Dersizle Forumları

Full Versiyon: trigonometri
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
tan2x=4/3 ise tanx=?
tan2x= 2tanx / 1-tankare x

2tanx / 1-tankarex= 4 / 3
6tanx=4-4tankarex

2tankarex+3tanx-2=0

tanx=1/2

Ya bu soru kolay bir sorudur aslında.Bugün Hocamız sınıfta sordu bende dik üçgen çizerek yapmıştım ve cevap olarak 1/2 dedim.Ama Hocamız kökleri 1/2 ve -2 buldu.
Dedi cevap ya 1/2 yada -2 dir.Bu yüzden laf işittim...uzgun3
Denklemleri tam olarak bilmiyorum -2 yi neden almadığımızı söylersen sevinirim.
kenarlar hiçbir zaman eksi olamayacağından, tanx in değeri üçgende artı değer alması gerekir.. eğer -2 olsaydı kenarlardan biri eksi olacaktı,ki bu bildiğin gibi imkansız.. bak benim de içime kurt düştü. eminim daha matematiksel bir açıklaması vardır
Ya bende Hocaya dedim o zaman neden dik üçgende -2 yi bulamadık.Dedi kenarlar (-) olamaz.O zaman neden -2 yi aldık ki??
Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.Çünkü bende cevabın 1/2 olduğundan eminim.Bu konuda bende bir açıklama yapamadım....lütfen yardım edin.Teşekkür ederim herkese....uzgun3

Seranite Demişki:

Ya bende Hocaya dedim o zaman neden dik üçgende -2 yi bulamadık.Dedi kenarlar (-) olamaz.O zaman neden -2 yi aldık ki??

cevap -2 de olabilir, açının hangi değerler arasında olduğu belirtmezse iki tane cevabı vardır.
aşağıda anlatmaya çalıştım.

Sağolun Hocam,açının hangi değerler arasında olduğu belirtilmemiş.
zehr-i zakkum
Birçok problem 2x için alanı belirtecek, ve o bir çözüme seni sınırlar.
Mesela;
Eğer 2x, bir üçgende bir açıysa, 2x< 180, bu yüzden x bir dar açılıdır ve x=1/2 dir.
Eğer 2x, 360'tan daha az bir açı ise her iki cevapta, mümkün.tanx= -2, 90 ve 135'in arasında bir açıya uyacaktı.2x, 180 ve 270'in arasında olurken...
Son olarak, eğer sen, dönemsel kenarla pozitif x-eksen olarak baştan sona bir ışınla 'Standart açı'ı çekersen (3,4) veya (-3,-4)
Sen, tan 2x= 4 /3'le açıları gösterirsin.
Sonra dönemsel kenarla açı baştan sona (2,1), tan x= 1 /2'i temsil edecekti....(Baştan sona 2x (3,4)
Ve baştan sona dönemsel kenar (-1,2 ) sonra tan x= 2'i temsil edecekti....(Baştan sona 2x (-3,-4 ))...umarım anlaşılmıştırsiritan

Ya pek birşey anlamadım ama eminim iyi şeyler yazıyordur.Teşekkür ederim...
Referans URL