Dersizle Forumları

Full Versiyon: Eşitsizlikler(ispat)
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Benim ödevim bu denklem ispatlanacak 25
kök(a^2-ab+b^2)+kök(b^2-bc+c^2) büyük eşit kök(a^2+ac+c^2)
Saygılarımla
hiç uğraştınız mı?
sunguralp
Cauchy Schwarz eşitsizliğini duymuştum ispatlamak için...ama beni aşıyor...sen araştır bu eşitsizlikten çıkar belki..sana bu yaşta neden böyle ödevler veriliyor??
Ben yaklaşık bir aydan fazla her akşam çözmek için uğraştım ama yapamadım.Öğretmenimiz bana kızdığından dolayı böyle saçma bir ödev verdi uzgun3.Sadece nasıl bir yol izleyeceğimi söylerseniz ben devamını getirmeye çalışırım.
Saygılarımla.
@Sunguralp;
Dediğiniz teoremi araştırdım ama hep yabancı dil.uzgun3
Anlamadım bir şeyuzgun3
Yardımınız için Teşekkür ederim.
Saygılarımla
zehr-i zakkum
Bu çözüm değerli Ekrem hocaya ait..
şöyle olurmu;

eşitsizliğin sağ tarafının en büyük sol tarafının en küçük olabilmesi için a ve c mutlak değerce b den büyük ve sol tarafın küçük çıkması için aynı işaretli olmalıdır, yani;

a>=c>=b>=0 veya 0>=b>=c>=a durumları için sol taraf en küçük sağ taraf ise en büyük olacaktır.(a ile c nin yeri değişse de önemli değil)

a>=c>=b>=0 için;

ac>=ab>=bc dir.

eşitsizlik doğruysa her köke aynı ifade eklendiğinde de doğru olmalıdır. her ifadeye ac eklediğimizi düşünelim ancak ilk ifadeye ac den daha küçük olan ab, ikinci ifadeye bc eklersek her iki kökte daha küçük olacaktır.

kök(a^2-ab+b^2+ac)+kök(b^2-bc+c^2+ac)>=kök(a^2+ac+c^2+ac)

kök(a^2-ab+b^2+ab)+kök(b^2-bc+c^2+bc)>=kök(a^2+ac+c^2+ac)

kök(a^2+b^2)+kök(b^2+c^2)>=kök(a^2+2ac+c^2)

kök(a^2)+kök(c^2)=kök(a^2+2ac+c^2) olduğundan;

kök(a^2+b^2)+kök(b^2+c^2)>=kök(a^2+2ac+c^2) olacaktır.

eklenen ac ifadesi sıfır ile tüm pozitif reel sayıları kapsadığından ve eklendikten sonra eşitsizlik daima sağlandığı için verilen ifadeninde doğru olması gerekir.

0>=b>=c>=a içinde aynı işlem tekrarlanırsa sonuç değişmeyecektir.

not: yanlış olabilir!

Bu da değerli Ukg-02 ye ait

Bi de size rep olarak bir link verdim ona bakın orada iki örnek var..o örnekleri de değerli Shahzada verdi...Tabi çözümler değerli Nevher'e ait..
HEPSİNE SONSUZ TEŞEKKÜRLER...
Art of Problem Solving'e gönder soruyu çözülür.
ÖSS'ye az kala kimse uğraşmaz bu soruyla.
Teşekkür ederim.Ödev sürem doldu.Dönem ödevimden sıfır aldım 25 İlginizden dolayı teşekkür ederimsiritan
NESLİ Demişki:

Teşekkür ederim.Ödev sürem doldu.Dönem ödevimden sıfır aldım 25 İlginizden dolayı teşekkür ederimsiritan

cok ozur dılerım arkadaslarım adına ... ne kadar rahat bı sıtem bu boyle..
YAPTIGINIZ IYILIKLER ZAMANLA GOREVINIZ HALINE GELIR DIYE NE GUZEL BIR SOZ VARDIR NEDENSE ONU HATIRLADIM..
BASARILAR.

tarihci
menalaus Demişki:

NESLİ Demişki:

cok ozur dılerım arkadaslarım adına ... ne kadar rahat bı sıtem bu boyle..
YAPTIGINIZ IYILIKLER ZAMANLA GOREVINIZ HALINE GELIR DIYE NE GUZEL BIR SOZ VARDIR NEDENSE ONU HATIRLADIM..
BASARILAR.

çok güzel bir söz..
Referans URL