Dersizle Forumları

Full Versiyon: Anlatım Biçimleri
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1-

Faruk Duman,yüzeyden okumayla başka türlü,derin okumayla başka türlü görünen,okundukça iç anlamlarını kat kat açan,kuşaktaşlarından bambaşka,farklı öyküler yazıyor.İlk kitabı "Seslerde Başka Sesler"de kendine özgü dil ve biçim tutkusuyla şaşırttığı okuru,"Av Dönüşleri" ve "Nar Kitabı"nda yaratıcılığını merkeskaç alanı içinde tutmayı başardı.O,yarattığı buğulu atmosferi okura öylesine etkileyici bir biçimde yansıtıyor ki yazar ve okur bu öykülerde kendi gerçekliklerinden apayrı bir yazınsal çekim içinde buluşuyor.Bence bu da onu diğer yazarlardan farklı kılıyor.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangileri kullanılmıştır?

a) Tartışma,karşılaştırma,örnekleme
b) Öyküleme,tanık gösterme,benzetme
c) Açıklama,tanık gösterme,örnekleme
d) Tartışma,benzetme,alıntılama
e) Açıklama,karşılaştırma,tanımlama

2-

Nasıl yaşadığımdan,ne içip yediğimden
Çıngırak seslerinin dağlara değdiğinden
Anlattı uzun uzun
Şehrin uğultusundan usanmış ruhumuzun
Nadir duyabildiği taze bir heyecanla

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisinden yararlanılmamıştır?

a) Yinelemelerden
b) İşitsel öğelerden
c) Kişileştirmeden
d) Benzetmeden
e) Mecaz anlamlı sözcüklerden

3-

Trenler;öğrencileri,ziyaretçileri,vakit geçirmek için trenleri seçen aylakları istasyona taşır durur.Bir dostumun kitabından anlattığı minik öyküde olduğu gibi Nazilli'den sıcacık simitler alıp Köşk'teki akrabalarına ikindi çayına giden insanlar vardır.Ve o insanlarla biletçiler,gişeciler arasında çoktan hakiki bir dostluk kurulmuştur.Tren yolu adamları gibi tren yolcuları da birbirine benzer,birbirinin halinden anlarlar.Hiç acelesi yokmuş gibi davranan bu insanların yüzlerinde,zamanın yavaş aktığı Anadolu toğraklarının huzuru vardır.

Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a) Öykülemeden yararlanılmıştır.
b) Karşıt anlamlı sözcükler kullanılmıştır.
c) Doğadan doğaya aktarmaya başvurulmuştur.
d) Somutlamaya yer verilmiştir.
e) Özel isimlerden yararlanılmıştır.

4-

İnsan,bir şiir karşısında, bir eşyanın karşısında durduğu gibi duramaz.Neticede insan,beş duyusuyla algılar.Beş duyu ise eşyayı insana dışardan ulaştırabilir. Mesela göz,gösterir;el,tutar o kadar.Şiir ise beş duyu ile başlayan yolculuktan öteye,esrarlı bir alana yolculuktur. Aslında böyle bir duyarlılığı geliştirenler,eşya karşısında da şiir karşısında durdukları gibi dururlar. Eşya da böylesi yaklaşan birisi için bir şiire dönüşür.Bu ise kaninat ve varlık kitabını en azından hecelemeye başlamak demektir.

Yukarıdaki parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

a) Olasılık cümlesi
b) Benzetme
c) Tanımlama
d) Somutlama
e) Deyim

Süreniz başladı,başarılar 6
1-E
2-D
3-B
4-E
bence siritan
sunguralp
1-)C
2-)D
3-)B
4-)E

forumdan uzak durmaya çalışıyorum bırakamıyorumuzgun3
biraz daha düşünün arkadaşlar..
Cevaplar şu şekilde ;

1-A
2-D
3-B
4-E

ilk soru dışında diğerleri doğru yapmışsınız. tebrikler.. 3 ve 4. sorunun bazı şıklarında tereddüte düştüm. zahmet olmazsa anlatabilecek misiniz
sunguralp
1-A mı of ya ne zaman akıllanacağım ben epica ya A yaptım ilk sonra değiştirdim şu değiştirme huyumu bıraksam iyi olacak..sinir oldum gene evet A uzgun3

yazar kendi görüşlerini analtmış beğenmiş ama diğer biri bu yazıyı beğenmeyebilir güzel bulmayabilir...onun için bu da bir tartışmaya yol açar.
Bence bu da onu diğer yazarlardan farklı kılıyor son cümlesi ile karşılaştırma yapmış..eserlerinden de örnek verniş
sunguralp Demişki:

1-A mı of ya ne zaman akıllanacağım ben epica ya A yaptım ilk sonra değiştirdim şu değiştirme huyumu bıraksam iyi olacak..sinir oldum gene evet A uzgun3

o yanlış da nazar boncuğu niyetine olsun =)
Referans URL