Dersizle Forumları

Full Versiyon: Paragraf (Denemede çıkmış sorulardır)
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1- Kendiliğinden oluşan bir şey bu.Başka bir deyişle benim roman anlayışımdan kaynaklanan bir şey. Yazarken okur yoktur benim için; roman veya öykü bitince vardır okur.O aşamada da okurdan ne beklersen boşunadır.Ayrıca,yazdığım metinler gerçekten zor mu anlaşılıyor bilemiyorum tabi.

Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık olarak söylenmiştir?

a) Okur-roman ilişkisini nasıl tanımlıyorsunuz?
b) Eserlerinizin anlaşılması neden bu kadar zor?
c) Neden anlaşılması güç olan eserler yazıyorsunuz?
d) Romanlarınızla ilgili eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?
e) Bu kadar çok okunmanızı neye bağlıyorsunuz?

2- (I) Dilin bozulduğu,yozlaştığı ilan ediliyor. (II) Dilimizin İngilizce ya da başka dillerden korunması gerektiği söyleniyor. (III) Ne var ki bu karamsar saptamaların ardından etkili çözümlerin nasıl geliştirilebileceği belirtilmiyor. (IV) Türkçenin kullanımındaki özensizlik ve bilgisizliği dert edinenler oldukça cılız ve etkili olmayan sözler sarf ediyorlar. (V) Herkesin ağzında içeriği belirsiz bir "güzel Türkçe" hayali var.

Bu parçada düşünce bütünlüğünün sağlanabilmesi için aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılmalıdır?

a) I.cümle II.den sonra getirilmeli
b) III.cümle I.den önce getirilmeli
c) IV. cümle III.den önce getirilmeli
d) III. ve V. cümle yer değiştirmeli
e) I.cümle V.den önce getirilmeli

3- İlk duyduğunuzda sizi sarıveren,kafa yormadan okuduğunuz şiirlerden çekininiz,gerçekten güzel değildir onlar;sizin eskiden beri bilip de sevdiğiniz şiirlerin havasına bürünerek kendilerini beğendirmişlerdir.

Bu cümleden aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

a) Güzel bulduğumuz şiirler,eski şiirlerden izler taşır.
b) Şiirin etkileme gücü eskilere benzediği oranda artar.
c) Çabuk etkilendiğimiz şiirlerin,sanatsal bir değeri yoktur.
d) Asıl şiir,üzerinde uzun uzun düşündükten sonra beğendiğimiz şiirdir.
e) Güzel şiir,usta şairlerin şiirlerine benzetilerek oluşturulur.
1 c
3 d
İkisi de doğru.. Anlatabilir misin kısaca
epica Demişki:

1- Kendiliğinden oluşan bir şey bu.Başka bir deyişle benim roman anlayışımdan kaynaklanan bir şey. Yazarken okur yoktur benim için; roman veya öykü bitince vardır okur.O aşamada da okurdan ne beklersen boşunadır.Ayrıca,yazdığım metinler gerçekten zor mu anlaşılıyor bilemiyorum tabi.

Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık olarak söylenmiştir?

a) Okur-roman ilişkisini nasıl tanımlıyorsunuz?
b) Eserlerinizin anlaşılması neden bu kadar zor?
c) Neden anlaşılması güç olan eserler yazıyorsunuz?
d) Romanlarınızla ilgili eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?
e) Bu kadar çok okunmanızı neye bağlıyorsunuz?

elimden geldiğince ben anlatmaya çalışacağım.

paragrafı okuyunca aklımızda zaten biraz fikir oluşmuş oluyor.tek tek şıklara bakalım.

Bu kadar çok okunmanızı neye bağlıyorsunuz? sorusuna paragrafta verilen cümlelerde cevap verilemez.Kendiliğinden oluşan bir şey bu.Başka bir deyişle benim roman anlayışımdan kaynaklanan bir şey.İnsanlar günlük yaşantılarını,duygularını,zevklerini yani kendilerini buluyor yazdığım romanlarda.bu nedenle eserlerim fazla okunuyor gibi bir cevap verirdi diye düşünüyorum(en azından ben öyle bir cevap verirdim :.)

d şıkkı hiç olamaz.romanlarıyla ilgili eleştiri aldığı sorulduğunda paragrafta geçen sözlerle yanıt verilemez.benim roman anlayışımdan kaynaklanan bişey diye bir cevap vermez en azından.kendi zararına olur.

b şıkkı da olamaz.eserlerimin anlaşılamamasının sebebi kendiliğinden oluşan ve yazarın roman anlayışından kaynaklanan bir şey değildir.işte günlük dilde kullanmadığıız kelimelerin yer aldığı ya da arapça,farsça ve osmanlıca kelimelerin yer aldığı metinleri elbette anlamak daha zordur.ya da cümlelere çok yoğun imgesel bir anlam katmışsa anlamamız zorlaşır.

a şıkkı da olamaz.okur-roman ilişkisini nasıl tanımlıyorsunuz sorusuna da böyle bir cevap verilmez.yazdığı metinlerin gerçekten zor anlaşılıp anlaşılmadığı yazarken okuru dikkate almaması sadece yazdıktan sonra okurun olduğunu söylemez.okur-roman ilişkisini bir şeylere benzetmeye falan çalışır.

c şıkkı.doğru seçeneğe geldik.
zaten paragrafın son cümlesi bize güzel bir ipucu veriyor.neden anlaşılması güç eserler yazıyorsunuz? kendiliğinden oluşan birşey.yazarken okurun acaba yazdıklarımı anlayacak mı,acaba ben bunları yazarken onlar da okurken benim duygularımı,düşüncelerimi hissedebilecekler mi gibi bir sorununun olmadığını,o aşamada okurdan birşey beklemenin boş olduğunu söylüyor.sadece yazısı bittikten sonra okurun var olduğunu söylüyor.(para kazanacak ya)
Ayrıca,yazdığım metinler gerçekten zor mu anlaşılıyor bilemiyorum tabi.

umarım yardımcı olabilmişimdir.
iyi çalışmalar...
Çok teşekkür ederim.. Zahmet etmişsin.. Allah razı olsun
3 de ben anlatayım
3- İlk duyduğunuzda sizi sarıveren,kafa yormadan okuduğunuz şiirlerden çekininiz,gerçekten güzel değildir onlar;sizin eskiden beri bilip de sevdiğiniz şiirlerin havasına bürünerek kendilerini beğendirmişlerdir.

Bu cümleden aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

a) Güzel bulduğumuz şiirler,eski şiirlerden izler taşır.
b) Şiirin etkileme gücü eskilere benzediği oranda artar.
c) Çabuk etkilendiğimiz şiirlerin,sanatsal bir değeri yoktur.
d) Asıl şiir,üzerinde uzun uzun düşündükten sonra beğendiğimiz şiirdir.
e) Güzel şiir,usta şairlerin şiirlerine benzetilerek oluşturulur.
d şıkkı dışındaki şıklları sadece bu cümleden çıkarabiliriz;
"sizin eskiden beri bilip de sevdiğiniz şiirlerin havasına bürünerek kendilerini beğendirmişlerdir."
bu şıkların hepsinde şimdi begendiğimiz şiirlerin eski şiirlerden izler taşıdıgı,onlara benzetilerek yazıldıgı,bu nedenle bu şiirlerin sanatsal bir deger taşımadıgı anlamı çıkıyor.
d şıkkındaysa asıl şiirin ne oldugu anlatılmış paragrafla hiç ilgisi yok yani inşallah anlatabilmişimdir.
Anladım pelin. =) Çok teşekkür ederim.
epica Demişki:

Çok teşekkür ederim.. Zahmet etmişsin.. Allah razı olsun

rica ederim.+rep için sağol
Referans URL