Cumhuriyet Dönemi'nde görülen,
1.şahitlikte kadın-erkek eşitliğinin sağlanması,
2.temel tüketim mallarının devlet eliyle üretilmesi,
3.toplumda ayrıcalık belirtisi olan unvan ve lakapların kaldırılması
gelişmelerinin,Atatürk ilkeleriyle ilişkisi aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
Devletçilik Halkçılık Laiklik
A) 1 2 3
B) 2 3 1
C) 2 1 3
D) 3 1 2
E) 3 2 1
c şıkkını işaretlemiştim ama cevap b şıkkı.unvan ve lakaplardan kastının şeyh,hoca gibi kelimeler olduğu için laiklik demiştim.
bende C diyorum.....bu özel lakaplar kaldırılmalıydı ki Türkiye laikliğe kavuşsun..ve kaldırıldı...
yani senin bildiğin için uzun uzadıya bir açıklama yapmama gerek yok..C'dir bu.. B olamaz...
Evet bu sorunun cevabı C şıkkıdır. Cevap anahtarı yanlış!.....
cevap b şıkkı arkadaşlar
- bey,paşa gibi toplumsal sınıflaşma oluşturan ünvanlar kastediliyor
- şahitlikte kadın erkek eşitliğide muhakkak halkçılıktan söz edilebilir fakat önce laikliği öngörür toplumsal eşitlik değildir o
bence
cevap b şıkkı arkadaşlar
- şahitlikte kadın erkek eşitliğide muhakkak halkçılıktan söz edilebilir fakat önce laikliği öngörür toplumsal eşitlik değildir o
bence
laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir...ve ayrıcalık sağlayan lakaplar ile din adamalrı halkın duygularını sömürmektedir..
kadın-erkek eşitliği halkın eşit olma durumudur...bunun laiklikle uzaktan yakından bir alakası olmaz olamaz...cevap C
cevap b şıkkı arkadaşlar
bence
laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir...ve ayrıcalık sağlayan lakaplar ile din adamalrı halkın duygularını sömürmektedir..
kadın-erkek eşitliği halkın eşit olma durumudur...bunun laiklikle uzaktan yakından bir alakası olmaz olamaz...cevap C
CANIM SEN GİTT BİLEN HOCALARINA DANIŞ YİNEDE KÖRÜ KÖRÜNE DİN VE DEVLET İŞLERİNİ BİRBİRİNDEN AYRILMASIDIR GİBİ BİLDİK CÜMLELERLE ÇÖZME SORULARINI OLUR MU GÜZELİM
BAŞARILAR...
wala bencede B gibi arkadaşlar..
1.şahitlikte kadın-erkek eşitliğinin sağlanması
bu laikliktir..
dolayısıyla c kesinlikle olamas..(bence)
Laiklik, devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.
Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş olan "laik" sözcüğü, "din adamı olmayan kimse; din adamı dışında kalan halk" anlamına gelen Latince "laicus" sözcüğünden gelmektedir. Roma döneminde din adamlarına "Clerici" din adamı olmayanlara da "Laici" adı veriliyordu. Laik aynı zamanda din dışı dinle ilgisi olmayan anlamlarına da gelmektedir.
laiklik budur..KÖRÜ KÖRÜNE OLMAYAN BİR AÇIKLAMA İLE
B ŞIKKINI AÇIKLAYACAK ARKADAŞLARI BEKLİYORUZ...
ha diyorsanız biz halkçılığında açıklamasını istiyoruz onu da M.kemalden okuyalım o der ki:
Halkçılık; cumhuriyetçilik ilkesinin içerdiği demokratik özgürlükçü, çoğulcu yönetimin yasalardaki bir hak olmaktan çıkarılıp, işlerliğe kavuşturulmasını tüm halk arasında ayrım gözetmeksizin birlik olmasını amaçlar...
amacı bu??kadın erkek eşitliği sağlanmadığı dönem diyor bu sözü..!!!
çünkü ayrım vardı ama halkçılık ile bu ortadan kalktı
B ŞIKKINI AÇIKLAYACAK ARKADAŞLARI BEKLİYORUZ...
şimdi sunguralp'in istegi üzerine ben neden B dedigimi açıklayım...
2.temel tüketim mallarının devlet eliyle üretilmesi,
bu madde apaçık ortada zaten hemmen devletçilik diyebiliriz...
3.toplumda ayrıcalık belirtisi olan unvan ve lakapların kaldırılması,
bu madde de halkçılıktır..
1.şahitlikte kadın-erkek eşitliğinin sağlanması,
bu madde de tamam sunguralp senin dedgin şeyhler yanlış degil ki bende biliyorum laikligin ne anlama geldigini çok şükür.lakin biraz daha ayrıntılı düşün tek bir söze bakarak düşünme bu sözü.
cumhuriyet döneminde ve hatta öncesinde kadınlar hep 2. planda tutuluyordu.Halkçılıgın gelmesiyle kadın erkek eşitligi geldi. lakin bundan öncesinde eşitligin olmama sebebi neydi din!!! laiklik getirildi ki bu sorun da çözünmüş oldu. ve din devletin işlerinden ayrılmış oldu.
bu yüzden cevap B dir sayın kumsal4021 arkadaşım.bu soruda cevabın dogru oldugundan eminim.kendimle birlikte 2 tarih hocası ve 1 türkçe hocasıyla birlikte cevapladım.onlarda bana katıldıklarını yanlışımın olmadıgını sölediler.
kolay gelsin...
not:arkadaşlar son dönemlerde epey bi tartışma üzerine bazı arkadaşlarımızı siteden kaybettik.sizleride kaybetmek istemeyiz..
şahitlikte kadın-erkek eşitliğinin sağlanması,
bu madde de tamam sunguralp senin dedgin şeyhler yanlış degil ki bende biliyorum laikligin ne anlama geldigini çok şükür.lakin biraz daha ayrıntılı düşün tek bir söze bakarak düşünme bu sözü.
cumhuriyet döneminde ve hatta öncesinde kadınlar hep 2. planda tutuluyordu.Halkçılıgın gelmesiyle kadın erkek eşitligi geldi. lakin bundan öncesinde eşitligin olmama sebebi neydi din!!! laiklik getirildi ki bu sorun da çözünmüş oldu. ve din devletin işlerinden ayrılmış oldu.
2 kadın şahit 1 erkek şahitin yerini tutuyordu çünkü bu şer'i hukuka göre böyledi haklısın...fakat bunu din açısından düşünürsen sana da benim bir sorum var??
madem bunlar dinle alakalıydı...şer'i hukuka dayalıydı...bunlar kaldırılınca laiklikliğe geçildi..o zaman şer'i hukukta sarık takanlara din adamalrına ayrıcalık söz konusuydu bu da şer'i hukukun olmazsa olmazıydı...laikliğe geçişte kadın-erkek eşitliği kadar bunun da kaldırılması o denli önemliydi...o zaman ikisininde kaldırılması laikliğe geçilme konusunda bir adım değil midir??değilse nedendir??