Dersizle Forumları

Full Versiyon: felsefe hakkında önemli sorular
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
"Her güzel iyidir,her iyi güzeldir" sözünde ne anlıyorsunuz?

Gerçeklik ve doğruluk aynı şeymidir?

Nasıl bir toplumda yaşamk isterdiniz?

"En halis din, dünya işlerine hiç bir şekilde karışmayan dindir"sözünden ne anlıyorsunuzzz?
Adı üstünde Felsefe yani öznel (yani kişisel) görüşlerin bildirileceği bir yazı olmalı.. Ve bunu ancak senin -kendin- yapman daha doğru olur.. Sen bu soruları kendi bilincinle isteyerek ve inanarak yanıtlamadıysan; başkası yanıtlamış yada ben yanıtlamışım, yanıtlamamışım ne önemi var.
doğru haklısın ama ben yalnızca yazdıklarınızdan örnek almak istiyorum bunların direk aynısını geçirmeyeceğim.felsefi ifadelerinize bakaraktan farklı biçimde yazacağım...lütfen yanlış anlaşılmasın...
sunguralp
Gerçeklik ve doğruluk aynı şeymidir?

gerçek: somut
doğruluk: soyut

gerçek nesneldir herkes tarafından kabul edilmiştir...fakat doğruluk zihnin verdiği yargıdır...özneldir..
bir mağazadasın...koltuk gördün koltuk gerçektir vardır fakat güzel koltuk dersem bu doğrudur fakat gerçek değildir...
sunguralp

Nasıl bir toplumda yaşamak isterdiniz?

ben insanların özgürlüklerine set konulmayan tartışan ama karşısındakine saygılı olan medeni bir toplumda yaşamak isterdim...
karşısındaki insanları bir şekilde yargılayan onun değişmesi için habire sınırları zorlayan fakat geriye dönüp baktığında elinde kocaman bir sıfır olmasına rağmen ısrarla direten bir toplum yerine karşısındakini olduğu gibi kabullenmiş bir toplum ve bu toplumda örnek alabileceğimiz parmakla gösterip işte bu bizim liderimiz diyebileceğim sevilen insanlar görmeyi isterdim...en baştada artık çok süründün kalk ayağa diyebilecek bir lider ve tepkisini sevincini ortaya koyan önüne set koyulmayan korkusuz bireylerden oluşan bir toplum....ahh.!ahh.!6
nedenlerle boğulup kalan bir toplumdan çözümler üreten bir topluma geçiş yapmak isterdim...

sunguralp
peevishboy_67 Demişki:

"Her güzel iyidir,her iyi güzeldir" sözünde ne anlıyorsunuz?

"En halis din, dünya işlerine hiç bir şekilde karışmayan dindir"sözünden ne anlıyorsunuzzz?

her iyi güzel midir?

Öğretmenlerden oluşan bir gruba iki sınav kâğıdı gösterilir. Bu kağıtlardan biri son derece özensiz ve okunaksız bir el yazısı ile diğer kâğıt ise harika bir el yazısı ile yazılmıştır. Yine bu kâğıtlardan biri çok başarılı diğeri de çok başarısız bir not almıştır. Öğretmenlere iki adet fotoğraf gösterilir. Fotoğraflardan biri üstü başı perişan, saçları dağınık bir kız çocuğuna ait diğeri ise elbiseleri yeni, saçları taralı ve kurdelalı, bakımlı bir kız çocuğuna aittir. Öğretmenlerden istenen, hangi yazının, resmi gösterilen çocuklardan hangisine ait olduğu ve hangi el yazısının daha yüksek not aldığı konusunda bir tahmin yürütmeleridir. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi öğretmenler büyük bir oranda kötü el yazısını kötü notla, bu ikisini de üstü başı perişan olan çocukla eşleştirirken, iyi el yazısını yüksek notla ve bu ikisini de elbiseleri yeni, saçları taralı ve kurdelalı çocukla eşleştirmişlerdir. Bu sonuçlar gerçekten şaşırtıcıdır. Bu konu hakkında birazcık akıl yürüten ortalama eğitim düzeyindeki herhangi biri, (hattâ sosyal hayatın içinde, analitik düşünebilen ama eğitimi olmayan biri de) kötü elyazısı-düşük not–kötü giyimli çocuk, güzel el yazısı –yüksek not–güzel giyimli çocuk eşleştirmelerinin çok da rasyonel bir düşüncenin sonucu olamayacak eşleştirmeler olduğunu bilir. Gerçekten üzerinde biraz düşünecek olursak, insanların karşılarındaki insanları değerlendirirken ellerindeki tek delil sadece fiziksel görünüşler ise onların kişilik özellikleri, hayattaki ya da okuldaki başarıları ya da başarısızlıkları üzerine yapacakları değerlendirmelerin çok da sağlıklı olmayacağını görebiliriz.

Aktarılan örnekten hareket edecek olursak, kötü giyimli bir çocuk, düşük sosyo-ekonomik düzeyden bir ailenin çocuğu, yetiştirme yurdundan gelen bir çocuk, anne ya da babasından biri hayatta olmayan bir çocuk vb. olabilir. Ancak bunların hiçbirisi o çocuğun yazısı hakkında bize ipucu veremez. Yine kötü elyazısının kötü not alacağını da iddia edemeyiz. Demek ki fiziksel özelliklerin pozitif olması ile diğer bazı özelliklerin de pozitif olacağına dâir yanlış bir tutumumuz vardır. Kezâ negatif fiziksel özellikleri de negatif kişilik özellikleri ile eşleştiririz.

Buna sosyal psikolojide “Güzel olan iyidir" denir. Güzel olan iyidir (klişesi), fiziksel olarak çekici olan insanlar aynı zamanda arzu edilir, hoş kişilik özelliklerine de sahiptir demektir.

dinle ilgili soru düşünüyorum siyaset yapmadan nasıl açıklarım diye27

arkadaslar hepinize .çoook çoook teşekkür ediyorum...geç oldu ama güzel oldu...ellerinize fikrinize sağlık...
sunguralp
rica ederim...canım sıkılıyor bu sorular beni rahatlatıyor =) devamı gelir inşallah
Referans URL