Dersizle Forumları

Full Versiyon: Doğru Yerde Misiniz?
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
5 dakikanızı bana ayırabilir misiniz?

Bu günlerde keskin virajlarla dolu bir yolculuğun ortasındayız. Bu noktada herkes hedeflerini belirlemiş, çizgisini çizmiş direksiyonda oturduğu arabanın nereye gidiyor olduğunu biliyor olmalı. Kafanızı yastığa koyduğunuz zaman, bu gün kaç soru çözdüm diye düşüneceğinize,  “Acaba ben doğru yolda mıyım? Ve acaba doğru bir şekilde mi hazırlanıyorum?” sorularını sormanızı tercih ederim. Ayrıca zamanın çok kıymetli olduğu bu yolda teknik bilginin yeterliliği kadar, aceleciliğin ve paniğin ne kadar tehlikeli olduğunu da hatırlatmak isterim.

Birinci eğitim-öğretim dönemini geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde, bir çoğunuzun kafasında “Eyvah sınava az kaldı. Çok eksiklerim var. Konuları yetiştiremeyeceğim.” tarzında içi kaygı dolu bir çok soru dolaşmakta. Aslında paniğe hiç gerek yok. Önümüzde eksiklerimizi tamamlamak  için hala yeterli  bir dönem var.Yeter ki bilinçli bir şekilde kullanmasını bilelim. İşte kalan bu kıymetli zamanı ne şekilde kullanmanız gerektiği konusunda sizlere birkaç önerim olacak.

1-Sanırım şu sıralar ÖSS’de çıkacak konuların en az %60’nı dershane veya okullarda görmüş olmalısınız. Burada yapılacak en önemli iş, bir yandan geçmiş konularla ilgili egzersiz yaparken diğer yanda da işlenmekte olan yeni konuları takip etmek olmalıdır. Bunun içinde kendinize hemen işleniş sırasına göre bir konu tahtası hazırlayın. Bunu bir tablo halinde çalışma odanızın duvarına asın. Haftalık olarak müfredatın neresinde olduğunuzu sık sık takip edin ve tamamladığınız konuları işaretleyin. Bu size aynı zamanda eksik olduğunuz veya geri kaldığınız konuları görmenizi sağlayarak, eksikleriniz üzerine hemen yönelmenize yardımcı olacaktır.Yani boşa kürek sallamak yerine nokta atışıyla hızlı ve kesin bir sonuca varmış olacaksınız.

2-Unutmayın arkadaşlar; Yanlışlar yaman öğreticilerdir. Öğrenme süresinde yaptıklarımızdan çok yapamadıklarımız önemlidir. Sınavlarda doğru yaptığınız sorulardan çok yanlış yaptığınız sorulara konsantre olun. Her yanlış insana yeni şeyler öğretir. Bu nedenle sınavlarda yaptığınız yanlışların analizlerini mutlaka yapın. Bilgi eksikliğinden mi? Yoksa o konularla ilgi yeterli soru çözmemekten mi? kaynaklandığını tespit edin. Ve zaman geçirmeden yanlış yapılan konularla ilgili çalışma yapın. (Konu çalışılması gerekiyorsa konu çalışın, soru çözülmesi gerekiyorsa soru çözün.)

3-Her sorunun bir senaryosu vardır. Soru tiplerini akılda tutmak yerine (ezberlemek), soruların kurgusundaki mantığı kavramaya çalışın. Bunun içinde her konudan bol ve çeşitli sorular çözmeye çalışın. Soru çözdükçe konulara hakimiyetiniz artar ve hız kazanmış olursunuz.

Ve son olarak ta belli aralıklarla tekrarlara yer verin.Yapılan tekrarlarla bilginin kalıcı hale geldiğini unutmayın.

Evet arkadaşlar anlaşıldığı üzere bu yolda yapılacak daha çok iş var. Siz bu yolun neresindesiniz? Doğru yerde misiniz? Bilemiyorum. Ama bildiğim ve emin olduğum bir şey var ki hiçbir şey için geç değil. Sadece kendinize, kendi gücünüze inanın ve harekete geçin.

Unutmayın Başarı Bir Ağaçtır. Ancak Alın Teriyle Büyür. Alın terinizle büyüteceğiniz   ağaçların meyvelerini en kısa zamanda toplamanız dileğiyle…

Özlem Emiroğlu

ALINTIDIR...
çok güzel bi yazı teşekkürler
rica ederim..
herşeye tamamda şu tekrar işi midemi kaldırıyo
Referans URL