Dersizle Forumları

Full Versiyon: Konuları Erken Bitirmek Avantaj Sağlar Mı?
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Sıkıcı Mart ayını nihayet geride bıraktık. Nisan ayını çok daha verimli geçirmenizi dileyerek son günlerde sıklıkla bana sorduğunuz ‘’konuların erken bitirilmesi‘’ ile ilgili birkaç düşüncemi paylaşmak istiyorum.

ÖSS’ye hazırlanan öğrencilerin hemen hemen tamamı konuların erken bitirilmesini isterler. Özellikle başka dershanelerde yapılan uygulamaları anlatarak gittikleri dershanelerin yönetimini ve öğretmenlerini baskı altına almaya çalışırlar. Neyse ki yıllardır dershaneci olduğumuz ve her yıl aynı şikayetleri dinlediğimiz için öğrencilerimizin tabir yerindeyse gazına gelmeyiz.

Bazen öğrencilerimiz öyle abartırlar ki Şubat ayında derece öğrencilerinin tüm konuları bitirdiklerini ve sürekli deneme çözmeye başladıklarını da söylerler. Benim bildiğim kadarıyla böyle bir uygulama yok! Varsa bile çok doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum.

Şimdi size FEN-2 testinde çıkan Fizik sorularının konulara göre dağılımını yazmak istiyorum.

Dinamik-Enerji-İtme ve Momentum-Yüklü Parçacıkların Elektrik Alanda Hareketi-Elektriksel Sığa-Elektrik Akımı-Manyetik Kuvvet-Mercek-Renk-Su Dalgaları-Fotoelektrik ve Compton Olayı-Atom Modelleri-Birim. (Her konudan bir soru geldi 2007’de)

Gördünüz mü? Bu kadar konunun Şubat ayında bitirilebileceğine inanır mısınız? Bir de diğer derslerin konularını yazsak sadece bir sayfa konu yazmak zorunda kalırdık.

Sevgili Arkadaşlar;

Özellikle MAT-2 konuları olan İntegral, Türev ve Limit’ten çıkan soruları çözebilmek için konunun en ince ayrıntısına kadar bilinmesi gerek. Eğer çok az da olsa eksik bilginiz varsa soru çözümünde mutlaka takılırsınız.

2006’dan beri uygulanan yeni  ÖSS’nin en büyük özelliği 2. bölüm sorularının bilgiye dayalı olması ve ancak bilgi düzeyi yüksek öğrencilerin soruları çözebilmesi. Bir integral sorusunda bilgisi yetersiz öğrenci kalem dahi oynatamaz.

Bence konuların Mayıs ayının son haftasına kadar sarkması gerekir. Mayıs ayının son haftasından itibaren her gün deneme sınavı çözerek ÖSS’ye hazırlık tamamlanabilir. Özellikle son 3 haftanın yoğun geçirilerek ÖSS’ye daha iyi konsantre olunacağını geçen yıl bizzat yaşayarak gördüm.

Şöyle ki; Türkiye derecesi beklediğimiz öğrencilere 10 günlük kamp adını verdiğimiz bir program uyguladık. Her gün deneme sınavı yaptık. Sınavdan sonra da öğrencilerimizin çözemedikleri soruları çözdük. Ayrıca daha az sorudan oluşan bölüm ve alan sınavları da yaptık. Tam bir disiplin içinde sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği yedi öğrenciler. Ancak askeri kamp gibi de olmadı. Akşamları müzikli eğlence düzenleyerek stres atmalarını da sağladık.

Sonuç mu? Birinci bölümden iki Türkiye 1. si çıkarmanın yanında SAY-2 Türkiye birincisi de bizim kurumumuzdan çıktı. Öğrencileri kendi haline bıraksaydık bu kadar başarılı olamazlardı diye düşünüyorum.

Siz de özellikle son 3-4 haftayı verimli geçirmek istiyorsanız daha disiplinli ve organize çalışın. Son günlerde yaptığınız çalışmaların ÖSS’de ne kadar yararlı olacağını göreceksiniz. Bu konuya ileriki yazılarda ayrıntılı bir biçimde değineceğim için sözü daha fazla uzatmak istemiyorum.

Arkadaşlar; dış dünyanın ne yaptığına takılıp kalmayın. Referans olarak sadece kendinizi alın. Gittiğiniz dershanelere güvenin. Konuları tam olarak en ince ayrıntısına kadar öğrenin. Tam öğrenilen bir konuyla ilgili nasıl soru gelirse gelsin çözeceğinizden emin olabilirsiniz. Testleri çözerken, ilk test kolay oluyor diye hemen geçmeyin. Kolaydan zora doğru giden testlerin size konuyu daha iyi kavratacağını sakın unutmayın.

Konuların erken bitirilmesi adına eksik bilgilerle sınava girmeyin. Sonraki yazımızda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın.

Cihan YEŞİLYURT

alıntıdır..
çok doğru...
bende üzülüyordum konuları hala bitiremedim diye...
mayısa kadar vaktim varmış siritan
sınav sonucunu zaten son 2 ay belirler diye düşünüyorum...
konuları hemen bitircem deyip acele etme ..önemli olan konuyu öğremen..dediğin gibi daha iki ay var..inş kazanırsın ve kazanırım..siritansiritan
Referans URL