Dersizle Forumları

Full Versiyon: Kaygıdan Başarıya...
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
Böyle bir yol var. Önemli olan nerede olduğunu bilmek ve onu yürümek. Önce yaşadığınız kaygıyı tanıyın. Yaşadığınız kaygı ile baş edebilmek için öncelikle bu kaygının sebeplerini yani kaynağını bulmalıyız.

Bunu tespit edebilmek için şu soruları kendimize sorabiliriz. Hangi durumlarda kaygı yaşıyorum? Hangi zamanlar daha çok stres oluyorum? Hangi düşünceler beni kaygılandırıyor?

Problem çözme aşamasında sistematik olun. Yaşadığınız kaygı ile baş edebilmek için sizin neler yapmanız gerektiğini, kimden yardım almanız gerektiğini belirlemelisiniz. Hemen harekete geçmelisiniz.

Doğru ve gerçekçi düşünmeyi başarmalısınız. Daha önceki yazılarımızda bundan bahsettik. Kaygının temelinde yatan ve bu duyguyu tetikleyen düşüncelerden uzak durmalısınız.

Açık, net ve ulaşılabilir gerçekçi hedefleriniz olmalı. Geleceğe yönelik hedeflerinizi belirlerken de dikkatli olmalısınız. Hedefleriniz ne kadar gerçekçi, sizin ulaşabileceğiniz hedefler mi? En önemlisi de sizin hedefleriniz mi? Yoksa inanmadığınız bir şeyi mi amaç olarak görüyorsunuz?

Kendinize yapıcı telkinde bulunun. Düşüncelerin telkin gücü vardır. Kendi kendinizi olumlu yönde telkin edebilirsiniz. Sizi rahatlatan bir düşünceyi seçip her gün aynanın karşısında 5 kez tekrar edebilirsiniz.

Kaygılarımızın nasıl oluştuğunu anlayabilmemiz için, duygularımızın nasıl oluştuğunu incelememiz gerekir. Sonuçta göreceksiniz ki, olayları algılayış tarzımız ne hissedeceğimizi ve nasıl davranacağımızı belirliyor. Olayları algılayış tarzımız ise sahip olduğumuz bilgilerimiz, yaşantılarımız tanık olduğumuz olaylardan oluşmaktadır. Sınavı kişilik değerinizi belirleyen bir sınav olarak algılamayın. Çünkü o zaman sınavı bir risk olarak görürsünüz.

Başarılı olmayı isteyin ancak başarılı kişi olmayı istemeyin. Çünkü başarılı olan kişilik değildir. Başarılı olan kişinin işi yapış tarzı veya işin sonucudur. Bir sıfata sahip olmak için çaba harcamak çok yorucu ve ulaşılmazdır. Çünkü insan bazen o sıfata uygun davranabileceği gibi bazen de farklı davranabilir. Farklı davrandığında suçluluk ve pişmanlık duyabilir. Bunu kabullenemeyebilir bu durum kişide kaygı uyandırır.

Hayatınıza fazla engel koymayın. Ders çalışmak dışında da yapmak istediğiniz şeyler varsa, bunlara da fazla engel olmayın. Yoksa onları düşüneceğim diye daha fazla zaman kaybedersiniz. Kendinizi kontrol ederek, bir plan yaparak onları da yaşayın..

Gevşeme egzersizlerinden yararlanın.

alıntı..
Referans URL