cabir in yaşı 5 yıl sonra yasemin in şimdiki yaşının yarısına eşit olacaktır.cabir in şimdiki yaşı cenk in 5 yıl önceki yaşının yarısına eşittir.cabir,yasemin ve cenk in yaşları toplamı 50 olduğuna göre,cabir in şimdiki yaşı kaçtır?
(( cevabı her çözüşümde 9 buluyorum.Ama cevap:7 ))
Ali ile babasının yaşları toplamı dedesinin yaşının yarısıdır.ali dogdugunda babası ile dedesinin yaşları toplamı 72 idi.ali bugun 3 yaşında olduğuna göre,Ali dogdugunda dedesi kaç yaşındaydı ?
cevap: 51
cabir in yaşı 5 yıl sonra yasemin in şimdiki yaşının yarısına eşit olacaktır.cabir in şimdiki yaşı cenk in 5 yıl önceki yaşının yarısına eşittir.cabir,yasemin ve cenk in yaşları toplamı 50 olduğuna göre,cabir in şimdiki yaşı kaçtır?
cevap:7
cabirin şimdiki yaşı x olsun diyelim.
5 yıl sonra cabirin yaşı x+5 olacaktır.
yaseminin şimdiki yaşına da y dielim.
x+5=y/2
2(x+5)=y imiş.
cenkin yaşına da z dielim.
cabir in şimdiki yaşı cenk in 5 yıl önceki yaşının yarısına eşitmş. o halde
x=(z-5)/2
2x=z-5 miş.
z=2x+5 olur
x+y+z=50 imiş. şimdi yukarıda bulduklarımı denklemde yerine yazarım.
y=2x+10 yazarım
z yerinede z=2x+5 yazarım
şimdi
x+2x+10+2x+5=50
5x+15=50
5x=35
x=7 bulunur.
ben yukarıda ben cabirin şimdiki yaşına x demiştim o halde cabirin şimdiki yaşı 7 olacaktır.
Ali ile babasının yaşları toplamı dedesinin yaşının yarısıdır.ali dogdugunda babası ile dedesinin yaşları toplamı 72 idi.ali bugun 3 yaşında olduğuna göre,Ali dogdugunda dedesi kaç yaşındaydı ?
cevap: 51
ali 3 yaşında babası x olsun dedesi de y olsun.
3+x=y/2 imiş buradan 1. denklemimiz 6+2x=y
ali doğduğunda dediğine göre 3 yıl önceye gideceğiz.
x-3 + y-3 = 72 imiş.. x+y=78 ikinci denklemimiz olur..
6+2x=y
x+y=78
1. denklemde y yerine 78-x yazarsak
6+2x=78-x
3x=72
x=24 babasının bugunkü yaşı =x yani 24 müş ..
78-24 = 54 dedesinin bugunkü yası.. ali doğduğunda dedesinin yaşını sorduğuna göre 3 yıl öncesine gideceğiz 54-3 =51
çok güzel açıkLamışsınız arkadaşlar.Teşekkür ederim.