Dersizle Forumları

Full Versiyon: Edebiyat İki Soru
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
1- Bir nigah et,ne olur,halime,ey gonca dehen
Göz göz oldu yüreğim gözlerinin derdinden
Niye baktım,niye gördüm,niye sevdim seni ben
Göz göz oldu yüreğim gözlerinin derdinden

Bu dizeler biçim ve içerik özelliklerine göre aşağıdaki şiir biçimlerinin hangisinden alınmış olabilir?

a) Tuyuğ
b) Kaside
c) Murabba
d) Şarkı
e) Müstezat

2- Tevfik Fikret (I), Edebiyat-ı Cedide'nin (II) en önemli şairi sayılmış;günlük yaşamı konu alan şiirler (III) de yazmıştır. "Balıkçılar" (IV) ve "Sis'te Söyleniş" (V) bunun başarılı örneklerindendir.

Bu parçada numaralanmış bölümlerin hangisinde bir bilgi yanlışlığı vardır?

a) I.
b) II.
c) III.
d) IV.
e) V.
1-A olabilir mi ?
1- D
2- E
Furkan'ın vermiş olduğu cevaplar doğrudur.. İlk soruda neyi kıstas alarak sonuca gideleceğini bilmiyorum.. Keza ikinci soruda da öyle.. Balıkçılar'ın Tevfik Fikret'e ait olduğunu yeni öğrendim mesela .)
Şarkı'da, ikinci ve dördüncü dizeler ele alınır. Aynen tekrar ediyorsa ve aruz kalıbına uygun biçimdeyse (daha doğrusu hece ile yazılmadıysa ki bunu anlamak kolaydır biçim olarak.) bu tür Şarkı'dır.

İkinci soruda, Balıkçılar Tevfik Fikret'in şiiridir. Siste Söyleniş ise Yahya Kemal Beyatlı'nın Tevfik Fikret'in Sis şiirine karşılık yazmıştır. Tevfik Fikret Sis şiirinde İstanbul'a hakaret ettiği için, bildiğim kadarıyla Yahya Kemal Beyatlı ona karşılık vermiştir.
Referans URL