, gezilen yerlerin farklılıklarını, özgünlüklerini, görüp anlatabilmeye bağlıdır.

Puşkin Erzurum Yolculuğu, Reşat Nuri Güntekin Anadolu Notları, Seydi Ali Reis Miratül Memalik

teşekkürler BuLuT_BeY..
çokkk teşekkür ederim bulut_bey..ellerinde dert görmesin walla çok sevaba girdin akşam akşam..+ rep 3 2626
Rica ederim. İşinize yararsa ne mutlu bana...
konu kilitli.
Referans URL