Dersizle Forumları

Full Versiyon: Şinasi'yle İlgili Edebiyat Sorusu
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
(I) Türk edebiyatının Batı'ya açılmasında Şinasi'nin oldukça önemli bir yeri vardır. (II) Başarılı bir sanatçı sayılmasa bile edebiyata getirdiği yeni fikirler,yeni biçimler,onu unutulmaz kılmaya yetmiştir. (III) Batı edebiyatında görülen nazım biçimlerini ilk defa kullanmak,noktalama işaretlerini ilk defa kullanmak gibi birçok "ilk"e imza atmıştır. (IV) Çıkardığı Tercüman-ı Ahval gazetesiyle,asırlar süren Divan edebiyatı dönemine son vermiştir. (V) "Vahdet-i zatına aklımca şehadet lazım" diyerek,klasisizmden etkinlendiğini açıkça ifade etmiştir.

Bu parçada numaralandırılmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışlığı söz konusudur?
sunguralp
valla baya iyi soruymuş ben III diyorum...
yeniliklerin ve ilklerin adamı Şİnasi amma batılı anlamda nazım biçimleri servet-i fünunla edebiyatımıza girmiştir...tanzimattanazım biçimi olarak divan edebiyatı nazım biçimleri devam ediyor
açıkçası emin değilim ama son cümledeki dizeyle klasisizmin alakasını pek kuramadım ben yani bence cevap V.
diğerlerini eleyince V. kalıyor bir tek.
cevap anahtarı III diyor ama pek alaka kuramadım.ben de V yapmıştım.
bak şimdi aklıma geldi. şinasi ilk nazım biçimlerini kullanan kişi değildir.. sone terza rima gibi nazım biçimleri tanzimattan sonra ortaya çııkmıştır.. bu yüzden cevap III. olabilir.
sunguralp
ben açıklamayı da yapmıştım doğru yaptığıma sevindim siritan
V olamaz ki...münacat eserinde söyler bu cümleyi...klasisizmden de etkilendi zaten
teşekkürler ikinizede.noktalama işaretleri yazınca atlamışım hemen.
cevap III
Referans URL