Dersizle Forumları

Full Versiyon: Tarih Soruları
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Birinci bölüm:

Soru 1:

Milli Mücadele'nin devam ettiği yıllarda İstanbul'da görev yapan İngiliz amiral, kendi hükümetine çektiği telgrafta şunları yazmıştır:
"Milli hareket Anadolu'da bağımsız bir şekilde gelişiyor. İstanbul Hükümeti ile yapılacak bir antlaşma, Anadolu'daki Millicler tarafından kabul edilmeyecektir. Milliciler Anadolu'nun Türklere bırakılmasını istiyor."

Bu telgraf, Birinci TBMM'nin aldığı:

I. Yasama ve yürütme yetkileri Meclis'e aittir.
II. Büyük Millet Meclisi'nin üstünde hiçbir güç yoktur.
III. Geçici kaydıyla bir hükümet başkanı tanımak yahut padişah vekili atamak doğru değildir.

kararlarından hangilerini destekler niteliktedir.

A - Yalnız I
B - Yalnız II
C - Yalnız III
D - I ve III
E - I, II, III

Soru 2:

XVII. yy'da Osmanlı'nın Asya'daki devletlerle yaptığı ticaret durma noktasına gelmiştir. Akdeniz'e ulaşan ticaret yolları eski önemini kaybetmiştir.

Bu durma;

I. kapitülasyonların yaygınlaştırılması,
II. İran'la yapılan savaşların uzun süremesi,
III. Baharat Yolu'nun güzergahının değişmesi

gelişmelerinden hangilerinin ortam hazırladığı söylenebilir?

A- Yalnız I
B- Yalnız II
C- I ve II
D- II ve III
E- I, II, III

---- ---- ----

İkinci bölüm:

Soru 1:

Türkiye Selçuklu devleti;

I. Bizans İmp.
II. Moğol İmp.
III. Harzemşahlar

devletlerinden hangileriyle Anadolu hakimiyeti için savaşmıştır?

A- Yalnız I
B- Yalnız II
C- I ve II
D- II ve III
E- I, II, III

Soru 2:

Osmanlı'da merkeziyetçi devlet anlayışının benimsenmesinin aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili olduğu söylenemez?

A- Hukuk birliğinin sağlanması
B- Hanedan değişikliğinin olması
C- Devletin uzun süre varlığını sürdürmesi
D- Taht kavgalarının azalması
E- Toprak bütünlüğünün korunması

----

Bu dört soruyu da, özellikle birinci bölüm sorularını, ayrıntıyla anlatırsanız çok sevinirim.
tarihci
1-)D
2-)E ama C ile arasında kaldım..

furkan bi baksana bunalr doğru mu?
tarihci
Soru 2:

Osmanlı'da merkeziyetçi devlet anlayışının benimsenmesinin aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili olduğu söylenemez?

A- Hukuk birliğinin sağlanması
B- Hanedan değişikliğinin olması
C- Devletin uzun süre varlığını sürdürmesi
D- Taht kavgalarının azalması
E- Toprak bütünlüğünün korunması

B...
Birinci bölüm:
1-E
2-D

İkinci bölüm:
1-E
2-A

Özellikle ilk bölüm soruları beni çok zorladı ve ikisin de yanlış yaptım.
tarihci
ya pardon furkan ben birinci bölümü yaptım 1. ve 2.soruları karıştırmışım..
1-)D
2-)E ama C ile arasında kaldım..yazmışım 1-) E 2-) D
olacak saol bu arada...
Ben sormak istediğim şeyleri yazayım o zaman: siritan
En başta, birinci soruyu hiç anlamadım.
İkinci soru da ise:
"III. Baharat Yolu'nun güzergahının değişmesi." öncülünden hiçbir şey çıkartamadım.
tarihci
açıklım 1 neden E?
çünkü İstanbul Hükümeti ile yapılacak bir antlaşma, Anadolu'daki Millicler tarafından kabul edilmeyecektir.---III. Geçici kaydıyla bir hükümet başkanı tanımak yahut padişah vekili atamak doğru değildir.bunu doğrular...yani istanbul hükümetini kabul etmiyorlar..
Milli hareket Anadolu'da bağımsız bir şekilde gelişiyor---II. Büyük Millet Meclisi'nin üstünde hiçbir güç yoktur...yani bağımsız olduğu için BMM istanbul hükümetini takmıyor demektir.....kendini güçlü sayıyor...
İstanbul Hükümeti ile yapılacak bir antlaşma, Anadolu'daki Millicler tarafından kabul edilmeyecektir.çünkü . Yasama ve yürütme yetkileri Meclis'e aittir....

2.soru dönüp bakıyorum 17.yy'a iranla aramız bozuk olduğu bir dönem anadolu desen isyanlar var devlet güçsüz....
II. İran'la yapılan savaşların uzun süremesi----devlet güçsüz bir ikinci sebep zaten osmanlının güçsüz olmasından yararlanan iran sürekli saldırıya geçio

III. Baharat Yolu'nun güzergahının değişmesi ticaret durma noktasına geldiyse yeni yollar aranacaktır...
Referans URL