Dersizle Forumları

Full Versiyon: sayı
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
x pozitif reel sayı

T= xkare+ 36 / x old.göre  T min = ? yanıtı bilmiyorum

2  6 8 10 12
acil olması lazım biraz. rica ediyorum
x pozitif reel sayı

T= xkare+ 36 / x old.göre T min = ? yanıtı bilmiyorum

2 6 8 10 12

türevden x in min. değerini bulup fonksiyonda yerine yazarsak ulaşabilriz.

xkare+ 36 / x bölmenşn türevi uygularsak ;

[2x.x - (x^2+36) ] / x^2 = 0 olduğu yer.

x=6 olur.

t=6^2+36 / 6 = 12

çok saol.ben hayatta türev yapmazdım bu soruya.bakış açım genişledi bi an.türev i seviyorum ama burada kullanmayı düşünemedim.saol bilader.bu site hakketen iyiymiş.
melihx Demişki:

çok saol.ben hayatta türev yapmazdım bu soruya.bakış açım genişledi bi an.türev i seviyorum ama burada kullanmayı düşünemedim.saol bilader.bu site hakketen iyiymiş.

ama emin değilim . yalnızca bana da o bakış açısını dersane hocam kazandırmıştı onu kullanmak istedim.. sene başında sayı soruları sorardım bu şekilde minumumlu falan türevin en garanti yol olduğunu söylerdi.türevi biliyor olmana da sevindim yoksa yardım edememiş olacaktım .. sitemiz de cok iyidir nazar değmesin..

bu arada soruda x=-6 da olabilirdi ama bize soruda x in pozitif olduğu söyleniyor. o yüzden 6 aldık..
gerçekten soruya ilk bakışta türev geliyo  insanın aklınasiritan madem türevi düşünemem diyorsun o zaman türevden ziyade benim aklıma 2.bir alternatif olarak aritmetik ortalama geldi.bu türevden daha zor bence=)

aritmetik ortalama >eşit geometrik ortalamadır

T=xkare+36 / x ifadesini parçalayalım.

T=x +  36/x olur.

A.O >eşit G.O demiştik.

x+ 36/x bölüüüüü 2  >eşit   kök içinde x . 36/x

sadeleştirmeleri yapıyoruz.kök içinde 36 kalıyor.oda dışarı 6 oalrak çıkıyor.

artık elimizde;

x+ 36/x bölüüüüü 2 büyükeşit 6 kalıyo

içler dışlar çarpımı yapalım.

büyük eşit dediği için en küçük 12 olur.

kolum koptu uzgun3

ben kağıtta çözp aktarmaya çalıştım..ama işlemi klavyeden aktarmak çok güç. işaretleri ve yaptığım işlem sırasını temize çekebilirseniz kolay olduğunu farkedersiniz inş.

paler arkadaşımı da tebrik ediyorum =)
ooo çok saolun ya.turgay ben şimdi kağıda aldım çözümünü çokta güzel olmuş. palerin türevli çözümünüde anlamıştım ama soruya ilk bakışta aklıma gelmedi malesef.
A.O BÜYÜKEŞİT G.O bu çok sağlam bi yol.türev bilmeyenler için.önerelim herkese.
çok saolun ikinizde.
Referans URL