Dersizle Forumları

Full Versiyon: güzel coğrafya soruları
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
amacı üniversiteye yerleşmek olan arkadaşlar için yazıyorum bu soruları.buyrun çözünüzsiritan yanıtları vericem daha sonrasiritan

1)aşağıdakilerden hangisi güneş ışılarının geliş açısını etkiler?
I-bitki örtüsü
II-yaşanılan mevsim
III-arazinin eğimi
IVhavanın nem oranı
a-)II b-)III c-)II veIII d-)II ve IV e-)IveIII

2)tropikal kuşakta yağışın aylara dağılımını belirleyen temel etken hangisidir?
a-dağların denize konumu
b-rüzgarların geliş yönü
c-güneş ışınlarının düşme açısı
d-bitki örtüsünün karakteri
e-deniz ve okyanuslara olan yakınlık

3)aşağıdaki verilen merkezlerdeki mutlak nemliliğin aynı olduğu düşünülürse hangisinde bağıl nem oranı daha yüksek olur?
adana    sinop   muğla    rize   kars

4)aşağıda verilen iklim tiplerinin hangi ikisi yağış rejimi olarak birbirine zıtlık gösterir?
I ekvatoral
II okyanusal
III akdeniz
IV muson

IveII I ve III III ve IV II ve III II ve IV

5)Ardışık iki meridyen arasındak uzunluk Ekvator üzerinde 111km iken
kutuplara gidildikçe azalmaktadır.

buna göre, ardışık iki meridyen arasındaki uzaklık değişmesine rağmen, iki meridyen arasındaki yerel saat farkının değişmemesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A)Meridyenlerin kutuplarda birleşmesiyle.

B)Yer ekseni etrafındaki dönüş hızıyla.

C)yer ekseninin 23 27' eğik olmasıyla.

D)yerin Güneş etrafında dönerkenki oluşturduğu yörüngeyle.

E)kutupların basık, Ekvator'un şişkin olmasıyla

6)Aynı boylam üzerinde yer alan iki merkezin aynı yarımkürede olduğunu savunablmek için;

I.Ekvator'a olan uzaklıkları,
II.gece ile gündüz sürelerinin eşit olduğu tarih
III.gündüz süresinin uzamaya başladığı gün
IV.bu merkezlerde bulunan cisimlerin gölge boyunun en kısa olduğu gün
gibi verilenlerden hangileri kesin birer kanıt olarak gösterilebilir?

7)Bir merkezin boylam derecesine bakılarak aşağıdakilerin hangisi hakkında bilgi edinilemez?

A)21 Haziran'da yaşanan gece süresi.

B)başlangıç meridyeni ile arasındaki yerel saat farkı

C)Greenwich'e göre Güneş'in daha önce doğup doğmayacağı

E)Bulunduğu ülkede ulusal saat ile arasındaki zaman farkı

8)Aşağıdaki koordinatları verilen noktalardan hangisi Türkiye sınırları içerisinde yer almaz?
A)40' Kuzey enlemi - 28'D oğu boylamı
B)36'Kuzey enlemi - 36'D oğu boylamı
C)32'Kuzey enlemi - 28' Doğu boylamı
D)41'Kuzey enlemi - 42' Doğu boylamı
E)39'Kuzey enlemi - 44' Doğu boylamı....

9)41' Doğu boylamındaki Muş ilinde yerel saat 10.20 iken , yerel saati;
I.12.00 Olan
II.11.32 olan
III.10.00 olan
IV. 9.40 olan

Noktalardan hangisi yada hangileri türkiye sınrları içerisinde yer alır?

A)SAdece III
B)II ve III
C) I ve II
D)sadece IV
E)III ve IV

1) YALNIZ 2 DİYORUM A ŞIKKI
2)e-deniz ve okyanuslara olan yakınlık ( EMİN DEĞİLİM =) )
3)KARS
4)AKDENİZ VE MUSON. AKDENİZ KIŞIN EN FAZLA YAĞIŞ ,MUSON YAZLARI.
5) B)Yer ekseni etrafındaki dönüş hızıyla
6)III. VE IV.
7)A)21 Haziran'da yaşanan gece süresi.
8)C)32'Kuzey enlemi - 28' Doğu boylamı
9)E)III ve IV
tesekkür ederim ilgilnediğin içinsiritan birde tebrik etmek istiyorum.ilk 2 soru haricindeki hepsi doğrusiritan

1)doğru cevap "c ".çünkü arazinin eğimi güneş ışınlarının geliş açısını etkileyen bir faktördür.örneğin eğimin fazla olduğu yerde güneş ışınlarının yere değme açısı eğimin az olduğu yere göre daha büyüktür. bu yüzden cevap "c" olmalı  siritan

2)tropikal kuşakta yağışın aylara dağılımını belirleyen temel etken "güneş ışınlarının düşme açısı "dır. ekvatorda en çok yağış ekinoks tarihlerinde düşer.yani güneş ışınları ekvatora dik açıyla düştüğü zaman siritan
the_reason Demişki:

tesekkür ederim ilgilnediğin içinsiritan birde tebrik etmek istiyorum.ilk 2 soru haricindeki hepsi doğrusiritan

1)doğru cevap "c ".çünkü arazinin eğimi güneş ışınlarının geliş açısını etkileyen bir faktördür.örneğin eğimin fazla olduğu yerde güneş ışınlarının yere değme açısı eğimin az olduğu yere göre daha büyüktür. bu yüzden cevap "c" olmalı siritan

2)tropikal kuşakta yağışın aylara dağılımını belirleyen temel etken "güneş ışınlarının düşme açısı "dır. ekvatorda en çok yağış ekinoks tarihlerinde düşer.yani güneş ışınları ekvatora dik açıyla düştüğü zaman siritan

hımm eğim o kadar etki etmez diye düşünmüştüm ama yanılmışım =)

2. soruda da yıl boyunca dike yakın açılarla geldiği için aylar arasında bir fark yaratmaz diye düşündüm =) çünkü ekvatorda karaların doğu kıyıları okyanus akıntılarının etkisiyle daha cok yağış alır diye bir bilgi var sanki kafamda. ama onda da yanılmışım bundan sonra daha cok dikkat ederim =)

bende bizlerle ilgilendiğin için teşekkür ederim , insallah bu ilgin uzun vadeli olur ... =)
acaba kim rica etti ilgilenmemisiritan
söz veriyorum uzun vadeli olacak.yapamadığınız sorular olursa mutlaka paylaşın.elimden geldiği kadar yardım edeceğim.hayır duasına çok ihtiyacım var.

bu sorularda diğer arkadaşların yapamadıkları olursa lütfen belirtinsiritan .başarılar dilerim hepinize.
sunguralp
tüh kaçırmışım ya uzgun3 ben diğer forumlarda aşka gelirken görmemişim teşekkürler sorular için bunu saymadım bidaha istiyorum... siritansiritansiritan teşekkürler
yanlış yapan arkadaşlar varsa açıklıyım cevapları.

3)kars:çünkü bağıl nem hava soğudukça artacağından ve kars diğer merkezlere göre daha soğuk olduğundan doyma noktasına daha yakın olacaktır.yani bağıl nemi diğer yerlere göre daha fazla olur.

4)yaz musonları ve akdeniz iklimi birbirine göre yağış rejimleri terslik gösteren iki iklim tipidir.birinde en yağışlı mevsim diğerinin en kurak dönemidir.

6)
I.Ekvator'a olan uzaklıkları,
mesela A merkezi ekvatora 40 B merkezi 75 uzaklıkta olsun burdan anlayamayız ikisde aynı yarım küredde olabilir farklıda
onun için 1 gider

II.gece ile gündüz sürelerinin eşit olduğu tarihde olmaz.ama 21 marrta ve 23 eylülde heryerde esittir

III.gündüz süresinin uzamaya başladığı gün
burdan anlasılır 21 marrtta k.yk de 23 eylüldede g .yr .kürede baslar.+

IV.bu merkezlerde bulunan cisimlerin gölge boyunun en kısa olduğu gün
burdanda anlasılır 21 aralıkda k.yrkürede gölgeler uzun 21 haziranda tm tersi +
yani 3-4 tür

7)bir yerin en uzun gece veya gündüzü paralellere bakılarak bulunur yani dünyanın dönüş hızına göre. bu yüzden doğru cvp A dır

8) türkiye 36-42 kuzey paralelleri
ve 26-45 doğu meridyenleri arasında yer aldığı için
cevap;C)32'Kuzey enlemi - 28' Doğu boylamı

9) E şıkkıdır.III ve IV =>muş 41- 06’ ve 41- 47’ doğu boylamlarının arasın-dadır.III ve IV muşun yerel saatinden daha geridirler..yani daha da batıda olduklarından türkiye sınırlarında yer alırlar.

the end siritan siritan
Referans URL