Dersizle Forumları

Full Versiyon: Tarih 1.Bölüm
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1- I. Bir olaya ait farklı tüm kaynakları taraması
II. Kesin saptanan ile muhtemel olanı açıkça belirtmesi
III. Yararlandığı tüm belgeleri açıkça ortaya koyması

Bir tarihçinin yukarıdaki uygulamalarından hangileri araştırmalarında objektif olmaya çalıştığının göstergesidir?

a) Yalnız I
b) Yalnız II
c) Yalnız III
d) I ve III
e) I,II ve III

2- Tarihi devirler yazı ile başlamıştır. Mezopotamya ve Mısır'da Tarihi Devirlere 3200'lerde girilirken Anadolu'da 2000'lerin başlarında Anadolu'daki Asur ticaret kolonileri çağında girilmiştir. Bu çağa ait vesikalar çok sayıda tabletler halinde Kayseri civarında Kültepe'de,ayrıca Alişar ve Boğazköy'de bulunmuştur. Bunlardan Kültepe'de bulunan tabletlere "Kapadokya tabletleri" denilmektedir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a) Tarihi devirler Mezopotamya ve Mısır'da daha erken başlamıştır.
b) Anadolu'ya yazı ticaret aracılığıyla gelmiştir.
c) Asur kolonilerinden kalan tüm tabletlere Kapadokya tabletleri denilmektedir.
d) Anadolu'da Asurlular ticaret kolonileri kurmuşlardır.
e) Tarihi devirleri yazının icadı ile başlamıştır.

3- I.Durum: İtilaf Devletleri Anadolu'yla ilgili gizli antlaşmalar ile işgalleri ortaklaşa gerçekleştirmiştir.

II.Durum: İtalyanlar,II.İnönü Muharebesi'nden sonra Anadolu'dan askerlerini çekmeye başlamıştır. Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra ise Fransa,Ankara Antlaşması'yla işgallere son vermiştir. İtalya ise Anadolu'dan çekilmiştir.

Bu iki duruma dayanarak İtilaf Devletleriyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi söylenebilir?

a) Aralarında anlaşmazlık meydana gelmiştir.
b) Sevr Antlaşmasından tamamen vazgeçilmiştir.
c) Osmanlı yönetimini resmen sona erdirmişlerdir.
d) Sovyet Rusya'nın politikasını desteklemişlerdir.
e) Türk ulusunun kesin bağımsızlığını benimsemişlerdir.

1-e
2-c
3-a
1-e objektif olduğunu tüm yargılar kanıtlıyor..

2-c (sadece kültepediklerine o isim veriliyodu)

3-a
Diğerlerini anladım da şu 3.soru kafamı kurcaladı bayağı.. Biraz anlatabilir misiniz? Çok teşekkür ederim bu arada...
3.soruda İtalya hariç diğer itilaf devletleri işgale başlamışken italya işgal yerine ordusunu çekmeye başlamıştır.bu aralarındaki görüş ayrılığına örnektir.
1.durumda işgalleri ortaklaşa yapmaya karar vermişler ancak 2. durumda bunu bozmuş olmalılarki İtalya Anadoludan çekiliyor ve Fransa Ankara antlaşmasıyla işgallere son veriyor.Bi beraberlik göremiyorum aralarında...
Çok güzel açıklamışsınız her ikiniz de.. Sağolun
tarihci
evet güzel açıklamışsınız...ben bugün bir yetişemedim =)
elinize sağlık
Rica ederim.Kolay gelsin size..
Referans URL